Cui i se datorează inventarea petardelor şi artificiilor?
Distracțiile pirotehnice sunt un element de bază al sărbătorilor de la final de an şi nu numai, ajutând la marcarea sărbătorilor şi a evenimentelor sportive.
Spectacolele elaborate, controlate de computer, ale spectacolelor de artificii contemporane sunt departe de începuturile atât de simple din China antică. Focurile de artificii au început în China antică înainte de a se răspândi în vest. Vezi cum au fost inventate şi cum au evoluat de-a lungul vremii!
Chinezii speriau spiritele rele cu petarde
În preajma secolului I î.Hr., chinezii obişnuiau să arunce bucăţi de bambus pe foc, iar acestea explodau. Tulpinile de bambus conțin bule de aer care se pot extinde și exploda la temperaturi foarte ridicate. Potrivit Scientific American, savanții chinezi au creat petarda şi, potrivit unor relatări, se credea că artificiile alungau spiritele rele. Chinezii le foloseau şi pentru a speria animalele sălbatice, la nevoie. În preajma secolului al IX-lea, când a fost inventat praful de pușcă, producătorii au încărcat tulpinile de bambus cu praf de pușcă pentru a crea primele artificii din lume, iar, mai târziu, au început să folosească și tuburi de hârtie, potrivit History.com. Şi artificiile aveau scopul de a îndepărta spiritele rele și de a sărbători căsătoriile şi nașterile.
Vezi și: Inventatorul emoticonului își regretă creația! Ce alți inventatori au remușcări
Italienii au dat culoare artificiilor
În preajma secolului al XII-lea, artificiile erau aprinse pentru divertisment la curtea imperială a Chinei, conform Withington. După ce Marco Polo s-a întors din China în 1295, a adus şi artificiile rudimentare folosite acolo, după cum indică Smithsonian. Artiștii italieni au realizat spectacole asemănătoare cu decoruri de teatru şi focuri de artificii. Artificiile au devenit și mai complexe datorită progreselor în chimie. În secolul al XIX-lea, cloratul de potasiu a fost folosit pentru a obține culori (roșu, verde) și pentru a le spori luminozitatea, potrivit Withington.
Info
Tot italienilor li se datorează descoperirea unor pulberi metalice pentru a crea mai multe culori.
Ce substanţe produc culorile?
Preparatele de culori de artificii sunt compuse din diferite elemente metalice. Când un element arde, electronii săi eliberează energie sub formă de lumină. Diferite substanțe chimice ard la diferite lungimi de undă de lumină. Compușii de stronțiu și litiu produc roșu intens, titanul și magneziul dau argintiu sau alb, calciul creează o culoare portocalie, sodiul dă galben, iar bariul verde. Combinarea clorului cu bariu sau cupru creează un verde neon, respectiv turcoaz.
Te-ar mai putea interesa: Inventatori care n-au câştigat niciun ban de pe urma invenţiilor lor. Alţii au profitat de pe urma ideilor
Artificiile au dus la inventarea armelor pirotehnice
Între anii 600 și 900 e.n., alchimiștii chinezi au amestecat accidental salpetru (azotat de potasiu) cu sulf și cărbune, obţinând, fără intenție, rețeta chimică a prafului de pușcă. Prima utilizare înregistrată a armelor cu praf de pușcă în China datează din 1046 și face referire la o catapultă cu praf de pușcă.
FOTO: Shutterstock