Îi spui adevărul despre existenţa lui Moş Crăciun şi renunţi la magia sărbătorilor de iarnă?

Pe măsură ce se apropie ziua de 25 decembrie, începem să ne agităm din ce în ce mai mult pentru a avea cele mai bogate mese şi cele mai apreciate cadouri din dorinţa de a trăi cât mai intes spiritul Crăciunului. Şi copiii au nevoie, în această perioadă, mai mult ca niciodată, să păstreze intactă magia sărbătorilor de iarnă.
Mulţi copii îl cunosc pe Moş Crăciun ca fiind acel bătrânel vesel, îmbrăcat în roşu care le aduce daruri în Ajunul Crăciunului. Chiar dacă ideea unui bărbat care zboară în jurul lumii într-o sanie trasă de reni zburători este neverosimilă, magia lui Moş Crăciun a învăluit generaţii după generaţii. Pentru multe familii, tradiţiile legate de venirea lui Moş Crăciun creează experienţe vesele, oferă un exemplu de generozitate, bunătate şi empatie celor mici, iar adulţilor le dă ocazia să retrăiască şi să împărtăşească micuţilor amintirile lor din copilărie. Credinţa în existenţa lui Moş Crăciun poate fi benefică dezvoltării copiilor, deoarece le sporeşte creativitatea. Există modalităţi prin care să răspunzi cu sensibilitate şi onestitate întrebărilor copilului tău despre el.
Lumea fantastică susţine buna dezvoltare a copilului
În copilărie, imaginaţia estompează graniţa dintre fantezie şi realitate, ceea ce permite copiilor să creadă în existenţa lui Moş Crăciun şi nu numai. Posibilitatea de a crede fără a vedea este specific umană. Creierele noastre sunt capabile să facă anumite conexiuni pentru a explica de ce se întâmplă anumite lucruri sau de ce sunt aşa cum sunt. Fantezia este o parte normală şi sănătoasă a dezvoltării copilului. Cei mai mulţi copii încep să se joace jocuri de rol în jurul vârstei de doi ani. Interesul pentru acest tip de joc începe să scadă spre vârsta de opt ani, când încep să pună sub semnul întrebării existenţa unor figuri fantastice, precum Moş Crăciun. Prin imaginaţie, copiii îşi dezvoltă capacităţile emoţionale şi psihologice care îi ajută să înţeleagă şi să dea sens lumii. Imaginaţia şi jocul îi încurajează să se concentreze, să se gândească la situaţii ipotetice, să-şi consolideze abilităţile de gândire, să înveţe să rezolve probleme, să dezvolte teorii despre modul în care gândesc oamenii.
Tradiţiile de Crăciun au rolul lor


Pentru multe familii, dacă Moş Crăciun a făcut parte din tradiţiile de Crăciun dintotdeauna, probabil că părinţii vor transmite mai departe aceste obceiuri legate de personajul îndrăgit de copii. Tradiţiile legate de Moş pot începe cu a-i scrie scrisori şi a-l vizita în târguri sau marile magazine. Apoi, în Ajunul Crăciunului, unii părinţi îi obişnuiesc pe copii să pregătească biscuiţi pentru Moş Crăciun şi morcovi pentru renii lui. Unii părinţi fac videoclipuri personalizate cu Moş Crăciun sau îl urmăresc alături de copii pe Moş Crăciun cu ajutorul unor aplicaţii sau prin intermediul reţelelor sociale. Acestea sunt o modalitate de a menţine în viaţă magia Crăciunului, pentru că tradiţiile de familie sunt importante pentru copil. Ele întăresc legăturile de familie, îi oferă un sentiment de apartenenţă şi creează amintiri care durează o viaţă. Copiii care cunosc istoria familiei lor şi care participă la tradiţiile acesteia au o stimă de sine crescută.
Cum va reacţiona la aflarea adevărului?
Majoritatea copiilor au o reacţie pozitivă la descoperirea poveştii reale a lui Moş Crăciun. Descoperirea adevărului este o parte a creşterii lor, un semn că îşi dezvoltă abilităţile de gândire critică. Psihologul Jean Piaget, interesat de dezvoltarea cognitivă a copiilor, a explicat că între patru şi opt ani, copiii intră în „etapa operaţională concretă‟ a gândirii marcată de interogare. Copiii devin sceptici şi-şi folosesc imaginaţia pentru a încerca să-şi dea seama de realitate. Experimentează, evaluează dovezile şi analizează cu raţionament logic dacă poate un om să zboare într-adevăr în jurul lumii într-o singură noapte. Copiii învaţă să gândească singuri şi-şi vor folosi abilităţile de gândire critică pentru a rezolva misterul Moşului. Toate fac parte dintr-o etapă de învăţare importantă.
Dă mai departe magia
Când copilul te întreabă dacă Moş Crăciun este real, este important să decizi dacă este pregătit să renunţe la fantezie. Lasă-l să conducă el discuţia şi întreabă-l cum vede el lucrurile. E posibil să-ţi dea chiar el câteva idei despre cum să-i răspunzi. Este important să aibă încredere în tine. Aceste discuţii conduc la dezvoltarea unor relaţii puternice, care vor dura toată viaţa. Află dacă doreşte să continue tradiţia de a primi şi a oferi cadouri de Crăciun! S-ar putea să te surprindă şi să-ţi spună că s-au prefăcut că ar crede. Citirea legendei lui Moş Crăciun, evidenţierea spiritului Crăciunului, cu accent pe recunoştinţa arătată celorlalţi şi grija pentru cei mai puţin norocoşi poate fi de ajutor pentru a-i transmite copilului care ne unec pe toţi, mari şi mici.
Citat
„Există două moduri de a-ţi trăi viaţa: ca şi cum nu ar exista miracole sau ca şi cum totul ar fi un miracol.‟ (Albert Einstein)
@shutterstock