Tradiţii inedite de sărbătorire a Anului Nou în lume
Conceptul de sărbătorire a Anului Nou este unul universal, dar calendarul și obiceiurile asociate cu acesta variază foarte mult de la cultură la cultură, fiecare țară având tradiții și obiceiuri unice. Iată câteva exemple cu care să te delectezi!
Indiferent dacă te afli în noaptea de Revelion dintr-o țară străină interesantă sau acasă cu familia și prietenii, probabil că ai câteva tradiției dragi de Anul Nou. În întreaga lume, culturile întâmpină noul an cu obiceiuri speciale. Pe câteva dintre acestea le găseşti în cele ce urmează!
Spania
În Spania, se mănâncă 12 boabe de struguri la miezul nopții, câte unul pentru fiecare bătaie a ceasului. Fiecare bob de strugure reprezintă o lună a anului, iar dacă reușești să le mănânci pe toate la timp, vei avea noroc în anul care începe.
Italia
Un obicei care a ajuns și la noi: de Anul Nou, italienii poartă lenjerie intimă de culoare roșie pentru a avea parte de noroc și dragoste în anul care urmează. De asemenea, consumă linte, care simbolizează prosperitatea.
Belgia
În regiunile rurale, copiii obișnuiesc să scrie scrisori speciale numite „Nieuwjaarsbrieven‟ (în zona Flandrei) sau „Lettres de Nouvel An‟ (în zona Valoniei) pentru părinți, bunici sau nași. Scrisorile, frumos decorate și pline de urări de sănătate, fericire și recunoștință, sunt citite în dimineața de 1 ianuarie.
Scoția
În Scoția, este un obicei numit „First footing‟, adică prima persoană care trece pragul casei după miezul nopții trebuie să vină cu un dar, cum ar fi pâine, cărbuni sau whisky, pentru a aduce noroc.
Finlanda
Un obicei tradițional finlandez este topirea unei bucăți mici de cositor și turnarea sa într-un bol cu apă rece. Forma rezultată este interpretată pentru a prezice viitorul în anul următor. Multe familii încep festivitățile cu o vizită la saună, văzută ca o modalitate de a curăța trupul și sufletul pentru noul an.
Suedia
O tradiție populară este lectura poemului „Ring Out, Wild Bells‟ al lui Alfred Lord Tennyson, difuzată de televiziunea națională suedeză. Poezia simbolizează renunțarea la relele din trecut și speranța pentru un viitor mai bun.
Vezi și: Ce să nu faci de Anul Nou
SUA
La miezul nopții, cuplurile și prietenii se sărută sub vâsc pur și simplu pentru noroc în dragoste și alte relații. În New York, celebra bilă din Times Square care coboară de la ora la 23.59 marchează începutul noului an.
Mexic
Mexicanii își scriu dorințele pentru anul următor pe o hârtie, pe care o ard după miezul nopții. De asemenea, își pun într-o valiză câteva lucruri și se plimbă puțin în jurul casei pentru a atrage călătoriile în anul care vine.
Brazilia
Mulți brazilieni poartă alb de Anul Nou pentru a atrage pacea în viața lor. De asemenea, aruncă flori în ocean și sar peste șapte valuri în onoarea zeiței mării, Iemanjá, ca să îi atragă bunăvoința.
Te-ar mai putea interesa: 5 sfaturi ca să-ți respecți toate rezoluțiile de Anul Nou
Japonia
De Anul Nou, clopotele templelor budiste bat de 108 ori, pentru a alunga cele 108 dorințe lumești și păcate. De asemenea, oamenii consumă soba (tăiței lungi) pentru longevitate.
China
Deși Anul Nou Chinezesc are o dată diferită, China sărbătorește și trecerea în Anul Nou occidental: se aprind artificii și se decorează casele cu roșu pentru a alunga spiritele rele.
Australia
Revelionul este sărbătorit cu spectacole impresionante de artificii, cel mai faimos fiind cel din Sydney. Mulți oameni sărbătoresc mergând la plajă, datorită verii australiene.
Africa de Sud
În unele zone din Africa de Sud, de Anul Nou, oamenii aruncă obiecte vechi sau nefolositoare pe fereastră pentru a face loc unui început mai bun.
Nigeria
Fiecare comunitate organizează festivități tradiționale, cu dansuri și muzică, pentru a alunga spiritele rele și a atrage noroc.
FOTO: Shutterstock