Istoria ghicitului în stele: cum au apărut zodiacele

horoscop jpeg

De când lumea, oamenii au fost fascinaţi de cer, de stelele îndepărtate şi mişcarea lor. Acest interes (ce datează din antichitate, de la civilizaţiile vechi) a dus la importante evoluţii în gândirea umană.

Spre exemplu,crearea calendarului – pe baza observaţiilor cerului şi a schimbărilor din natură – a avut un rol esenţial în dezvoltarea societăţilor umane de-a lungul istoriei. Iar credinţa oamenilor în astrologie – în corespondenţa dintre schimbările celeste şi evenimentele terestre – a jucat de asemenea un rol semnificativ în istoria umanităţii,influenţând cultura şi viziunea despre lume a multor societăţi.

 

Mesopotamia. Babilon.

Primele observaţii astronomice datează de la vechile civilizaţii mesopotamiene,unde ştim că în jurul anului 3000 î.Hr. oamenii deja cunoşteau constelaţiile. Babilonienii,începând cu mileniul II î.Hr.,au fost primii mari astronomi şi tot ei au creat conceptul de zodiac. Astfel,babilonienii şi-au dat seama că zodiacul – înţeles ca succesiunea constelaţiior pe cer – poate servi drept etalon de măsurare a timpului dacă este împărţit în segmente egale. Aşa au fost alese 12 constelaţii pentru reprezentarea acestor segmente,dintre care multe au fost identificate cu nume de animale. Aşadar,primul rol al zodiacului a fost cel de a face o legătură între constelaţiile de pe cer şi perioadele diferite ale anului. Au apărut ulterior şi teoriile astrologice privind posibilele legături dintre poziţia stelelor pe cer şi influenţa lor asupra oamenilor. 

Grecia

După babilonieni,a fost rândul grecilor să avanseze în studiul astronomiei şi astrologiei,cea din urmă intrând sub influenţa panteonului religios grec. Astfel,puse în legătură cu planetele şi constelaţiile,divinităţile greceşti şi-au pus amprenta asupra astrologiei şi odată cu creşterea interesului oamenilor pentru această ramură pseudoştiinţifică,zodiacul a început să fie folosit pentru previziuni. Zodiacul european s-a dezvoltat pornind de la modelul grecesc,răspândit apoi şi în Orient în perioada elenistică.Recente

Jennifer Lopez sursa foto  Shutterstock jpg
sosete negre in avion jpg
singuratate jpg
p 7 Joe Biden WC jpg
Angelina Jolie tatuaje jpg
Cantaretul Usher jpg
Albert Einstein jpg
Printesa Diana jpg
Blonda de la Drept jpeg
Nativii care gestioneaza bine banii Sursa foto shutterstock 2425256631 jpg
Oprah: Eşecul este un bun profesor dacă ştii să înveţi din el jpeg
Printesa Diana a murit în 1997 la numai 36 de ani jpeg
The Beatles Shutterstock jpg
Prince foto  Shutterstock jpg
Francoise Hardy Foto  Grand Prix jpg
Shakira jpeg
Oprah jpg
Kim Kardashian jpg
celine dion jpg
Chris Martin jpg