Bule de săpun
Este folosit de secole pentru a curăţa pielea. Astăzi, săpunul este cel mai popular produs pentru igiena personală, dar în urmă cu câteva sute de ani nu oricine putea să şi-l permită.
Se estimează că săpunul a apărut acum 4.500 de ani,însă nu avea nici compoziţia,nici utilizarea actuală. Sumerienii,popor din antica Mesopotamie,foloseau un amestec pe bază de grăsime animală şi carbonat de potasiu – dar nu pentru spălare,ci pentru a trata bolile de piele.Şi egiptenii îşi dădeau pe corp cu cenuşă,carbonat de sodiu natural şi argilă.
Romanii,urmând exemplul germanilor şi al celţilor,au folosit o reţetă primitivă de săpun ca să-şi cureţe pielea de murdărie. Denumirea produsului provine din galezul „sapo“.
În epoca de aur a Hollywoodului,actriţele apăreau adeseori în reclame,în publicaţiile vremii,pentru a dezvălui secretul unui ten perfect. Mari nume ale cinematografi ei au făcut,astfel,reclamă la săpun:Judy Garland,Joan Crawford,Rita Hayworth,Carole Lombard.
Începând cu secolul al XVII-lea,au apărut primele băi publice în Europa. Nu pentru mult timp,căci reprezentanţii bisericii le-au interzis,pe motiv că ar fi focare de îmbolnăvire cu ciumă!
Abia în secolul al VIII-lea,săpunul a cucerit ţări precum Franţa,Italia,Spania. În Anglia,producătorii erau nevoiţi să plătească taxe foarte mari,din acest motiv săpunul era foarte scump. A fost folosit mai des abia după ce taxele au fost revocate,în 1853.
În jurul anului 1790,chimistul francez Nicolas Leblanc a patentat o metodă de obţinere a leşiei din sare de masă,înlocuind cenuşa de lemn,care era până atunci un element-cheie. Unui alt chimist francez,Michel-Eugène Chevreul,i se atribuie lucrări teoretice şi practice în domeniul saponifi cării,reacţia care stă la baza obţinerii săpunului.