Pleci în vacanţă? Ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor şi cum eviţi problemele de sănătate

1 shutterstock 435325252 jpg jpeg

În vacanţă, ultimul lucru pe care ţi l-ai putea dori sunt problemele de sănătate. Dacă suferi de boli cronice, mergi la medicul de familie, atât pentru un control de rutină, cât şi pentru eventuale sfaturi de care ai putea avea nevoie în funcţie de destinaţia de vacanţă.

Din experienţa anilor trecuţi, când probabil tu şi familia ta v-aţi confruntat cu probleme precum răul de maşină, este bine să ştii să previi astfel de neplăceri. Dacă ai o boală cronică, dacă urmezi tratamente medicamentoase, este cu atât mai mult necesar să ştii să previi tot felul de probleme de sănătate care vă pot strica planurile de vacanţă. 

Ce poţi face contra răului de maşină

Neplăcere manifestă prin stări de greaţă şi de vomă, răul de maşină apare din cauza neconcordanţei dintre stimulii primiţi de creier de la receptorii vizuali şi cei ai echilibrului. Pentru a-l preveni, este indicat ca, în maşină sau autocar, să îţi găseşti un punct în exterior la care să priveşti. Dacă ştii că răul de maşină îţi creează o stare de rău generală, poţi încerca anumite medicamente speciale, dar doar la recomandarea medicului. La farmacie găseşti şi preparate homeopate, iar preventiv poţi face şi un tratament cu infuzie de păducel.  

Expune-te treptat la soare!

Este bine de ştiut că, dacă nu bei suficientă apă şi te expui la soare, este posibil să te confrunţi cu stări de ameţeală. Expune-te treptat la soare, câte o jumătate de oră în primele zile, după care creşti treptat durata. Dacă ai pielea sensibilă sau dacă ai fototip 1 sau 2 (păr roşcat sau blond, piele albă, ochi verzi sau albaştri), foloseşte în primele zile creme cu SPF ridicat (40 sau 50+), după care le poţi utiliza pe cele cu SPF 30. De asemenea, nu uita nici de cremele calmante după plajă.

Nu te expune la soare dacă ai avut operaţii chirurgicale recente şi nici dacă ai boli precum lupus eritematos sistemic. La aproximativ 70% din aceşti bolnavi, expunerea îndelungată la razele soarelui favorizează apariţia leziunilor cutanate, a durerilor articulare şi a oboselii. Au contraindicaţie la expunerea la soare şi cei cu alergie solară, porfirie cutanată (manifestată prin apariţia unor vezicule pline cu lichid), melanom malign şi cei cu herpes recidivant.

Ce trebuie să conţină trusa de prim ajutor

Cu câteva zile înainte de a pleca în vacanţă, pregăteşte-ţi trusa medicală. Aceasta trebuie să conţină dezinfectante, comprese sterile, leucoplast, foarfecă, faşă elastică, garou, medicamente antalgice, antiinflamatoare, antispastice, antidiareice, antivomitive, antipiretice, laxative şi antihistaminice. Din trusă nu trebuie să îţi lipsească nici unguentele anibacteriene, loţiunile contra insectelor şi pentru calmarea înţepăturilor (alcool mentolat), plasturii şi gelurile pentru atenuarea durerilor (în caz de lovituri, contuzii).   

De ce să mai ţii cont

* Nu cumpăra mâncare de la vânzătorii ambulanţi.

* Dacă urmezi un tratament de lungă durată, asigură-te că ai medicamente la tine pe toată durata vacanţei.

* Citeşte pe prospect temperaturile la care trebuie păstrate medicamentele sau diverse alte produse farmaceutice de care ai nevoie când eşti în concediu.



Recente

Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
elvis presley jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg