Bule de săpun

1 71972 original jpg jpeg

Este folosit de secole pentru a curăţa pielea. Astăzi, săpunul este cel mai popular produs pentru igiena personală, dar în urmă cu câteva sute de ani nu oricine putea să şi-l permită.

Se estimează că săpunul a apărut acum 4.500 de ani,însă nu avea nici compoziţia,nici utilizarea actuală. Sumerienii,popor din antica Mesopotamie,foloseau un amestec pe bază de grăsime animală şi carbonat de potasiu – dar nu pentru spălare,ci pentru a trata bolile de piele.Şi egiptenii îşi dădeau pe corp cu cenuşă,carbonat de sodiu natural şi argilă.

Romanii,urmând exemplul germanilor şi al celţilor,au folosit o reţetă primitivă de săpun ca să-şi cureţe pielea de murdărie. Denumirea produsului provine din galezul „sapo“.

În epoca de aur a Hollywoodului,actriţele apăreau adeseori în reclame,în publicaţiile vremii,pentru a dezvălui secretul unui ten perfect. Mari nume ale cinematografi ei au făcut,astfel,reclamă la săpun:Judy Garland,Joan Crawford,Rita Hayworth,Carole Lombard.

f3d68ffdb7b54aaa6759e5e7a7d33f73 jpg jpeg

Începând cu secolul al XVII-lea,au apărut primele băi publice în Europa. Nu pentru mult timp,căci reprezentanţii bisericii le-au interzis,pe motiv că ar fi focare de îmbolnăvire cu ciumă!

Abia în secolul al VIII-lea,săpunul a cucerit ţări precum Franţa,Italia,Spania. În Anglia,producătorii erau nevoiţi să plătească taxe foarte mari,din acest motiv săpunul era foarte scump. A fost folosit mai des abia după ce taxele au fost revocate,în 1853.

În jurul anului 1790,chimistul francez Nicolas Leblanc a patentat o metodă de obţinere a leşiei din sare de masă,înlocuind cenuşa de lemn,care era până atunci un element-cheie. Unui alt chimist francez,Michel-Eugène Chevreul,i se atribuie lucrări teoretice şi practice în domeniul saponifi cării,reacţia care stă la baza obţinerii săpunului.Recente

Selena Gomez jpg
Printesa Aiko a Japoniei jpeg
Katherine Hepburn jpg
Shania Twain, abuz sexual sursa  Shutterstock jpg
Cea mai in varsta castigatoare a unui premiu Grammy Sursa imagine Instagram angelaalvarez1927 jpg
Meghan Markle si Printul Harry jpeg
Printul Harry jpg
Paradoxul zilei de nastere Sursa imagine shutterstock 150755498 jpg
kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg