Mărturii halucinante despre viaţa ultimului trib uitat pe o insulă. Cei care s-au apropiat au văzut moartea cu ochii
De-a lungul timpului, mai multe persoane au încercat să se apropie de membrii unui trib ce locuieşte pe o insulă îndepărtată, însă tot de atâtea ori şi-au riscat viaţa. Cei care au mai rămas pe insula Santinelei de Nord nu vor să afle ce se întâmplă în lumea exterioară, cu mult diferită de ceea ce cunosc şi au învăţat ei.
Insula Santinelei de Nord este una dintre Insulele Andaman din Golful Bengal, Oceanul Indian şi se află la Est de India. Are o suprafaţă de aproape 72 de kilometri pătraţi şi este înconjurată de o baricadă naturală formată din recifuri de corali. Aici îşi duc viaţa membrii unui trib despre care se spune că nu-şi doresc vizitatori şi fac orice pentru a-i ţine departe de teritoriul lor. Aproape orice tentativă de apropiere s-a sfârşit cu o agresiune fizică, inclusiv ameninţări cu moartea. Nu se ştie exact numărul de santinelezi, însă se estimează că ar fi undeva între 50 şi 150 de insulari.
Anul 1880: un plan inofensiv de a lua ostatici nu a avut urmări benefice
În timpul Imperiului Britanic, englezii au impus un anumit protocol atunci când trebuiau să cucerească noi teritorii. Dacă un trib refuza să vorbească cu coloniştii britanici sau adopta o atitudine ostilă faţă de aceştia, englezilor nu le rămânea decât să ia ca prizonier pe unul dintre membrii tribului. Cel care era ţinut în captivitate, obişnuia să primească daruri, să fie tratat foarte bine şi, ulterior, să fie readus în sânul tribului. Teoretic, omul le-ar fi povestit celorlalţi locuitori ai insulei cât de bine s-au comportat noii cuceritori cu el.
Aceasta este abordarea pe care britanicul Maurice Vidal Portman a ales-o în timpul uneia dintre primele explorări ale insulei. La început, insularii au fugit în junglă la apropierea lui Portman şi a colegilor lui. În cele din urmă, au dat peste un cuplu în vârstă şi peste câţiva copii care nu au putut fugi suficient de repede, aşa că au fost răpiţi. Cuplul în vârstă s-a îmbolnăvit imediat deoarece britanicii erau, cel mai probabil, purtători ale unor afecţiuni despre care insularii nu au auzit până atunci. În câteva zile, cuplul a murit.
Britanicii le-au oferit copiilor răpiţi mai multe cadouri pentru trib şi i-au eliberat înapoi în junglă. Niciun dar nu le-a schimbat atitudinea membrilor tribului, dovada fiind aceea că au devenit şi mai agresivi după toate cele întâmplate.
Anul 1970, când indienii îşi explorează noile teritorii
Mai multe insule, inclusiv cea a Santinelei de Nord, au fost predate Indiei, după ce şi-a câştigat independenţa faţă de Regatul Unit. Câteva decenii mai târziu, indienii şi-au propus să se apropie de santinelezi, având o abordare mult mai blândă decât cea folosită de coloniştii britanici. Astfel, antropologul Triloknath Pandit alături de poliţie şi ofiţerii navali i-au supravegheat, în nenumărate rânduri, pe insulari, stând departe de aceştia în câteva bărci ancorate departe de ţărm.
Cu toate acestea, în anul 1970, grupul de specialişti şi autorităţi s-a apropiat prea mult de plajele insulei. Câţiva bărbaţi din trib au început să folosească arcurile cu săgeţi, să ţipe şi să se comporte agresiv. Mulţi dintre santinelezi s-au pus în poziţia obişnuită pentru a defeca, în semn de insultă. Cele care au calmat spiritele au fost femeile tribului care s-au alăturat bărbaţilor şi, în cele din urmă, “pasiunea” i-au adus înapoi în junglă.
Anul 1974: jurnaliştii de la National Geographic şi-au propus un documentar
Însuşi o echipă de jurnalişti de la National Geographic a fost trimisă pe insula Santinelei de Nord pentru a face un documentar. Aceştia, deşi iniţial au fost asaltaţi de săgeţi venite din partea tribului, şi-au continuat drumul. Poliţia care a însoţit echipajul a lăsat la mal mai multe cadouri pentru santinelezi în speranţa că viitoarele întâlniri se vor desfăşura în condiţii mult mai prietenoase: vase de aluminiu, o maşină de jucărie, nuci de cocos, o papuşă şi un porc viu, legat.
În timp ce le lăsau darurile, un alt atac de săgeţi a apărut parcă de nicăieri. De data aceasta, directorul documentarului a fost lovit în coapsă, iar întregul echipaj s-a repezit la bărcile cu care au venit. Mai mult decât atât, insularii au oprit vasele şi nucile de cocos primite în dar, iar santinelezul care l-a atacat pe jurnalist a îngropat, în nisip, porcul şi păpuşa.
Anul 1981: marinarii care au fost salvaţi din faţa unui dezastru
India este o regiune tipică pentru apariţia musonului - un vânt care bate şase luni dinspre continent spre ocean (iarna) şi şase luni dinspre ocean spre continent (vara).
În timpul uneia dintre aceste furtuni, o navă de marfă la bordul căreia se aflau 28 de marinari a lovit unul dintre recifurile de corali şi, prin urmare, a fost blocată. Marinarii au dormit o seară acolo şi, dis-de-dimineaţă, au văzut ceva straniu: zeci de santinelezi aveau arcurile cu săgeţi îndreptate spre navă. A doua zi, evenimentele au luat amploare, astfel că membrii tribului au construit bărci pentru a putea naviga până la reciful unde marinarii erau blocaţi. Norocul a făcut ca vremea rea să-i salveze de venirea insularilor. După o săptămână de naufragiat, vremea s-a îmbunătăţit, iar un elicopter i-a preluat pe marinari în cele din urmă.
Anul 1991: antropologul indian se întoarce
Antropologul Triloknath Pandit şi colegii lui au continuat să se împrietenească cu membrii tribului, după vizita lor din anul 1970. Surprinzător, aceştia au fost întâmpinaţi de un grup neînarmat de 28 de santinelezi bărbaţi, femei şi copii.
În ciuda progreselor, insularii le-au arătat faptul că există limite în ceea ce ar putea şi nu ar putea face oamenii din afara tribului. O parte din echipajul lui Pandit care se afla într-o şalupă a început să se îndepărteze de mal, în timp ce antropologul a rămas pe insulă. Un bărbat santinelez a observat acest lucru şi l-a ameninţat pe specialist cu un cuţit, în semn că nu l-ar putea tolera pe teritoriul lor. Echipajul s-a întors la mal şi l-au preluat pe antropolog. La scurt timp după eveniment, s-a decis că apropierea de trib nu ar aduce niciun beneficiu nimănui. În primul rând, vizitatorii îşi pot pune viaţa în pericol, iar locuitorii insulei se pot îmbolnăvi de diverse afecţiuni absolut necunoscătoare pentru ei.
Anul 2006: braconierii care s-au avântat prea tare au fost ucişi
În 2006, guvernul indian a impus o zonă de restricţie în jurul insulei, cu amenzi usturătoare şi închisoare pentru cei care ar fi încălcat regulile. Doi braconieri au intrat în zona de restricţie pentru a vâna crabi. Într-o noapte, aceştia nu doar că şi-au ancorat barca la o anumită distanţă faţă de insulă, dar au început şi să se îmbete. Până la urmă, ancora s-a desprins, barca s-a îndreptat către reciful de corali, iar a doua zi de dimineaţă au fost ucişi de către santinelezi. Replica autorităţilor indiene a fost aceea că insularii au dreptul de a-şi apăra graniţele.
În 2017, guvernul indian a hotărât ca cei care vor fotografia triburile Andaman sau vor înregistra video riscă pedeapsa cu închisoarea până la trei ani.
FOTO Shutterstock.com