Când pasiunea îţi croieşte destinul...
Totul a început mai mult ca o joacă. A devenit, încetul cu încetul, o preocupare migăloasă, care le consuma ore şi le exersa răbdarea.
Apoi,pe măsură ce alţii s-au îndrăgostit de rezultatul muncii lor,şi-au dat seama că a fi artizan handmade e una din plăcerile câştigătoare ale vieţii.
Flavia Stoica:«Lucrează pentru îndeplinirea visului tău!»
Este din Slatina,a absolvit Facultatea de Arte şi Design din Timişoara,apoi a venit la Bucureşti,pentru studii postuniversitare.
În paralel cu confecţionarea bijuteriilor,denumite PinguBiju (numele este inspirat de un personaj de desen animat,un pinguin dansator),Flavia este profesoară de educaţie plastică la o şcoală din Capitală.
Te întrebi ce legătură are pinguinul cu ce face ea?
„Şi eu dansez cu mâinile!“,spune ea.
Primele bijuterii create de ea au fost câteva perechi de cercei din lut.
A început să facă şi brăţărele norocoase pe aţă roşie şi cu diverse pandantive (de deochi,pentru zodii,noroc în căsnicie,succes în afaceri,mărturii de nuntă sau de botez),placate cu aur sau cu argint,după cum îi cereau colegele de serviciu.
Atunci şi-a dat seama că aceasta este chemarea ei,cu atât mai mult cu cât a început să primească sute de cereri de prietenie pe internet,atât de la femei,cât şi de la bărbaţi,care îi găsiseră blogul de prezentare.
Recordul în materie de comenzi este cel de 1.000 de brăţări,pe care Flavia le-a realizat într-o singură noapte!
Printre picături,ea face şi picturi pe pânză,genţi sau tricouri din material textil,ori seturi de bijuterii neconvenţionale,în diverse combinaţii,cu şuruburi şi piuliţe,perle ori mătase.
Cea mai mare provocare din atelierul său rămâne o geantă plic,din coperte de reviste îmbinate,la care a lucrat trei săptămâni.
Monica Badiu:«Am pornit într-o călătorie minunată»
Munteancă din Sinaia,Monica (sau Mona,cum o alintă prietenii) a luat drumul Capitalei pentru a absolvi Facultatea de Ştiinţe Politice,după care a devenit jurnalist.
A cochetat cu ideea de-a se apuca de artizanat până când s-a ivit şi ocazia:un festival de muzică şi dans,pentru care a creat nişte săculeţi coloraţi.
„Oamenilor le-au plăcut şi aşa m-am hotărât să mă apuc de treabă”,îşi aduce aminte Mona.
I-a fost mai greu la început,până a reuşit să „dea drumul“ unui atelier micuţ,sub titulatura Circul Magic Shop.
Acolo a descoperit tot felul de tehnici,ca lucrul cu hârtia,acolo a învăţat cum să coasă o geantă,să facă brăţări,magneţi,mărţişoare,genţi în culori aprinse şi exotice,bijuterii unice şi accesorii colorate.
Aşa a creat brelocuri curcubeu din hârtie,fluturaşi şi floricele de pus pe frigider,mărţişoare,decoraţiuni de Crăciun şi chiar şi câteva tablouri.
Pe lângă comenzile de la adolescente,mămici,dar şi bunici,genţile sale cu picturi sunt alegerea multor bărbaţi creativi pentru femeile din viaţa lor:„Mă contactează când vor cadouri speciale de sărbători,dar comandă şi în «extrasezon»”.
Mirela Dumitru:«Mă deconectez de la realitate»
Ce-au în comun un inginer de mediu şi tehnica quilling,de răsucire a hârtiei,un meşteşug care datează de pe vremea Egiptului Antic?
Mirela a început să confecţioneze obiecte decorative şi bijuterii la îndemnul surorii sale,care căuta nişte invitaţii de nuntă originale.
Exersând,a deprins atât de bine meşteşugul,încât acum,în 10 minute,are gata o pereche de cercei din fâşii de hârtie,lipite cu adeziv şi finisate cu lac.
Din vorbă în vorbă,comenzile au început să apară,iar clienţii îi cer produse personalizate şi podoabe cu modele din ce în ce mai complicate.
Dacă-i place? Bineînţeles! Spune că aşa se deconectează de la realitate şi e fericită.