5 mituri despre igiena intimă
Considerat încă un subiect tabu, igiena intimă are o imprtanţă majoră pentru femei. Ideile greşite sau preconcepute despre acest subiect pot cauza grave problem de sănătate.
Medicul ginecolog dr. Silviu Istoc ne dezvăluie miturile demontate despre igiena initmă.
1. Şerveţelele umede sunt mai bune decât cele uscate
Alcoolul este substanţa de bază care se foloseşte la fabricarea şerveţelelor umede tocmai pentru a proteja zona intimă de bacterii. Cu toate acestea,se produce distrugerea barierei protectoare,iar flora bacreriană este afectată. Indicate sunt şerveţelele umede cu PH neutru sau uscate,fără parfum,care s-au dovedit a fi cele mai sigure.
2. Toaleta externă se face o dată pe zi
Este adevărat că igiena externă de mai multe ori pe zi poate distruge flora bacteriană,însă gonecologul Silviu Istoc recomandă spălături externe dimineaţa,seara şi după fiecare contact sexual. În timpul menstruaţiei,igiena externă trebuie efectuată de 3-4 ori pe zi.
3. Spălăturile vaginale se fac zilnic
Irigaţiile vaginale trebuie făcute rar,doar la recomandarea doctorului sau după un tratament cu ovule. Spălăturile vaginale frecvente distrug ph-ul florei vaginale şi favorizează apariţia bolilor.
4. Spălăturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorită proprietăţilor dezinfectante
Chiar dacă irigaţiile cu bicarbonat de sodiusunt mai puţin agresive,acestea distrug stratul protector pe care secreţiile vaginale le asigur în mod natural şi care ajută flora vaginală să se apere de bacterii.
5. Folosirea absorbantelor zilnice scade riscul infecţiilor
Deşi absorbantele menţin lenjeria curată,acestea nu asigură protecţie împotriva bacteriilor şi,implicit,a aapariţiei infecţiilor.
Citeşte şi: