Antidot contra singurătăţii
Cu toţii am trecut prin momente de singurătate în viaţă. Tineri sau bătrâni, femei sau bărbaţi, bogaţi sau săraci... singurătatea nu alege şi nu ocoleşte pe nimeni.
Sunt singură! Da... singură în faţa calculatorului, şi scriu. Am închis telefonul ca să nu-mi distragă atenţia, lăsând doar geamul de la cameră uşor deschis. Sunt doar eu şi cu mine. Adesea, tânjesc după un pic de solitudine, ca să-mi adun gândurile. Ei bine, după un timp, tăcerea devine prea rece, cotropeşte toate ungherele, de aceea nu voi sta aşa la nesfârşit. Imediat ce voi scrie ultima propoziţie, voi deschide telefonul şi mă voi grăbi să-mi sun cea mai bună prietenă.
Singurătatea, o povară – sau nu
Singurătatea este un subiect despre care se discută aproape mereu. De ce, oare? Unele persoane adoră momentele de singurătate, au nevoie de asta, iar pentru altele sunt o povară. A fi singur nu e însă acelaşi lucru cu a te simţi singur. Uneori, singurătatea este un act voit, o decizie asumată din dorinţa de a regăsi pacea interioară.
Fiecare se simte împlinit în alt fel
„Singurătatea nu trebuie privită ca o situaţie negativă“, îmi spunea nu demult o prietenă, dându-mi exemplul ei: „Nu am soţ, iubit şi nici copii. Mă ştiu mai mult singură. În schimb, muncesc în mai multe locuri. Nu este foarte important să fiu în topul profesiei, nu sunt o carieristă tipică, dar munca şi oamenii mi-au adus întotdeauna satisfacţie. Sunt o fire deschisă şi sociabilă. Îmi place să mă simt utilă şi altfel decât prin creşterea copiilor sau îngrijirea casei. Aşa am ales, iar alegerea asta mi-a dat libertate“. Încerca, oarecum, să mă convingă că poţi găsi împlinirea şi în afara familiei. Unele persoane se simt împlinite dacă au o pasiune, un hobby, alţii se simt compleţi dăruind sau făcând ceea ce le place.
Acordă atenţie celor din jur
Singurătatea adevărată înseamnă să nu te mai poţi conecta cu lumea. De aceea, învaţă să acorzi atenţie oamenilor din jurul tău. Nu te izola în casă! Păstrează legătura cu rudele, cu prietenii şi colegii – mergeţi împreună în oraş, în excursii, invitaţi-vă la cafea. Oamenii pozitivi şi optimişti te vor ajuta să ai încredere în tine. Vor fi prezenţi atunci când vei avea nevoie de o mână de ajutor.
Dă o mână de ajutor când ai ocazia
Ajutorul oferit celor din jur îţi va face şi ţie bine. Oferă-te voluntar în diferite acţiuni care au drept scop binele public, dar dă o mână de ajutor şi celor din jur. Prietenii tăi visează la o cină romantică, fără grija celor mici? Propune-le să stai cu copilul lor câteva ore. Bucuria lor va fi şi a ta! Participă la acţiuni de caritate, adoptă un animăluţ de companie, dacă ai timp şi disponibilitate să-l poţi îngriji. Pentru a obţine fericirea interioară, este important nu numai să primeşti sprijin, ci şi să oferi. De cele mai multe ori, fericirea se cere împărtăşită, nu se trăieşte în singurătate.
Bucură-te de viaţă
Învaţă să ai grijă de tine. Concentrează-te pe prezent şi bucură-te de micile plăceri ale vieţii. Caută căi ca să te îmbogăţeşti din punct de vedere spiritual şi ca să găseşti cea mai bună versiune a ta. Nu mai fi preocupată de ceea ce fac sau de ceea ce spun alte persoane. Fii stăpână pe viaţa ta şi asumă-ţi deciziile pe care le iei.
Exteriorizează-te
Persoanele deschise şi comunicative se bucură de mai multe succes în viaţă. În schimb, cei suspicioşi şi neîncrezători se însingurează şi le vine tot mai greu să socializeze. Un salut plin de voie bună, câteva complimente făcute celor din jur, o conversaţie despre vreme sau câteva opinii schimbate cu vecinii aduc bună dispoziţie şi-ţi luminează ziua.