Cremele de protecţie solară, bune sau dăunătoare?

1 70659 original jpg jpeg

Respingerea cremelor de protecţie solară pe motiv că ar fi nocive a început acum mai mult timp, când o sumedenie de figuri publice au început să susţină că aceste produse pot avea efecte dezastruoase asupra organismului.

Oare sunt mărturiile lor fundamentate sau doar nişte presupuneri fără conţinut ştiinţific?

Temere:Cremele de protecţie solară sunt responsabile de apariţia cancerului de sân

Cum stau de fapt lucrurile:Acest zvon a luat naştere în 2008,în urma unui studiu care a arătat că 97% dintre americani au oxybenzone în organism,un compus organic utilizat ca ingredient într-un număr mare de produse de înfrumuseţare,în special în cremele de protecţie solară. Experimentele realizate pe animale au arătat că această substanţă poate mima estrogenul,care în cantitate mare creşte riscul de a face cancer la sân. Însă datele studiului au prea limitate pentru a garanta că lucrurile sunt într-adevăr aşa.

Temere:Cremele de protecţie solară împiedică organismul să producă suficientă vitamina D

Cum stau de fapt lucrurile:Produsele de protecţie solară ne apără de razele UVB,adică ultravioletele care ajută corpul să producă vitamina D,şi astfel ar priva organismul de această substanţă. E adevărat că loţiunile scad aportul de vitamina D produs de piele,dar acest efect este nesemnificativ,susţin specialiştii. Substanţa se sintetizează uşor şi în cantităţi limitate chiar şi la o expunere de câteva minute la soare,după ce ai aplicat cremă de protecţie solară,de exemplu atunci când treci strada şi e soare. Prin urmare,nu e nevoie de ore întregi ca să stai în bătaia razelor periculoase,care ard pielea,dau reacţii alergice şi pot provoca cancerul cutanat. Mai mult,cantitatea necesară de vitamina D poate fi luată şi din alimentaţie:mănâncă alimente precum somon,ton şi ouă.

Temere:Cremele de protecţie solară pot afecta plămânii

Cum stau de fapt lucrurile:Spray-urile care te feresc de razele nocive ale soarelui conţin substanţe inflamabile care pot fi iritante dacă sunt inhalate. De aceea,este recomandat să le foloseşti în spaţii bine ventilate şi,pe cât posibil,ţine-ţi respiraţia când le foloseşti.

Bine de ştiut!Dacă aplici spray-ul la prea mare distanţă de corp rişti să te alegi doar cu aburi la suprafaţa pielii şi ca aceasta să nu fie protejată suficient de razele UVA şi UVB.Recente

Anitta jpg
Boala Pica jpg
Ryan Reynolds jpg
Oprah Winfrey jpg
POZA png
Shannen Doherty  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg