Lacul „de foc” din Africa Centrală, un mister pentru localnici. Lava atinge temperaturi mai mari de 1000 de grade Celsius

1 shutterstock 1011260599 jpg jpeg

În Africa Centrală, există un lac „de foc” ce atinge temperaturi mai mari de 1000 de grade Celsius.

Este vorba despre vulcanul Nyiragongo din Republica Democrată Congo, care are cel mai mare lac cu lavă în erupţie permanentă din lume, scrie BBC.com. Cu o lăţime de 260 de metri, lacul conţine aproape şase milioane de metri cubi de lavă clocotindă, suficient cât „să umple” 2500 de piscine sau 70 de săli.

Lacul Nyiragongo se află în erupţie permanentă încă din 2002, făcându-l unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Mişcarea perpetuă provoacă un sunet puternic, ca al unei cascade agitate, fiind completat şi de explozia de gaze care aruncă în aer bucăţi de lavă, la o înălţime de peste 10 metri. Noaptea, este un adevărat spectacol, când culorile puternice ale lavei luminează cerul. 

Vulcanul Nyiragongo este situat în estul Republicii Democrate Congo, aproape de graniţa cu statul Ruanda. La doar 18 kilometri distanţă, se află oraşul Goma. Locuitorii se tem de acest lucru pentru că vulcanul ar putea provoca oricând un dezastru. În schimb, partea pozitivă este că atrage mulţi turişti şi cercetători. 

Pentru mulţi localnici, Nyiragongo este învăluit în mister. Unii cred că este locuit de spiritele rele, în timp ce alţii cred că lacul cu lavă este, de fapt, intrarea în lumea de dincolo, unde se ascund sufletele păcătoşilor. Sufletele bune, pe de altă parte, se spune că merg în cer prin Muntele Karisimbi din apropiere, un vulcan latent din Ruanda, al cărui vârf este acoperit de zăpadă.

Unii oameni mai cred că erupţiile vulcanului sunt produse de spiritele rele supărate, aşa că fac ofrande vulcanului pentru a încerca să le calmeze. Legendele locului sugerează că, în secolele trecute, astfel de ofrande includeau chiar aruncarea de fecioare în crater.

Vulcanul Nyiragongo se află chiar în Parcul Naţional Virunga, o pădure interesantă ce se întinde pe frontierele Republicii Democrate Congo cu Uganda şi Ruanda. Este cea mai veche şi mai diversă zonă protejată din Africa şi găzduieşte aproximativ o treime din populaţia rămasă de gorile sălbatice din lume.

În pădure, se găsesc opt vulcani, dintre care doi sunt încă activi, formaţi acum aproximativ trei milioane de ani. Pentru oamenii de ştiinţă care studiază vulcanii, Nyiragongo este unul dintre cele mai fascinante şi mai periculoase. Este foarte dinamic, schimbându-se de la an la an. 

Muntele Nyiragongo are o înălţime de 3470 de metri. Pentru a ajunge la acel lac cu lavă, vizitatorii trebuie să călătorească până în Ruanda, să traverseze graniţa în Republica Democrată Congo şi apoi să parcurgă aproximativ opt kilometri până să ajungă în vârf. Cu alte cuvinte, este nevoie de aproape şase ore pentru a ajunge în vârf. La marginea craterului, drumeţii dorm în colibele create înainte de a coborî a doua zi. 

Din cauza unor conflicte, vizitatorii trebuie să facă drumeţii într-un singur grup şi să fie însoţiţi de pădurari înarmaţi. De obicei, gardieni Parcului Virunga sunt frecvent atacaţi prin surprindere şi împuşcaţi de miliţia înarmată. Numai în 2020, 14 pădurari şi patru civili au fost ucişi. 

De altfel, vulcanul a avut două erupţii majore în ultimii 50 de ani. În 1977, un val uriaş de lavă a parcurs cu aproape 30 km / h şi a devastat satele din apropiere. Cel puţin 60 de persoane au murit, deşi se spune că numărul a fost mult mai mare.

În 2002, a erupt din nou, de data aceasta peste oraşul Goma. Între 50 şi 150 de oameni au murit şi aproape 15% din oraş a fost distrus. Mii de persoane şi-au pierdut casele. De atunci, numărul locuitorilor din Goma a crescut la peste un milion şi, în prezent, nivelul de ameninţare al vulcanului este monitorizat cât mai mult posibil. 

Ghizii turistici consideră că cel mai bun moment de a vedea lacul cu lavă este în sezonul ploios. Recente

Tori Spelling jpg
Reese Witherspoon si Robert De Niro jpg
Beyonce sursa  Instagram jpg
cutremur sursa  Shutterstock jpg
Culori care atrag norocul la bani Sursa foto shutterstock 638041264 jpg
Angelina Jolie si Jon Voight jpeg
 Matthew McConaughey si Kate Hudson jpg
Printul Harry Sasha Walpole jpg
Shania Twain foto  Instagram jpg
Jessica Simpson  Instagram jpg
Priyanca Chopra Jones shutterstock 2083738132 jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck jpeg
nuntă Prințul Harry, Meghan Markle foto  Shutterstock jpg
Click! pentru femei Nr 3  2023 jpeg
Menopauza jpg
Ireland Baldwin jpg
Pamela Anderson carieră foto  Shutterstock jpg
Papa Benedict sursa  Shutterstock jpg
Iti place muzica live Iata top 3 restaurante pe care nu trebuie sa le ratezi in Bucuresti jpg
zi norocoasa shutterstock 1937419057 jpg