Cum îşi ţine sub control Tom Hanks diabetul? „Am fost un idiot!‟
Sunt aproape 9 ani de când actorul Tom Hanks a declarat că a primit un diagnostic pe care ar fi putut să-l evite: diabet de tip 2. Ce schimbări a făcut de atunci?
Diabetul de tip 2 este o boală frecventă care, spre deosebire de diabetul de tip1 are în mare parte o cauză genetică, dar este asociat şi cu obezitatea şi vârsta înaintată. Apare atunci când corpul nu produce suficientă insulină, hormonul care elimină zahărul din sânge, deoarece corpul devine desensibilizat la zahăr. Pancreasul, organul care produce insulina, devine suprasolicitat. Atunci, zahărul, care nu este eliminat din sânge, se acumulează. Vestea bună despre diabetul de tip 2 este că poate fi controlat mai uşor dacă sunt respectate anumite condiţii, după cum a observat şi actorul Tom Hanks din proprie experienţă.
„Nu am cum să cântăresc la fel ca în liceu!‟
În 2013, în timpul emisiunii televizate realizate de David Letterman, „Late Show‟, Tom Hanks a decis să se destăinuie în privinţa diagnosticului de diabet zaharat: „M-am dus la medic şi mi-a spus: « Ştiţi acele valori mari ale glicemiei pe care le-aţi avut de când aveaţi 36 de ani? Ei bine, aveţi diabet de tip 2!»‟ I s-a spus că dacă va slăbit şi va ajunge la greutatea corporală pe care o avea în liceu, are şanse să-şi controleze boala mai uşor. Răspunsul lui: “Ei bine, atunci voi avea diabet de tip 2, pentru că nu am cum să cântăresc la fel ca în liceu‟.
Greutatea fluctuantă e posibil să-i fi provocat diabetul
Faimosul actor a sugerat că a avut o greutate fluctuantă între filmările pentru peliculele „Naufragiatul‟ şi „Philadelphia‟, iar aceasta ar fi putut fi o cauză a apariţiei bolii. După o vreme, starul declara în timpul unei emisiuni de la Radio Times: „Fac parte din generaţia americană leneşă care a continuat să danseze orbeşte şi acum se trezeşte cu o boală. M-am îngrăşat foarte mult. M-ai văzut în filme, ştii cum arăt. Eram un idiot total. M-am gândit că aş putea slăbi dacă scot chiflelele din cheeseburgerii mei‟, a adăugat Hanks.
Actorul a devenit conţient de faptul că, diabetul de tip 2 poate fi controlat prin pierderea în greutate, îmbunătăţirea nutriţiei şi exerciţii fizice. Cu toate acestea, diabetul de tip 2 este o boală care progresează, iar în timp, aceste măsuri s-ar putea să nu mai fie suficiente pentru a o controla. Atunci vor fi necesare medicamente orale care se adaugă la un plan nutriţional şi exerciţii fizice. Dacă nu-şi tratează diabetul zaharat ar putea duce la insuficienţă renală, orbire, atac de cord sau accident vascular cerebral.
Nici slăbirea bruscă nu i-ar fi fost benefică
Reducerea a aproximativ 15 kg în decurs de 3-5 luni i-ar putea creşte actorului şansele de remisie a diabetului de tip 2. Totuşi, este important să slăbească treptat, pentru că pierderea rapidă în greutate are multe riscuri fizice grave, inclusiv apariţia calculilor biliari. Unul dintre modurile eficiente de a slăbi este printr-un program care presupune o dietă cu reducere a aportului caloric şi să ajungă la circa 850 de calorii pe zi.
FOTO: Shutterstock