Enigma Frank Sinatra. Povestea unui talent incontestabil și a unei vieți fascinante
Cunoscut ca unul dintre cei mai bine vânduți cântăreți la nivel mondial, datorită hiturilor nemuritoare precum „Strangers in the Night” și „My Way”, Frank Sinatra a fost mult mai mult decât un simplu artist muzical. Cu o carieră de actor recompensată cu un Oscar și implicări politice semnificative, Sinatra a fost perfecționist în tot ceea ce a făcut, trăindu-și viața cu intensitate și pasiune la fiecare pas. Descoperă povestea fascinantă a unui om care a marcat o eră și a căutat să se bucure de fiecare clipă a vieții.
Născut pe 12 decembrie 1915, în Hoboken, New Jersey, Francis Albert Sinatra a intrat în lumea aceasta cu mare tam-tam, așa cum avea să trăiască întreaga sa viață. Venind pe lume cu ajutorul forcepsului, care i-a lăsat cicatrice pe față și pe gât, micuțul Frank a fost inițial crezut mort. Dar, datorită intervenției rapide a bunicii sale, care l-a scufundat în apă rece, bebelușul și-a revenit miraculos. Acesta a fost doar începutul vieții tumultuoase și remarcabile a lui Frank Sinatra, care avea să devină unul dintre cei mai influenți și adorați artiști ai secolului XX, faimos pentru muzica și cariera sa cinematografică.
A declanșat „Sinatramania‟
Frank a început să cânte în adolescență, după ureche, pentru că nu știa că citească partituri, și a făcut parte din grupul Hoboken Four în care, datorită vocii, ochilor albaștri și farmecului personal, a devenit solist. Ulterior, a cântat cu trupa lui Harry James, apoi a scos mai multe discuri cu Tommy Dorsey. După 1942, Frank Sinatra a început o carieră solo: fiul unor imigranți italieni devenea unul dintre primii idoli ai adolescenților din SUA.
Astfel, s-a declanșat „Sinatramania‟. Știți acele imagini cu fete care țipă în primele rânduri la un concert? Așa se întâmpla și la cele ale lui Frank Sinatra. Mai ales că managerul său mai făcea și câte o audiție pentru a afla care fane pot țipa mai tare, pentru a le plasa strategic în săli ca să stârnească entuziasm în rândurile publicului... Dacă până atunci se obișnuia ca la concerte să meargă adulții, publicul lui Sinatra era unul complet nou, format mai mult din adolescente.
Și-a detestat piesele cele mai iubite de public
Deși a lansat multe cântece de succes de-a lungul timpului – „My Way‟, „Strangers in the Night‟, „Somethin' Stupid‟, „Summer Wind‟, „It Was a Very Good Year‟, „That’s Life‟ – artistul nu era mândru de toate. De exemplu, despre „Strangers in the Night‟ spunea că este cea mai proastă melodie pe care a auzit-o vreodată. Nu avea o părere mai bună nici despre „My Way‟, care, ulterior, a fost interpretată de peste 60 de artiști, printre care Aretha Franklin și Elvis Presley.
Pe lângă concerte, Frank cânta la emisiuni radio, înregistra discuri, juca în filme (a luat un Oscar pentru rol secundar în „From Here to Eternity‟ și un Glob de Aur în 1971 pentru întreaga carieră), iar spre sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a mers în străinătate ca să cânte pentru soldații de pe front. Artistul nu a servit în armată, deoarece, având un timpan perforat de la naștere, a fost considerat inapt pentru serviciul militar. În plus, se pare că și instabilitatea sa emoțională ar fi fost un motiv pentru a nu fi recrutat.
Urmărit de F.B.I.
Pe măsură ce popularitatea i-a crescut, iar cercul prietenilor celebri i se lărgea, J. Edgar Hoover, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), i-a deschis un dosar și l-a urmărit atent, în special din cauza presupuselor legături cu Mafia. Sinatra avea și conexiuni în politică, unul dintre prietenii săi fiind John F. Kennedy, care a folosit în campania sa o versiune a piesei lui Frank Sinatra, „High Hopes‟.
Patru căsnicii cu năbădăi
Încojurat mereu de femei fatale, Frank Sinatra a avut și patru soții, una dintre ele fiind legendara actriță Ava Gardner. Cei doi aveau uneori certuri înfiorătoare, terminate cu tentative de sinucidere din partea lui Frank. De fiecare dată, ceva sau cineva l-a salvat, moartea sa survenind abia la 82 de ani, din cauza unui atac de cord. Frank a fost tatăl a trei copii oficiali, cu prima soție, Nancy – deși, la nivel de zvon, se spunea că ar mai fi avut și alții.
Câștigător a 12 premii Grammy și inclus de revista Time în topul celor mai influente personalități ale secolului al XX-lea, Frank Sinatra rămâne o legendă a muzicii și o figură populară a vremii, alături de artiști precum Elvis Presley, Bing Cosby sau Michael Jackson.
@shutterstock