Cum reacţionează organismul la soare
Când ne gândim la efectele pe care le are soarele asupra sănătăţii, spunem că există plusuri şi minusuri. Avem nevoie de lumina soarelui pentru a stimula producţia de vitamina D, dar tot ea este cea care provoacă arsuri solare şi cancer de piele.
În plus,ştiinţa ne arată că razele soarelui afectează corpul şi creierul şi în alte moduri complexe,care trec dincolo de vitamina Dşi arsurile solare.
Iată cum ne afectează soarele sănătatea:Afectează imunitatea
Razele ultra-violete suprimează funcţia imună,care este ca o monedă cu două feţe pentru sănătate. Pe termen lung,expunerea la soare creşte riscul de a dezvolta anumite infecţii.
Iar expunerea moderată de-a lungul timpului ne poate proteja. Oamenii de ştiinţă cred că schimbările în activitatea limfocitelor (celulele T),care au loc în corp în timpul expunerii la
pot reduce riscul de a dezvolta boli autoimune.
Modificări ale metabolismului
Lumina puternică,inclusiv lumina soarelui,schimbă modul în care corpul procesează energia. Cercetătorii de la Universitatatea Northwestern,SUA,au descoperit că lumina puternică inhibă eficacitate insulinei în corp,care,pe termen lung ar putea creşte riscul de a dezvolta boli metabolice cum este diabetul zaharat. În special,lumina de după-amiază,ne poate face rău.
Stimulează hormonii somnului
Dimineaţa,lumina soarelui poate ajuta,deoarece stimulează producţia de melatonină,hormonul de somn. Acest lucru ne poate ajuta să adormim mai repede seara şi să nu ajungem să suferim de insomnie. În plus,lumina soarelui de dimineaţă,care are puterea de a stimula melatonina,poate trata tulburările afective sezoniere şi insomnia.
Afectează ochii
Ochii sensibili sunt cei mai afectaţi de soare. Cu cât lumina soarelui este mai puternică,cu atât ţesutul ocular răspunde într-un mod unic. De aceea,este recomandat să se poarte ochelari de soare,pentru a-i proteja. Ochii sunt vulnerabili la radiaţiile UV. În plus,expunerea pe termen lung poate creşte riscul de a dezvolta cataractă. Studiile au arătat că 20 % din persoanele care suferă de cataractă a fost cauzată de supraexpunerea la razele soarelui.
Au loc modificări în starea de spirit şi funcţiile creierului
Expunerea la soare stimulează prezenţa endorfinelor în fluxul sanguin. În plus,are efecte şi asupra creierului,care produce mai multă serotonină,fiind cea care joacă un rol esenţial în menţinerea stării de spirit pozitive.