Ce este homosalatul şi cât de sigur e să foloseşti o loţiune cu protecţie solară care îl conţine?

1 trucuri arsuri solare jpg jpeg

Este posibil să nu fi auzit încă de homosalat. Totuşi, dacă utilizaţi protecţie solară în fiecare zi de vară sau măcar atunci când mergi la plajă, ştrand ori piscină, există şanse mari să fi intrat în contact cu această substanţă. Cât de bună este însă pentru pielea ta şi ce efecte poate avea pe termen lung?

Când soarele de vară te însoţeşte pe plajă, la piscină, când mergi cu bicicleta prin parc sau la un grătar în aer liber, ai nevoie de protecţie solară. Cu toate acestea, în ultimii ani, au existat o mulţime de controverse legate de substanţele cu care pielea noastră intră în contact atunci când folosim produse cu protecţie solară.

Loţiunile cu protecţie solară cuprind formule fizice, care conţin minerale ca oxidul de zinc şi dioxidul de titan pentru a nu fi absorbite în piele şi a îndepărta ultavioletele, şi formulele chimice, cu ingrediente care pătrund în piele şi absorb razele UV înainte ca acestea să-ţi facă rău. Homosalatul este unul dintre ingredientele principale ale formulelor chimice şi se găseşte într-o gamă largă de produse de protecţie solară.

Un astfel de ingredient pe care l-ai putea observa printre ingredientele loţiunii tale preferate oferă avantajul de a bloca razele UVB, care pot deteriora pielea. Din moment ce, pentru a avea efect, produsele de protecţie solară chimice, inclusiv cele care conţine homosalat, trebuie absorbite în piele, absorbţia este cea care îi face pe mulţi să se întreabe dacă este sigur.

Te protejează bine doar de efectele razelor UVB

Nu există o diferenţă extraordinar de mare între ingredientele produselor de protecţie solară chimică. Toate acţionează în acelaşi mod. Diferenţele constau în ceea ce priveşte razele ultraviolete pe care le pot absorbi şi protecţia pe care o coneră.

În privinţa homosalatului, acesta asigură o barieră împotriva razelor UVB care pot provoca un cancer de piele. Deoarece are o eficacitate limitată împotriva razelor UVA, trebuie combinat cu alţi agenţi pentru a asigura o protecţie completă. În plus, homosalatul nu este fotostabil şi trebuie combinat cu alte ingrediente pentru a-l face stabil. Tocmai această combinaţie de ingrediente chimice oferă protecţie mai bună, numită „spectru larg”.

Cât de sigure sunt produsele care conţin homosalat?

Homosalatul aparţine unei clase de substanţe chimice numite salicilaţi. Îl poţi găsi pe lista de ingrediente ale produselor de protecţie solară, ca Homosalate, Homomentil salicilat, HMS sau HS; 3,3,5-trimetil-ciclohexil-salicilat.

Cel mai frecvent efect secundar dat de această substanţă chimică este reacţia alergică sub forma unei iritaţii apărută pe piele. De asemenea, homosalatul este un disruptor endocrin, ceea ce înseamnă că te poate afecta la nivel hormonal după ce este absorbit în organism.

Cei cu pielea sensibilă sunt avertizaţi să folosească produse de protecţie solară fizică pe bază de minerale mai degrabă decât substanţe chimice pentru a evita iritarea, iar femeile însărcinate şi altor persoane vulnerabile li se recomandă, de asemenea, produse de protecţie solară fizică.

Substanţa este cercetată în prezent homosalatul, alături de alte ingrediente folosite în produse cu protecţie solară, tocmai pentru că acestea sunt absorbite de piele şi pot fi detectate în sânge. Deocamdată, nu există studii care să fi arătat efecte adverse severe. Există o anumită îngrijorare cu privire la faptul că homosalatul este un perturbator endocrin şi afectează secreţia de hormoni. Cu toate acestea, toate aceste studii au fost făcute in vitro şi nu există date in vivo definitive.

Ceea ce se ştie cu certitudine este că aceste ingrediente chimice sunt eficiente în prevenirea cancerului de piele. Protecţiile solare ne protejează de mult timp şi, deocamdată, ameninţarea imediată o reprezintă razele UV şi capacitatea lor de a provoca cancer de piele, mai degrabă decât problemele legate de ingrediente. Concluzia: Orice risc de utilizare a unei protecţii solare chimice este mult mai mic decât acela de a nu folosi deloc protecţie solară. Dacă totuşi îşi faci griji cu privire la siguranţa ingredientelor chimice, optează pentru cele minerale. Ai grijă să utilizezi o formulă cu spectru larg cu un FPS de minim 30 pe care s-o aplici la fiecare 2-3 ore, pentru o protecţie maximă.Recente