Cum a fost John Lennon filat de FBI. Ce conţineau rapoartele agenţilor
John Lennon a fost un pacifist şi unul dintre cei mai iubiţi artişti din lume, iar piese precum „Imagine“ şi „Give Peace a Chance“ au avut o influenţă uriaşă în cultura şi societatea americană. Însă toate acestea au displăcut total „cerberului“ american, FBI, care nu dorea ca un străin să răspândească mesaje anti-război şi anti-Nixon.
Mesajele pacifiste ale lui John Lennon, influenţa pe care o avea în societate, adepţii săi din ce în ce mai numeroşi nu se aliniau deloc cu politica SUA de la sfârşitul anilor ʼ60 şi începutul anilor ʼ70. Aşa că FBI a făcut ce ştie mai bine: l-a filat o perioadă îndelungată pe membrul trupei Beatles, i-a urmărit toate activităţile şi a încercat să obţină deportarea lui.
Popularitatea de care se bucura artistul îi neliniştea foarte tare pe cei din FBI, care se temeau că acestea ar putea influenţa votanţii. Mesajele sale împotriva războiului din Vietnam prindeau mai ales la tineri, iar la alegerile prezidenţiale din 1972 au putut votat pentru prima dată cei ce împliniseră 18 ani (până atunci, limita de vârstă a fost de 21 de ani). Aşa că, în timpul campaniei pentru prezidenţiale a lui Richard Nixon, John Lennon a fost supravegheat pas cu pas, fiind considerat un pericol uriaş.
FBI a încercat să inducă ideea că muzicianul e o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA şi a cerut să i se anuleze viza şi să fie trimis în ţara sa natală, Marea Britanie. Numai că, fiind foarte bogat, Lennon a găsit cei mai buni avocaţi pe care îi putea cumpăra cu bani şi a rămas în SUA.
Jon Wiener, un istoric şi jurnalist american, a luptat 25 de ani pentru a avea acces la dosarele FBI despre John Lennon şi a publicat aceste informaţii într-o carte.
Evident, artistul era urmărit pas cu pas de agenţi, chiar şi la concerte. Aceştia scriau rapoarte detaliate, exprimând chiar şi opinii pe teme artistice.
În decembrie 1971, John a susţinut un concert de susţiere a unui bărbat care fusese condamnat la închisoare 10 ani, pentru deţinere de marijuana. Concertul a avut efect, iar câteva zile mai târziu bărbatul a fost eliberat. În public se aflau şi agenţi FBI, care notau toate acestea, dar şi altele. „Noua piesă e sub standardele muzicale ale lui Lennon. Iar Yoko e total pe dinafară, nici nu ţine ritmul“, scriau „criticii“ de la FBI.
Potrivit rapoartelor, Lennon contibuia financiar pentru diverse cauze considerate radicale, plătea amenzile şi cauţiunile celor arestaţi în timpul demonstraţiilor şi finanţa ziare underground anti-guvern.
Serviciul pentru Imigrări din SUA, la cererea FBI, le-a trimis, în 1972, soţilor John şi Yoko Ono o scrisoare prin care le cerea să părăsească SUA în două săptămâni. Motivul oficial? O arestare a lui Lennon din 1968, pentru posesie de marijuana.
În rapoartele lor, agenţii FBI precizau că artistul este „un mare consumator de narcotice şi că această informaţie ar trebui să ajungă la toate secţiile de poliţie din ţară, astfel încât Lennon să fie arestat, atunci când e posibil“.
Într-un alt raport este vorba despre o întâlnire a activiştilor anti-război, desfăşurată în 1972, la care a participat şi muzicianul britanic. În aceste pagini este subliniată cum nu se poate mai bine natura absurdă a supravegherii. Deoarece nu au avut nimic suspect de notat, agenţii au scris în raport că cel mai interesant lucru de la întâlnire a fost „o fată Linda, care avea un papagal“.
FOTO Profimedia