«Cu afacerea mea îmi întreţin familia»
Să ai propria afacere pare un vis imposibil pentru cele mai multe femei. Şi totuşi, cele două eroine ale reportajului nostru au demonstrat că se poate.
Roxana Ciortan,30 de ani,şi-a deschis o florărie,iar Dana Constantiniu,32 de ani,are un salon de coafură. Poveştile lor îţi pot fi sursă de inspiraţie,dacă vrei să găseşti o cale să ieşi din impasul financiar. La început de drum
Roxana a luat-o pe un nou drum în viaţă în anul 2006,când a decis să-şi deschidă o florărie alături de prietenul ei,Vlad. Ea lucra de ceva timp într-o florărie cu specific olandez şi şi-a încercat norocul în aceeaşi direcţie,numai că de data asta pe cont propriu.
Zis şi făcut! Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte mereu cu cea din târg şi,ca în orice alt domeniu,obstacolele nu s-au lăsat mult aşteptate. A fost ca la o loterie. Când pleci la drum,nu ştii dacă-ţi ies măcar banii investiţi şi te gândeşti ce vei face în caz de nereuşită.
Pentru a-ţi deschide o afacere,ai în primul rând nevoie de bani. Din fericire,Roxana şi prietenul ei au avut ceva bani puşi deoparte şi au mizat toată agoniseala lor pe-o carte.
Îţi trebuie finanţe pentru spaţiul închiriat,dacă nu eşti proprietar,pentru materialele de lucru,pliante;lista pare că nu se mai termină. Roxana povesteşte că nu avea un spaţiu pentru magazin,aşa că şi-a împărţit locuinţa în două. Jumătate din ea a devenit florărie.
La început,Vlad şi Roxana au luat la picior străzile Bucureştiului în căutare de clienţi. Cu toate astea,erau răbdători şi nu se aşteptau ca din prima lună să aibă profit şi nici să fie primiţi cu braţele deschise. Abia după 5 ani de muncă,cei doi au câştigat încrederea clienţilor.
”,mărturiseşte Roxana. Ea subliniază că a reuşit în afacere pentru că l-a avut pe Vlad aproape şi împreună au putut să-şi împartă treburile.
„Pentru mine,florăria a fost ca un hobby transformat în afacere serioasă”,spune Roxana. Ea este bucuroasă că de curând a reuşit să se mute într-un nou magazin mai mare.„Ne putem întreţine din ce câştigăm şi nu ne plângem de muncă. Ne-am făcut şi un site,www.happyflower.ro,unde încărcăm poze cu aranjamente florale”,spune ea.
Dana Constantiniu,32 de ani,din Bucureşti,a lucrat la Paris până în anul 2004. S-a întors în ţară şi şi-a investit banii într-un salon de coafură. După cum spune ea,este greu să-ţi deschizi o afacere în ţară,deoarece nivelul de trai al românilor este scăzut.
Dana a început cu o garsonieră pe care a amenajat-o cât mai îmbietor. Timp de un an,salonul nu a mers şi au fost momente când s-a gândit să-l vândă sau să-l închirieze. Asta deoarece investea mai mult decât câştiga şi lumea îi spunea să încerce altceva.
„Ca să pot scoate profit din salon,a trebuit să investesc mult timp şi bani”,spune Dana. Apoi a venit criza şi se uita îngrozită cum se închideau multe saloane.
Şi,totuşi,n-a renunţat. Nu regretă alegerea făcută,pentru că o ajută să aibă un trai decent. Trei ani de muncă şi tot atâtea reuşite alături de echipă şi de familie o fac pe Dana să spună că se mândreşte cu munca ei. Pe site-ul www.elyzee.rogăseşti poze din salonul ei.
Ce pierzi... Dana şi Roxana nu au weekenduri libere,iar programul de muncă este zi-lumină. Altfel spus,cât munceşti,atât câştigi. „Sunt zile în care lucrăm 8-10 ore,dar majoritatea timpului ni-l petrecem cap-coadă la florărie sau pe teren,la întâlnirile cu clienţii,aprovizionare cu flori şi aşa mai departe”,completează Roxana.
...şi ce câştigi.După cum punctează Dana,avantajul propriei afaceri este că lucrezi pentru tine. În plus,cele două „afaceriste” mi-au prezentat emoţionate ce plăcere au când văd reacţiile mulţumite ale clienţilor. După cum cred ele,asta într-adevăr te bucură şi te motivează să mergi mai departe.
Ce putem învăţa. Este important să ai un vis şi un strop de talent dacă vrei să te descurci pe cont propriu. Restul vine de la sine,mai ales dacă ai şi puţin noroc şi un suflet drag care să-ţi stea aproape. Aşa că,dacă te bate gândul să-ţi deschizi o afacere,poţi „fura” puţin din experienţele de viaţă ale acestor curajoase.