5 mituri despre protecţia solară
În fiecare vară ne dorim o piele cât mai ciocolatie, care să dureze cât mai mult. Razele soarelui însă nu ne fac bine dacă nu ne protejăm de ele cu un produs fotoprotector. În jurul acestuia gravitează numeroase mituri.
Mit:Cu cât este mai mare SPF-ul,cu atât produsul protejează mai bine
Realitate:„Există o diferenţă foarte mică într-un produs cu SPF 30 şi între unul cu SPF 50,în ceea ce priveşte procentul total al luminii ultraviolete blocate“,spune Elizabeth Tanzi,dermatolog în Maryland. „Este mult mai bine să utilizăm un produs cu SPF 30 decât unul cu SPF,dar pe care să nu-l mai reaplicăm“,explică medical.Aplică crema de protecţie solară cu 30 de minute înainte de a ieşi din casă şi repetă operaţiunea o dată la două ore.
Mit:Machiajul cu SPF oferă suficientă protecţie solară
Realitate:„Utilizarea machiajului cu SPF nu protejează suficient", spune David Bank, director al Centrului de Dermatologie, Cosmetică şi Chirurgie cu laser la Mount Kisco, New York. Mai mult decât atât, SPF-ul din machiaj durează doar două ore. Poţi folosi în continuare fondul de ten preferat sau pudra cu SPF - trebuie doar să le aplici peste protecţia solară.
Mit: Ingredientele din produsele cu protecţie solară cauzează cancer
Realitate: Aceasta este o concepţie greşită, pentru că nu există nici un studiu ştiinţific care să demonstreze că ingredientele din crema cu protecţie solară duc la cancer, spun specialiştii. Din contra, există numeroase cercetări care arată că expunerea excesivă la soare favorizează apariţia cancerului de piele.
Mit: Nu trebuie să aplici protecţie solară pe tot corpul
Realitate: Dacă eviţi să aplici cremă de protecţie pe anumite zone ale corpului,există riscul să faci cancer de piele,avertizează medicii. Mulţi nu întind produsul pe palme şi tălpi,însă şi aceste zone trebuie protejate.
Mit:Crema de protecţie solară pentru copii este blândă
Realitate:Atât cremele pentru copii,cât şi cele pentru adulţi conţin aceleaşi ingrediente active. Ele au doar formulări diferite. Produsele cu protecţie solară pentru adulţi tind să fie cât mai transparente,în timp ce produsele pentru copii sunt un pic mai grase şi mai opace.