Cât de des îţi speli părul?
Te-ai gândit vreodată că modul în care îţi speli părul îi poate afecta înfăţişarea? În funcţie de textura lui, trebuie curăţat în mod diferit. Ţine cont de câteva reguli simple, pentru a te bucura mai mult timp de şuviţe sănătoase şi strălucitoare.
Părul trebuie şamponat de fiecare dată când îl simţi murdar şi încărcat. O rutină de curăţare nepotrivită nu va face decât să îi perturbe ciclul natural de secreţie a uleiurilor naturale.
Păr creţ cu firul gros
Acest tip de păr este uneori destul de greu de coafat, însă are avantajul de a fi mai rezistent în faţa schimbărilor de temperatură, prin urmare, nu se fragilizează atât de uşor. Textura lui împiedică sebumul să se răspândească rapid pe lungime, astfel încât se va menţine curat mai mult timp. Este recomandat să îl speli de 2 ori pe săptămână, pentru a-l păstra proaspăt. Asta, în cazul în care nu foloseşti prea multe produse cosmetice – spumă, fixativ – care îl încarcă mai repede. Alege o gamă potrivită tipului tău de păr şi aplică mult balsam după şamponare, pentru a-l descurca uşor.
Păr uscat
Un scalp care se descuamează repede are nevoie de produse hidratante, care nu îl vor încărca însă peste măsură. Deoarece secretă deja mai puţine uleiuri naturale, este indicat să nu îl speli foarte des, pentru a nu îl fragiliza şi mai mult. Sebumul conferă părului uscat rezistenţă şi îl face mai flexibil. Mulţumeşte-te să îţi şamponezi podoaba capilară de 2-3 ori pe săptămână şi aplică din când în când măşti hrănitoare. Dacă totuşi trebuie să îl speli mai des, alege un şampon fără sulfaţi şi parabeni, care este mai blând.
Păr vopsit cu firul fragil
Dacă îţi place să schimbi frecvent culoarea părului, trebuie să ştii că şuviţele vopsite se fragilizează mai repede şi capătă un aspect tern. Firul de păr degradat reţine mai repede praful şi secretă mai des sebum, de aceea e recomandat să îl speli de 3 ori pe săptămână, cu produse speciale.
Păr normal
Nu dă atât de multe bătăi de cap, fiind mai uşor de îngrijit. Podoaba capilară poate fi spălată o dată sau de 2 ori pe săptămână, folosind produse care îi menţin pH-ul natural.
Păr cu tendinţă de îngrăşare
Scalpul care produce sebum în exces, denumit popular păr gras, arată uneori murdar de la o zi la alta. Spălatul frecvent nu va face decât să agraveze situaţia, pentru că firul se va îngrăşa şi mai tare. Spălat mai rar, părul îşi va menţine aspectul neplăcut. Soluţia constă în alegerea produselor potrivite. Acestea trebuie să cureţe eficient rădăcina şi să regleze producţia de sebum. Se recomandă să speli părul la 2 zile, până când secreţia uleiurilor naturale se reglează. Dacă ai probleme cu mătreaţa, alege produse fără parabeni şi alcool, care irită scalpul. Aplică la rădăcină 1-2 linguriţe de ulei de cocos, înainte de şamponare, şi lasă-le să acţioneze 20 de minute. Lichidul are proprietăţi antifungice, care vor ţine mătreaţa la distanţă.
Bine de ştiut!
Secreţia de sebum poate fi influenţată şi de alţi factori, precum dezechilibre hormonale, stres sau o alimentaţie nepotrivită.
Ştiai că...
... ingredientele de curăţare din produsele cosmetice pot fragiliza în timp structura firului de păr? De aceea, unii specialişti recomandă ca, în cazul spălărilor frecvente, şamponul să fie aplicat doar la rădăcină şi nu şi pe lungime.
TRUCURI CPF
•Dacă ai părul uscat, foloseşte un balsam fără clătire, pentru a-l menţine hidratat mai mult timp.
•Măreşte durata dintre spălări cu ajutorul unui şampon uscat sau aplică puţină pudră de talc la rădăcină, când părul începe să se îngraşe.
•Nu clăti părul cu apă prea rece sau prea fierbinte. Apa mai rece este indicată doar la final, însă numai pe lungime, nu şi la rădăcină, pentru a oferi strălucire podoabei capilare.