STUDIU Câinii pot fi „umani“ într-un mod în care niciun alt animal nu reuşeşte
Câinii sunt într-adevăr „cei mai buni prieteni ai oamenilor” şi devin „umani” într-un mod în care alte animale nu o pot face, relevă un studiu recent.
Cercetătorii de la Universitatea Duke spun că 14.000 de ani de domesticire joacă un rol important în acest sens, iar cânii au evoluat pentru a înţelege gesturile umane şi pentru a căuta ajutor şi protecţie la oameni într-un mod în care alte animale nu o fac.
Echipa de cercetători a precizat că rezultatele studiului arată că aceste mamifere înţeleg instinctiv oamenii. „Câinii se nasc cu această abilitate înnăscută de a înţelege că noi comunicăm cu ei şi încercăm să cooperăm cu ei”, a spus Brian Hare, profesor de antropologie.
Dr. Brian Hare crede că cercetarea oferă una dintre cele mai puternice dovezi de până acum despre „ipoteza domesticirii”. În urmă cu mai bine de 14.000 de ani, câinii şi lupii actuali au avut un strămoş comun. Modul în care aceşti prădători temuţi s-au transformat în cel mai bun prieten al omului este încă un mister.
O teorie este că, atunci când oamenii şi lupii s-au întâlnit pentru prima dată, numai cei mai prietenoşi lupi ar fi fost toleraţi şi ar fi ajuns să se hrănească cu resturile lăsate de oameni, în loc să fugă. Astfel, lupii mai agresivi sau cei temători au fugit sau au fost alungaţi, iar cei prietenoşi au supravieţuit şi au transmis mai departe aceste gene. Astfel, generaţie după generaţie, ei s-au apropiat de oameni, până când descendenţii lor, câinii de astăzi, au devenit experţi în interacţiunea cu oamenii, reuşind să le descifreze gesturile şi intenţiile.
FOTO Shutterstock