Ce este cuperoza. 3 întrebări despre nedorita roşeaţă, cu Oana Turcu
Oana Turcu este doctor în ştiinţa şi tehnica produselor de erboristerie, dietetice şi cosmetice. În cele ce urmează, vedeta ne dezvăluite câteva lucruri importante despre cuperoză. Iată ce este cuperoza.
Ce este cuperoza
1. E adevărat că acest fenomen care apare la nivelul pielii se declanşează în special iarna?
Cuperoza se manifestă,la nivelul pielii,prin roşeata obrajilor,însă nu orice persoană cu roşu în obraji are cuperoză. Apare,cel mai frecvent,la nivelul obrajilor,nasului şi al bărbiei. Este al doilea stadiu evolutiv al rozaceei,o boala inflamatorie a pielii. Tenurile predispose la cuperoză sunt cele uscate sau seboreice şi sunt afectate cu precădere femeile de vârstă mijlocie (30 -50 de ani),înainte şi după instalarea menopauzei. Predispuse la apariţia cuperozei sunt persoanele cu tenul foarte deschis. Cuperoza apare pe o piele sensibilă şi este rezultatul unei dilatări excesive a vaselor sanguine situate în zona superficială a pielii feţei. Cauzele cuperozei sunt complexe,de la stări de stres nesemnificative la variaţii bruşte de temperatură. Motiv pentru care cuperoza se agravează mai ales în sezonul rece,fiind favorizată de vânt,frig,ger,dar şi de razele UV. Datorită acestor dezechilibre,capilarele se dilată şi în cele din urmă se sparg,având ca rezultat aspectul înroşit al obrajilor şi al nasului.
Produsele speciale,anticuperoză,au un efect antiinflamator,antiiritant,calmant şi proprietăţi decongestionante. Tenul afectat de cuperoză se îngrijeşte ziua cu o cremă anticuperoză,crema lipozomială,iar noaptea cu un produs nutritiv,ulei pur de jojoba californiană. Loţiunea tonică pentru tenul cuperozic are proprietăţi calmante şi nu conţine alcool,ci apă bogată de trandafiri.
Ce este cuperoza şi ce produse cosmetice trebuie folosite
2. Ce produse cosmetice trebuie folosite de persoanele care au predispoziţie la cuperoză?
O piele afectată de cuperoză necesită o îngrijire specială. Spălaţi faţa în fiecare dimineaţă şi seară cu produse fără sapun,demachiaţi tenul cu lapte demachiant şi aplicaţi loţiunea tonică pentru ten sensibil,apoi o cremă împotriva roşeţii,pentru a împiedica evoluţia cuperozei. Iarna,în special pentru cei care stau mult timp în aer liber,-trebuie folosite creme foarte puternice,pentru a împiedica frigul să dilate vasele de sânge. Stresul este o cauză importantă,iar diminuarea acestuia prin tehnici de control a respiraţiei poate duce la rezultate benefice. Exerciţiile fizice intense pot produce o vasodilataţie periferică ce trebuie evitată. Este indicat ca acestea să fie moderate şi de durată mai scurtă,în cazul persoanelor cu predispoziţie la rozacee.
Ce este cuperoza şi ce legătură are cu dieta
3. Depinde cuperoza şi de dietă?
Regimul alimentar (dieta) la o persoană care are cuperoză sau rozacee joacă un rol foarte important în obţinerea unor bune rezultate pe termen lung. Deoarece stresul determină o agravare a leziunilor pielii,aceasta trebuie să evite consumul de alimente de tip cafea,cola,cacao,ciocolată,ceai negru sau verde. Băuturile care conţin alcool,indiferent de cantitate,sunt interzise. Cei afectaţi de rozacee sau cuperoză trebuie sa evite alimentele fierbinţi sau condimentate. De asemenea,trebuie să consume alimentele preparate la grătar sau la aburi şi nu mâncăruri sub formă de prăjeli,sosuri,rântaşuri,alimente afumate sau tocături. La unele persoane,produsele lactate pot să determine agravarea leziunilor de rozacee,de asemenea unele legume sau fructe (în special cele cu sâmburi mici) trebuie evitate. Aportul zilnic de lichide (apa) trebuie sa fie corespunzător nevoilor organismului (1-2 litri pe zi).