Ştiai că pe vremuri berea se bea cu paiul? Lucruri mai puţin cunoscute despre această băutură

1 shutterstock 401732638 jpg jpeg

Berea, blondă sau brună, este băutura care te răcoreşte după o drumeţie sau la un grătar, alături de prieteni. Deşi ne-am obişnuit deja cu ea în rafturile magazinelor, ea este mai mult decât o simplă băutură. Istoria berii datează de mii de ani şi în jurul ei au avut loc multe evenimente importante. Iată o serie de lucruri uimitoare despre bere!

Reţeta berii este simplă. Berea are la bază orz, hamei, drojdie şi apă. Toate variantele de bere sunt derivate din această formulă de bază. Uneorie, se folosesc alte boabe, cum ar fi grâul, în loc de orz şi se adaugă şi „adjuvanţi‟ suplimentari de aromă (cum ar fi fructele sau cafeaua). Pe vremuri, înainte ca această băutură să fie înţeleasă pe deplin, ea era folosită ca înlocuitor al apei. De exemplu, berea putea fi transportată pe nave, în locuri unde era imposibil să păstrezi apa curată, însă nu acesta este singurul lucru surprinzător de aflat despre această băutură. 

Opt persoane au murit înecate în inundaţia cu bere din 1814

Pe 17 octombrie 1814, o fabrică importantă de bere din acele timpuri a explodat, valul de bere de 570 de tone a dărâmat zidul de cărămidă al fabricii de bere şi a inundat strada şi casele din jur. Explozia a fost atât de puternică, încât două clădiri s-au prăbuşit, iar, în total, opt persoane au murit în timpul evenimentului nefericit. Un tribunal a numit incidentul ca fiind „un act al lui Dumnezeu”.

Paiele au fost inventate pentru consumul berii

În urmă cu aproximativ 6.000 de ani, vechii mesopotamieni au inventat primele paie. Ele erau făcute, de obicei, din lemn şi, uneori, din aur. Paiele lungi au fost folosite pentru a bea o formă timpurie de bere. Oamenii consumau berea din acelaşi recipient, iar fiecare dintre ei foloseau câte un pai impresionant de lung. Paiele lungi au fost deosebit de utile pentru civilizaţiile antice. De pildă, egiptenii antici foloseau frecvent paie pentru a evita ingerarea insectelor care aterizau în băuturile lor.

Berea a fost preparată de femei

Dacă astăzi consumul de bere este asociat cu bărbaţii, odinioară la fabricarea ei contribuiau în mod special femeile. În timp ce bărbaţii vânau, femeile adunau ingredientele folosite la fabricarea berii şi fermentau băuturile. Această tradiţie a continuat de-a lungul istoriei şi abia după industrializarea procesului de fabricare a berii, bărbaţii au început să îşi asume rolul de principali producători de bere.

Citeşte şi: Femeile au preparat bere până când au fost acuzate de vrăjitorie. Istoria întunecată a primelor producătoare de bere

În secolul al XVII-lea s-a inventat berea de Post

În anul 1634, călugării Minim ai mânăstirii Neudeck ob der Au, din München, au inventat o bere atât de groasă încât au numit-o „pâine lichidă”. În timpul Postului Mare, în perioada celor 46 de zile de post, călugării au consumat doar acest tip de bere şi apă. În acele timpuri, se credea că berea va curăţa trupul şi sufletul. Şi astăzi se găseşte pe piaţă un derivat din acea bere sub numele „Paulaner Salvator”, iar fabrica în care s-au făcut primele beri de acest tip, fabrica Paulaner, este una dintre cele şase fabrici de bere care furnizează băuturile pentru Oktoberfest, celebrul festival de bere din Germania.

Citeşte şi: Prinţul, berea şi cârnaţii: adevărata poveste a Oktoberfest

Cea mai veche bere are peste 200 de ani

În anul 2010, o sticlă de bere sigilată a fost descoperită într-o navă în Marea Baltică. Epava datează din anii 1800-1830, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că acel soi de bere încă poate fi consumat. Specialiştii au prelevat probe din compoziţia berii şi speră că vor reface cu succes acea reţetă care a trecut testul timpului. 

Berea cu cale ferată proprie

În anii 1870, fabrica de bere Guinness avea o modalitate unică de a transporta berea din fabrică. Inginerul-şef Samuel Geoghegan a creat un sistem ferovial unic prin care fabrica de bere din Dublin avea propria cale ferată şi propria flotă de şlepuri, prin intermediul cărora se transporta berea din fabrică până în portul Dublin, de unde era expediată în toate colţurile lumii.

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg