Cine a fost Madame Tussaud, celebra creatoare a figurilor de ceară, şi cum a scăpat ea de ghilotină?

1 madame tussaud jpg jpeg

Muzeele cu figurine de ceară Madame Tussaud sunt unele dintre cele mai faimoase atracţii turistice din lume, cu toţii le ştim şi le apreciem. Mai puţin cunoscută, însă, este viaţa celei care a realizat figurile de ceară şi felul în care a scăpat de la moarte sigură.

După cum ne informează Britannica, Marie Tussaud s-a născut Marie Grosholtz în Strasbourg, decembrie 1761. A învăţat să modeleze în ceară la Paris, de la un adevărat maestru în domeniu - Philippe Curtius, care i-a deschis porţile spre o carieră fulminantă. Şi i-a salvat şi viaţa!

Tussaud a început să predea cursuri de artă surorii Regelui Louis al XVI-lea, lui Madame Élisabeta, după care a preluat muzeele de ceară de la Curtius după moartea mentorului ei. Însă, înainte de-a se prăpădi, Curtius a reuşit s-o salveze de la moarte pe tânăra Tussaud şi chiar să-I asigure un viitor strălucit.

Viaţa de huzur s-a încheiat pentru Marie odată ce-a început Revoluţia Franceză. Astfel, relaţiile ei apropiate cu familia regală şi favorurile de care se bucura la Curtea de la Versaille nu i-au mai folosit la nimic. Dimpotrivă, o puneau într-un pericol fără precedent.

History ne spune cum revoluţia a început în 1789, ca urmare a problemelor din agricultură, a cheltuielilor nesfârşite făcut de monarhie şi a nevoii crescute a oamenilor de rând pentru a trăi mai bine. În ianuarie 1793, însuşi regele a fost executat pentru înaltă trădare, iar regina Maria Antoaneta, şi-a urmat soţul spre cele veşnice mai târziu în acelaşi an. Apoi avea să urmeze cea mai sângeroase perioadă a Revoluţiei – Domnia Terorii, în timpul căreia nu mai puţin de 17.000 de oameni fuseseră judecaţi şi executaţi pentru suspiciunea de-a se opune revoluţiei. În toiul măcelului, s-a născut nevoia de-a fi confecţionate nişte măşti pentru toţi cei executaţi. Iar Marie Tussaud a primit această reponsabilitate. Cum s-a întâmplat asta?

După cum era de aşteptat, Tussaud cunoştea personal unele dintre persoanele omorâte, lucru care o înfiora pur şi simplu, însă faptul că trebuia să realizeze acele măşti a ţinut-o în viaţă. Iar proiectul acesta morbid i-a fost înmânat ei la recomandarea mentorului ei, Curtius, care le-a vorbit revoluţionarilor de bine despre ea.

The Vintage News susţine că revoluţionarii ştiau de legăturile apropiate ale lui Marie cu familia regală, lucru care îi deranja tot mai mult. De fapt, pe 12 iulie, în timpul unui protest din Paris, au fost decapitate mai multe dintre modelele de ceară ale unor oameni de vază ai vremii, realitate de Curtius.

În vâltoarea vremurilor, însăşi Tussaud a fost capturată şi încarcerată împreună cu mulţi alţi simpatizanţi ai familiei regale francize. Mai avea doar câteva zile până să ajungă la ghilotină, când Curtius le-a spus revoluţionrilor că ea nu era nicio aristocrată, ci, dimpotrivă, susţinea şi ea ideea lor de-a se asigura o viaţă mai bună pentru muncitori.

Astfel, mentorul ei i-a salvat viaţa şi chiar i-a făcut rost de un serviciu bine văzut de toată lumea – acela de a crea măştile celor condamnaţi. În acest fel, Tussaud şi-a creat un nume în domeniu, a devenit cunoscută pentru figurinele de ceară făcute pe bandă rulantă. Putem spune că şi-a început cariera în cele mai sângeroase circumstanţe, însă modelele create de ea au devenit emblematice în întreaga lume.

Foto - Shutterstock



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg