Cum îţi protejezi pielea la piscină
Când nu ai timp să mergi la mare, te mulţumeşti şi cu o zi la piscină. Însă apa din bazinele de înot este tratată cu clor, care te protejează de bacteriile dăunătoare, dar care are alte efecte nedorite asupra corpului tău.
Clorul din apa din piscină face părul casant,curăţă uleiurile naturale ale pielii-responsabile de menţinerea sănătăţii şi umidităţii ei-lăsând pielea uscată,cu senzaţie de mâncărime,şi sensibilă,spune Lauren Ploch,dermatolog din Georgia. Iată ce trebuie să faci pentru a diminua efectele negative ale pielii.
Înainte de a intra în apă
Înainte de a intra în apă renunţă la aplicarea cremelor de corp. Acestea pot minimiza daunele produse de apa din piscină,dar unele produse de îngrijire pot interacţiona cu clorul şi da potenţiale efecte secundare cancerigene. În plus,loţiunile de pre-înot poate face crema de protecţie solară mai puţin eficientă. Apropo de crema cu SPF,asigură-te că este rezistentă la apă şi că o aplici cu maxim 15 minute înainte de a intra în bazin. Probabil nu va face minuni în protejarea pielii împotriva deteriorării chimice. În teorie,produsele de protecţie solară aplicate într-un strat mai gros pot acţiona ca o barieră între piele şi clor,dar asta nu a fost dovedit ştiinţific,încă. Cel puţin,SPF-ul va proteja pielea de arsurile solare.
După ce înoţi
Odată ce ai ieşit din apă,nu uita să te duci direct la duşuri,să te clăteşti cu apă curată pe cap şi pe corp. Foloseşte produse cu pH neutru,pentru a împiedica deteriorarea pe termen lung. Pentru că,inclusiv apa de la robinet conţin clor,într-o oarecare măsură,este foarte important să te hidratezi corespunzător după duş. Foloseşte o loţiune cu ceramide sau cu alfa hidroxi acizi pentru a hidrata şi a ajuta la restabilirea echilibrului pH-ului pielii. Cele mai multe branduri au cel puţin una dintre acestea în compoziţia lor. Hidratează fiecare centimetru de piele,acordând o atenţie sporită la cuticulelor din jurul unghiilor,care sunt cele mai sensibile la daunele produse de clor,dar şi la coate,piept,umeri,dosul mâinilor şi sub ochi.
În fiecare zi
Minimizează daunele cauzate de clorul din piscină având grijă zilnic de sănătatea părului,a pielii şi unghiilor. Unghiile,în special,devin fragile,atunci când stau prea mult în apă,aşa că încearcă să porţi mănuşi când speli vasele. Nu folosi acetonă prea des şi aplică un strat de bază hidratant înainte de a face manichiura,care creează un strat protector pentru întărirea unghiilor.