Prinţul, berea şi cârnaţii: adevărata poveste a Oktoberfest

1 shutterstock 61706593 jpg jpeg

Nu mulţi îşi mai amintesc că, atunci când ciocnesc o halbă în cinstea Oktoberfest - festivalul berii - ciocnesc, de fapt, în cinstea nunţii unui prinţ din Bavaria secolului al XIX-lea.

Dacă pandemia de covid-19 nu ne-ar fi ţinut la distanţă unii de alţii, zilele acestea mai toată Europa - de fapt, în mai toată lumea - oamenii ar fi sărbătorit Oktoberfest, un festival anual de două săptămâni dedicat berii şi cârnaţilor. Este o veche sărbătoare germană, organizată în parcuri şi pieţe publice, cu multă mâncare, băutură, folclor şi voie bună.

Povestea prinţului

Prinţul moştenitor Ludwig al Germaniei, care a devenit ulterior regele Ludwig I, s-a căsătorit cu prinţesa Therese de Saxonia-Hildburghausen la 12 octombrie 1810. Cetăţenii din München au fost invitaţi să participe la festivităţile desfăşurate pe câmpurile din faţa porţilor oraşului, pentru a sărbători fericitul eveniment regal. Câmpurile au fost numite apoi Theresienwiese („Câmpurile Theresei”), în cinstea prinţesei moştenitoare.

Cursele de cai organizate în prezenţa familiei regale au marcat încheierea evenimentului, care a fost sărbătorit ca un festival pentru întreaga Bavarie, cea mai mare regiune a Germaniei. Decizia de a repeta cursele de cai în anul următor a dat naştere tradiţiei Oktoberfest.

Carusel în loc de cai

În 1811, o caracteristică adăugată cursei de cai a fost prima expoziţie agricolă, concepută pentru a stimula agricultura bavareză. În timp, s-a renunţat la cursele de cai, dar Salonul Agricol încă are loc la fiecare trei ani în timpul festivalului Oktoberfest din „Câmpurile Theresei”.

În primii ani, nu au existat prea multe opţiuni de distracţie sau amuzament. Abia în 1818 au fost montate primul carusel şi două leagăne. Vizitatorii au putut să-şi potolească setea la mici standuri de bere care au crescut rapid în număr. În 1896, standurile de bere au fost înlocuite de primele corturi şi hale de bere, pe care proprietarii întreprinzători le-au înfiinţat cu sprijinul fabricilor de bere.

Astăzi, Oktoberfest se sărbătoreşte în mii de locaţii din Germania, dar şi din lume, inclusiv în România. Mulţi cercetători şi istorici, însă, spun că nunta lui Ludwig nu a fost singurul motiv pentru care sărbătoarea are loc în mijlocul lunii octombrie.

O chestiune de bere

De când egiptenii din Antichitate au început să producă prima băutură asemănătoare cu berea, licoarea nu avea nevoie de condiţii speciale pentru a fi fermentată. În Bavaria secolului al XVIII-lea, însă, au început să apară noi tehnici de producere a berii, care a devenit tot mai variată. Una dintre cele mai iubite beri ale nemţilor avea nevoie de cel puţin două săptămâni de răcoare, iar în secolele premergătoare frigiderului, pivniţele şi subsolurile erau prea calde în timpul verii, chiar şi în Germania.

Aşa că oamenii se apucau de făcut bere "rece" abia către sfârşitul lui septembrie, bucurându-se de ea până la sosirea primăverii, când licoarea era înlocuită cu berea "stătută" de vară. Deci, dacă prinţul moştenitor ar fi făcut nuntă în mai, de exemplu, ar fi avut o băutură inferioară la masă.



Recente

shutterstock 2269415875 jpg
Jennifer Lopez  foto   Instagram jpg
Baba Vanga  foto   Shutterstock jpg
Brad Pitt, Ines de Ramon  foto   Shutterstock jpg
Elemente esențiale pentru o nuntă reușită În ce să investești pentru o nuntă reușită jpg
Val Kilmer  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2440230041 jpg
Pierce Brosnan și soția Keely Shaye Smith  foto   Shutterstock jpg
Justin Bieber, Kourtney Kardashian  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2241007105 jpg
Dolph Lundgren cu fiica și soția  foto   Shutterstock jpg
Fran Drescher  foto   Shutterstock jpg
MS 20240619 IUBIRE CU PARFUM DE LAVANDA 8300 JPG
shutterstock 2461433363 jpg
clickpentrufemei ro (20) jpg
shutterstock 2108956871 jpg
shutterstock 242734894 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Robbie Williams  foto   Shutterstock jpg
Revista Click! pentru femei Nr  7 2025 jpeg