Ce este sebumul şi de ce este atât de important pentru piele. Bonus: Sfaturi eficiente de îngrijire

1 probleme cu tenul jpg jpeg

Vedem des la televizor reclame la produse de îngrijire, care se laudă cu ingrediente naturale ce pot ţine sub control excesul de sebum. Creme hidratante, produse pentru păr şi soluţii anti-sebum, toate aceste tratamente încearcă să ne convingă să le cumpărăm. Ce este sebumul şi de ce este atât de important?

Sebumul este o componentă crucială. Este important pentru sănătatea generală a tenului nostru, a scalpului şi a întregii pieli. Are proprietăţi antibacteriene şi apără organismul împotriva infecţiei. Din cauza unor dezechilibre, multe persoane se pot confrunta cu excesul sau cu subproducţia de sebum. În special, din cauza schimbărilor hormonale, adolescenţii, femeile însărcinate şi cele aflate la menopauză pot avea aceste probleme.

Ce este sebumul?

Cunoscut şi sub numele de „ulei al pielii‟, sebumul este un amestec complex de acizi graşi (aproximativ 90% dintre moleculele de grăsime), zaharuri şi substanţe naturale care formează o barieră de protecţie împotriva evaporării apei. Tehnic, sebumul este alcătuit din trigliceride şi acizi graşi (57%), esteri de ceară (26%), squalen (12%) şi colesterol (4,5%), care împreună contribuie la menţinerea unei pieli hidratate. Chiar dacă, mulţi oameni îl confundă cu uleiul pielii noastre, sebumul este doar o parte din el. Uleiul conţine sudoare, celule moarte ale pielii şi particule minuscule din praful care pluteşte în jur.

Sebumul este produs de glandele sebacee, care acoperă în mod natural întregul nostru corp. Foliculii sebacei se găsesc cel mai frecvent pe faţă, în spatele urechilor şi pe porţiunile superioare ale pieptului şi pe spate. Pe faţă este cea mai mare concentraţie de glandă sebacee, în jurul zonei T, motiv pentru care, în general, această zonă este predispusă la dezvoltarea acneei.

De ce este atât de important

Oricât ar fi de enervant excesul de grăsime, sebumul este esenţial pentru sănătatea pielii, atunci când nu este produs în exces sau mai puţin. Sebumul funcţionează ca o barieră protectoare şi hidratantă la suprafaţa pielii şi contribuie la pierderile de apă. Totodată, transportă antioxidanţii pe suprafaţa pielii şi o protejează împotriva microbilor.

Prea mult sau prea puţin sebum?

O producţie în exces a sebumului poate duce la o piele şi la un păr gras şi poate cauza afecţiuni precum dermatită seboreică. În general, pielea grasă poate fi îngrijită cu produse de calitate pe bază de acid gligolic sau acid salicilic. În caz de dermatită seboreică, este indicat să apelezi la un dermatolog. Totodată, există şi situaţia opusă şi anume subproducţia. În aces caz, pielea se poate usca şi pot apărea mâncărimi, coşuri sau roşeaţă. În general, sunt recomandate cremele hidratante, uleiurile naturale şi este indicat să eviţi produsele de îngrijire care conţin alcool. Dacă după aceste tratamente, aspectul pielii nu se îmbunătăţeşte este necesar să ceri sfatul medicului.

Sursă foto: ShutterstockRecente

Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg