Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Ilie. Ce e bine să faci şi să nu faci astăzi!

1 shutterstock 1372205186 jpg jpeg

Astăzi, 20 iulie, creştinii îl cinstesc pe Sfântul Ilie Tesviteanul , profet din Vechiul Testament, considerat făcător de minuni, ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi. Este singurul proroc însoţit de crucea roşie în calendarul ortodox.

Sfântul Ilie a trăit cu mai bine de 800 de ani înainte de Iisus Hristos, în timpul regelui Ahab. Acesta şi-a desfăşurat activitatea în regatul Israel din Samaria. Prorocul Ilie Tesviteanul a fost un mare făcător de minuni, atât în timpul vieţii, cât şi după ce s-a urcat la cer într-un car de foc. Sfântul Ilie a primit de la Dumnezeu puterea de a „deschide şi a închide cerurile”.

Potrivit legendelor, Sfântul Ilie a fost un om de treabă, gospodar, dar cu o fire aprigă, se mânia uşor şi, din această cauză, necuratul l-a înşelat, făcându-l să-şi omoare părinţii veniţi în vizită. Căindu-se, Sfântul Ilie s-a dus la Dumnezeu  şi i-a cerut iertare, rugându-l să-i dea putere asupra dracilor. Dumnezeu i-a dat un car de foc cu care să umble prin cer şi un bici de foc cu care fulgeră, ca să-i omoare pe diavoli. Pentru că oamenii nu au voie să vadă carul ceresc cerul se acoperă cu nori. În goana sa contra forţelor răului, provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale, grindină. Tunetul este zgomotul pe care îl face carul sfântului atunci când merge prin cer. Legenda mai spune că demonii fug din calea lui şi vin pe pământ, unde se ascund sub copaci sau chiar în trupurile unor animale. 

Obiceiuri de Sfântul Ilie

În ziua de 20 iulie, nu este bine să se lucreze. Orice om care nu respectă această zi este pedepsit cu asprime de Sfântul Ilie, cu furtună sau grindină peste ogoarele ori grădina lui. În unele zone, există chiar şi interdicţia de a se aprinde focul în vatră, pentru gătitul mâncării.

Se binecuvântează merele

Pe dată de 20 iulie, se aduc mere în biserica pentru sfinţire, aceste fructe speciale devenind de aur pe cealaltă lume.

De Sfântul Ilie, în satele din Bărăgan, oamenii încă respectă toate obiceiurile care s-au înrădăcinat din moşi strămoşi. În trecut, se spunea că nu era voie să se consume mere până la 20 iulie şi nici nu trebuia ca aceste fructe să se lovească unul de altul, pentru a nu cădea grindina. Tot în 20 iulie, merele, considerate fructele Sfântului Ilie, sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite, crezându-se că numai în acest mod ele vor deveni mere de aur pe lumea cealaltă.

Se sfinţesc ogoarele

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, de aceea, în această zi, ogoarele se stropesc cu agheasmă, pentru ca ele să aducă rod bogat în anul care vine. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală.

Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul. În dimineaţa zilei de 20 iulie, la ţară se culeg plante de leac, în special busuioc, se pun la uscat în podurile caselor sau în cămări. Femeile duc în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfinţit, după care, întoarse acasă, îl pun pe foc, iar cenuşa rezultată o folosesc în scopuri terapeutice.  

“Retezatul” stupilor, ritual pentru prosperitate

În unele zone din ţară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor".

Datina este împlinită de bărbaţi credincioşi, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare. La masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă. Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de mană.

Superstiţii de Sfântul Ilie

Una dintre superstiţiile legate de Sfântul Ilie este aceea că dacă tună şi fulgeră oamenii trebuie să îşi facă semnul crucii, pentru că Dumnezeu i-a dat voie Sfântului Ilie să lovească orice pentru a doborî demonii, mai puţin crucea.

Dacă sunt tunete de Sfântul Ilie, alunele şi merele vor fi viermănoase.

Dacă plouă de Sfântul Ilie, ploaia nu va înceta vreme de 20 de zile.

Dacă în ziua de 20 iulie este furtună, geamurile şi uşile casei trebuie să fie bine închise, pentru a nu intră în casă vreun drac fugărit de Sfântul Ilie.

Pe vreme de furtună, nu este bine să îţi găseşti adăpost sub un carpen, întrucât în acest copac preferă să se ascundă dracii înfricoşaţi de Sfântul Ilie.

Nu este bine să porneşti la drum în ziua de Sfântul Ilie. Atunci când tună, oamenii trebuie să îşi facă cruce, întrucât Dumnezeu i-a poruncit Sfântului Ilie să lovească în toate, numai în cruce nu.

Foto: Shutterstock



Recente

shutterstock 2304929435 jpg
Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Helen Mirren  sursa   Shutterstock jpg
Horoscope 2025 jpg
Snapinsta app 464948287 18472027129028134 4255830698769354764 n 1080 jpg
shutterstock 2174482595 jpg
golden globe jpg
shutterstock 2256593667 jpg
shutterstock 2399530387 jpg
shutterstock 733250065 jpg
Coperta revista Click! pentru femei Nr  1 2025 jpeg
Semnatura numerologica anului 2025  Sursa foto Shutterstock jpeg
Cine a inventat artificiile  Sursa foto shutterstock 2546955885 jpg
Traditii de Revelion in lume  Sursa foto shutterstock 2525980279 jpg