Copilărie cu ochii pe glicemie

1 59426 original jpg jpeg

E minunat să vezi în jurul tău copii care zburdă liber, care se bucură de fiecare clipă a vieţii fără să ştie ce înseamnă durerea. Există însă şi copii ale căror destine au fost pecetluite încă din primele luni sau ani de viaţă.

Aceştia sunt copiii bolnavi de diabet. Pentru ei,fiecare zi este o luptă continuă cu destinul necruţător. În România există peste 4000 de copii suferinzi de diabet,majoritatea cu vârste mult prea fragede pentru o boală atât de grea. De obicei,diabetul îşi face prezenţa la câteva luni de la naştere sau după vârsta de un an. În cazul lui Alin,însă,boala necruţătoare l-a „pândit“ încă de la naştere. Acum are un an şi jumătate şi cu sprijinul Asociaţiei Copiilor Bolnavi de Diabet „Sf. Iustin“ luptă pentru o viaţă mai puţin suferindă.

Un caz special

Alin s-a născut prematur şi cântărea doar 800 de g. Din cauza insulino-terapiei,s-a îngrăşat foarte mult în ultima vreme,iar pe lângă toate acestea,copilul suferă şi de probleme neurologice. Mai are 4 fraţi,iar situaţia financiară a părinţilor nu le permite celor mici să ducă o viaţă decentă. Astfel,Alin are nevoie în permanenţă de alimente,dar şi de un cărucior care i-ar uşura viaţa.

cc044f320db697b683a780cb72026d46 jpg jpeg

În situaţia lui Alin se află mii de copii ai căror părinţi suferă alături de ei. Ei se simt vinovaţi,nedreptăţiţi şi,de multe ori,sunt nevoiţi să renunţe la serviciu pentru a-şi îngriji copilul. Asociaţia Copiilor Bolnavi de Diabet „Sf. Iustin“ vine în sprijinul acestor familii prin consiliere psihologică şi sprijin material. „Şedinţele de psihoterapie sunt foarte importante pentru că au ca rezultat acceptarea situaţiei în care se află părinţii alături de copii. Le oferim familiilor defavorizate ace,glucometre,teste,încălţăminte,îmbrăcăminte,dulciuri speciale,jucării,materiale educative“,susţine preşedinta Asociaţiei Copiilor Bolnavi de Diabet „Sf. Iustin“,psih. Iuliana Corhan.

Presiunea socială le adânceşte durerea

Deşi în majoritatea cazurilor nu par diferiţi de ceilalţi copii,micuţii care suferă de diabet pot avea modificări de comportamnet în funcţie de nivelul de glicemie. Astfel ei pot fi apatici,nu se pot concentra,devin nervoşi şi obosesc frecvent. Pe lângă simpotmele cauzate de boală,şi presiunea socială la care sunt expuşi îi face să fie diferiţi de copiii sănătoşi. La şcoală ei sunt nevoiţi să se ascundă de colegi atunci când îşi măsoară glicemia sau chiar să renunţe la acest obicei necesar doar de ruşinea celorlaţi.

Citeşte şi:

Ce înseamnă diabetul gestaţional

Sfaturi utile pentru diabetici

Un micuţ care suferă de diabet trebuie supravegheat permanent deoarece există riscul ca în orice moment să sufere de variaţii mari de glicemie care-i pot fi fatale. Are un program stabilit şi ore fixe de masă şi de administrare a insulinei. Fiecare cantitate de mâncare trebuie cântărită şi analizată din punct de vedere al carbohidraţilor,pentru a nu se depăşi doza zilnică necesară. Un micuţ suferind de diabet poate avea nevoie să-şi verifice glicemia chiar şi de 10 ori pe zi,asta înseamnă că de fiecare dată trebuie să se înţepe cu un ac în deget. Există însă o metodă mai puţin dureroasă,dar destul de costisitoare,care poate îmbunătăţi viaţa acestor copii. „Senzorul de glicemie monitorizează continuu glicemia şi pompa de insulină. Astfel pacienţii pot mânca la ce oră vor,cât vor,cu condiţia să-şi calculeze cantitatea de carbohidraţi şi doza de insulină care trebuie administrată. În felul acesta li se va administra o injecţie la 3 zile,în loc de 5 injecţii pe zi,cum se întâmplă în majoritatea cazurilor. Prin Programul Naţional de Diabet,peste 20 de copii au beneficiat,până acum,de pompa de insulină “,spune preşedinta Asociaţiei Copiilor Bolnavi de Diabet „Sf. Iustin“,psih. Iuliana Corhan.

Orice copil care suferă de diabet este primit cu căldură în cadrul Asociaţiei Copiilor Bolnavi de Diabet „Sf. Iustin“. Aici se găsesc oameni care sunt ataşaţi de ei şi care se dedică lor pentru ca viaţa să le fie mai frumoasă şi să se poată integra social,dincolo de boală.



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg