5 trucuri pentru vopsirea corectă a părului pe care ar trebui să le ştii
Niciodată nu a fost mai uşor să ai culoarea pe care ţi-o doreşti la păr. Ai posibilitatea să alegi dintr-o multitudine de nuanţe şi produse, cât şi de coafuri care să le pună în evidenţă. Ce nu a fost, însă, niciodată mai greu este să iei o decizie în privinţa culorii care ţi se potriveşte şi a coafurii care să te avantajeze
Având atât de multe opţiuni, poţi tinde să crezi că îţi va sta bine cu orice culoare sau coafură ai încerca. Lucrurile nu stau, însă, deloc aşa: ţi se vor potrivi doar anumite coafuri şi culori şi este necesar să fii conştientă de asta când te hotărăşti să te vopseşti.
Indiferent ce nuanţă ai alege, asigură-te că îţi achiziţionezi o vopsea blanda de par fără amoniac. Fie că te vopseşti singură acasă sau mergi la coafor, asigură-te că tu sau hair- stilista aveţi la îndemână o astfel de vopsea.
În acest articol, îţi vom prezenta atât câteva trucuri de bază de care să ţii cont când te vopseşti, aspecte fără de care te poţi alege cu rezultate dezamăgitoare, cât şi câteva trenduri în vopsire din punct de vedere al coloristicii. Pe lângă aceste aspecte, ne dorim să insistăm încă de pe acum pe menţinerea culorii, a sănătăţii scalpului şi firului de păr după finalizarea procesului de vopsire. Aşadar, citeşte până la final articolul pentru a evita să ai probleme cu părul după vopsire. Pregătită? Să începem!
1. Alege o vopsea blândă
O vopsea permanentă este alegerea ideală dacă vrei să ai o culoare care rezistă. Din fericire, s-a inventat vopseaua care nu conţine amoniac şi care are, totuşi, proprietatea de a rezista suficient de mult timp între două vopsiri.
Dacă alegi să te vopseşti singură acasă, alege o vopsea fără amoniac, mai ales pentru că îţi va lăsa părul lucios şi moale şi nu vei avea foarte mult de muncit la păstrarea acestei texturi a firului de păr în timp, în săptămânile care urmează vopsirii.
De obicei, la salon, specialiştii ştiu cum să îţi pregătească şi să îţi trateze părul de-a lungul procesului de vopsire, astfel încât, la final, firul să nu fie aspru şi să nu aibă aspect deteriorat. De vreme ce tu nu ai cunoştinţele şi expertiza necesare pentru a obţine un rezultat profesionist după vopsire, îţi recomandăm să foloseşti produse blânde care nu îţi vor deteriora părul.
Foto: Ayo Ogunseinde
2. Poartă nuanţe naturale, care ţi se potrivesc
Cea mai uşoară metodă pentru a-ţi găsi culoarea potrivită înainte de a merge la coafor sau a te vopsi singură acasă este o simplă analiză a altor femei şi a felului în care sunt tunse şi vopsite. Pentru inspiraţie, uită-te pe stradă la femeile care au culoarea ochilor ca a ta şi un ten cu o nuanţă care se apropie de cea a tenului tău.
Analizează atât cum sunt tunse, cât şi ce culoare au la păr. Uită-te atât la femeile cu tunsori care îţi plac, cât şi la cele care nu îţi plac, tocmai pentru a-ţi da seama mai bine ce îţi doreşti şi ce ţi s-ar potrivi. O altă metodă simplă de analiză este Pinterest, unde poţi găsi idei de coafuri şi culori şi unde îţi poţi crea o colecţie de idei dintre care vei putea alege la final ce îţi doreşti în mod exact. Cu cât e mai exactă imaginea pe care o ai despre felul în care îţi doreşti să arăţi, cu atât îi va fi mai uşor celui sau celei care te tunde şi vopseşte să copieze şi adapteze look-ul la particularităţile tale.
Orice alegere ai face, ideea de bază este să rămâi într-o paletă de culori care ţi se potriveşte. Unor ochi căprui cu tenul mai închis nu li s-ar potrivi niciodată un roşcat, pe când ochii albaştri şi tenul alb vor fi puse în valoare de această nuanţă.
3. Adaugă roz când te plictiseşti
Dacă ai ales să îţi vopseşti părul într-o nuanţă de blond şi eşti mulţumită de felul în care arăţi, ai libertatea să încerci şi trucuri hazlii. Deşi a început să fie în vogă anul trecut, rozul încă este plăcut şi folosit de femei din întreaga lume. Avantajul vopsirii în roz a vârfurilor este că îţi oferă libertatea să experimentezi şi să te distrezi fără a risca, pentru că rozul dispare în câteva săptămâni, timp în care este foarte posibil să te plictiseşti de el.
Foto: Alex Sheldon
4. Hrăneşte, îngrijeşte, repetă
Dacă specialistul la care apelezi la salon este responsabil pentru vopsirea părului într-un mod profesionist, îngrijirea părului rămâne pe seama ta în săptămânile ce urmează. Asigură-te că foloseşti balsam de păr la fiecare spălare pentru a evita deteriorarea vârfurilor ce devin mai sensibile imediat după vopsire. Atenţie! Balsamul trebuie aplicat doar pe vârfuri şi este ideal să îl ţii în păr pentru 10 minute. Trucul de care poţi profita pentru a sta cu balsamul pe vârfuri timpul necesar pentru ca el să acţioneze este să ieşi din duş, să îţi tamponezi părul pentru a elimina excesul de apă şi apoi să îţi aplici balsamul şi să stai prin casă câteva minute cu el pe păr. După expirarea timpului, poţi clăti deasupra chiuvetei sau a căzii până când produsul este eliminat din păr şi îl lasă moale la vârfuri.
Tot pentru ritualul de îngrijire, asigură-te că îţi iei o mască de păr profesională şi că o aplici cel puţin o dată pe săptămână. Părul tău proaspăt vopsit are nevoie de hrănire pentru a evita uscarea şi deteriorarea. Odată ce firul de păr începe să se desfacă, el nu va mai putea fi recuperat decât prin tăiere, aşa că, asigură-te că faci toate eforturile necesare pentru a preveni un astfel de scenariu.
5. Întreţine culoarea
O să fii foarte încântată de culoarea părului tău după vopsire şi îţi vei dori să ai parte de ea cât mai mult timp. La fel ca în cazul îngrijirii cu balsam şi mască aplicate în mod regulat, şi întreţinerea culorii rămâne pe seama ta după ce ai fost la salon. Foloseşte un şampon profesional pentru păstrarea culorii în funcţie de nuanţa aleasă: roşcat, blond, brunet sau şaten. Aceste tipuri de şampon sunt special concepute pentru a păstra culoarea părului tău pe un timp mai îndelungat decât dacă nu ai face nimic în privinţa asta.
În final, sperăm că ţi-am oferite principalele trucuri de bază de care să ţii cont la următoarea vopsire. Dacă ai citit cu atenţie şi vei respecta aceste sfaturi, nu vei păţi necazurile pe care alte femei le-au păţit de-a lungul timpului: un blond mult prea deschis pentru culoarea tenului lor, un blond galben, pete în păr şi multe alte întâmplări de care nici nu ne dorim să ţi le amintim. Succes la vopsit şi nu uită să faci totul cu blândeţe!
Foto main: Averie Woodard