Elon Musk are mentalitate de samurai: „Aş face seppuku mai degrabă decât să eşuez“

1 profimedia 0370913442 jpg jpeg

Vizionar, inovator, genial inginer şi programator, idol al noii generaţii, dar şi filantrop. Un CV pe cât de incredibil, pe atât de real al celui mai bogat om de pe planetă, care poate ne provoacă să spunem: „Bun venit în viitor!“.

De la maşini electrice, la baterii solare şi rachete spaţiale, inventatorul lor, Elon Musk, pare a fi un Tony Stark în carne şi oase. Ca fondator şi director general al Tesla, SpaceX, The Boring Company şi co-fondator OpenAI şi Neuralink, el pare să aibă gena călătorului în timp, care aduce tehnologiile viitorului în prezentul tot mai conflictual. Căci invenţiile lui pot schimba cu adevărat lumea. O lume care va deveni, ce-i drept, mai robotizată, mai controlată şi mai rapidă, dar totodată mai eficientă, mai curată şi mult mai puţin poluantă.

La 12 ani a elaborat un joc video

Privind de la înălţimea performanţelor la care a ajuns, nu bănuieşti că toate sunt, de fapt, visul materializat al copilului care se uita spre stele, gândind cum ar fi să păşească pe Lună. Ori chiar pe Marte! Acel copil blond, născut pe 28 iunie 1971, la Pretoria, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud, într-o perioadă în care calculatoarele erau mari cât casa şi lente ca melcul, iar singura imagine clară despre spaţiu era aselenizarea echipajului Apollo 11. Dar părinţii lui Elon aveau o situaţie financiară de invidiat – mama sa, Maye, era manechin şi provenea dintr-o familie de imigranţi canadieni înstăriţi, iar tatăl său, Errol, era fiu de militari de carieră, talentat inginer electromecanic, dezvoltator şi coproprietar al unei mine de smaralde în Zambia, pasionat de navigaţie şi aviaţie. Iar Elon, care manifesta o curiozitate aparte pentru tehnică, a avut acces de timpuriu la unul dintre primele computere de uz personal, care i-a dezvoltat interesul pentru programare.

Un interes, fie vorba între noi, care s-a născut şi din nevoia de-a se refugia într-o activitate care să-l ţină departe de scandalurile dintre părinţi şi, mai târziu, de neajunsurile îndurate alături de mama fugită de acasă cu el şi cu ceilalţi doi fraţi mai mici ai lui, Kimbal şi Tosca, după divorţ. Despre acea perioadă, Maye Musk îşi aminteşte că plângea atunci când unul dintre copii vărsa din greşeală laptele, pentru că nu avea bani să cumpere altă cutie de lapte în acea zi, în ciuda celor două-trei servicii pe care le avea concomitent. Hainele de la magazinele second-hand şi tocăniţele gătite din cele mai ieftine legume făceau parte din noua lor realitate. Una pe care Elon avea s-o renege şi să se întoarcă, la doi ani de la divorţul părinţilor, să locuiască cu tatăl său până la 17 ani, preferând luxul noii case din Johannesburg, cu tot cu abuzurile, copiii din flori, crimele săvârşite aparent în legitimă apărare şi chiar incestul – tatăl lui Elon are un copil cu o fiică vitregă!

Cert e că, în aceşti ani tulburi, în care a fost un copil introvertit, bătut de colegii de şcoală, Elon a reuşit să-şi mute atenţia pe ceva constructiv, elaborând, la doar 12 ani, un joc video şi un program de operare, pe care le-a vândut pe 500 de dolari unei reviste de gen. În paralel, a învăţat construcţii şi instalaţii de la tatăl lui, care îi lua pe el şi pe fratele lui mai mic, Kimbal, pe şantier, pentru a-i disciplina şi a-i pregăti pentru viaţă.

A fugit de armată

Pentru a evita serviciul militar obligatoriu din Africa de Sud, Elon a renunţat la cursurile Universităţii din Pretoria (spre nemulţumirea tatălui său, care i-a strigat că e „un idiot că nu va face nimic în viaţă“) şi s-a înscris la o universitate din Canada (parte a Commonwealth-ului). Aşa se face că, la 17 ani, el şi fraţii săi se reuneau cu mama lor şi zburau peste Atlantic cu doar 2.000 de dolari în buzunar, fiind găzduiţi, timp de un an, de un văr din partea mamei. De-acolo, Elon s-a reorientat către cursurile de business şi fizică oferite de Universitatea din Pennsylvania. După absolvire, a vrut să-şi continue studiile la Stanford, dar a abandonat după doar două zile, când el şi Kimbal au pus bazele primei lor afaceri: Zip2, o firmă de software care comercializa un ghid cu hărţi şi pagini aurii pentru publicaţiile de presă, precum „New York Times“. După 4 ani, afacerea care începuse timid într-un birou închiriat, ce le servea băieţilor şi drept casă, era cumpărată de compania Compaq pentru 307 milioane de dolari cash şi alte 34 de milioane de dolari în acţiuni, din care 22 de milioane au ajuns în buzunarul lui Elon, pentru cele 7 procentele ale sale din business!

Cu banii din vânzare, a fondat X.com în noiembrie 1999, un serviciu de plăţi online, mai târziu denumit PayPal, după ce Musk a fuzionat cu o companie software din Silicon Valley. Beneficiul lui, din vânzarea ulterioară, a fost de 100 de milioane de dolari.

Visează să planteze grădini pe Marte

De-acolo, banii puteau cumpăra şi visul copilăriei: rachetele către spaţiul cosmic. Aşa că, în mai 2002, a fondat compania aerospaţială SpaceX, cu gândul că va trimite astronauţi pe Marte, care vor forma colonii şi vor planta grădini, în cadrul proiectului vizionar Mars Oasis. Acum, când turismul spaţial e deja o practică, creând o concurenţă reală cu NASA şi compania lui Jeff Bezos (alt miliardar excentric), nimeni nu mai râde de visele lui Musk. Cu atât mai mult cu cât o altă ideea a sa, maşina electrică produsă sub emblema Tesla, din 2003 încoace, şi-a dovedit fiabilitatea şi a impus pe piaţă trendul autoturismelor eco. Şi, după ea, panourile fotovoltaice SolarCity, sateliţii Starlink, tunelul de mare viteză pentru maşinile electrice şi viitoarele capsule HyperLoop, pilotul automat cu inteligenţă artificială, robotul umanoid Optimus, casele modulare ecologice, plus avionul electric cu decolare verticală şi controversatele implanturi neurotehnologice Neuralink, care vor conecta creierul la o interfaţă de computer. Toate gândite pentru „a schimba lumea şi a ajuta umanitatea“, deşi riscurile robotizării lumii sunt evidente.

Elon, maturul neînţeles

Îmbogăţit peste noapte, banii au adus cu ei şi excese: un stil de viaţă de playboy, haine scumpe şi maşini sport performante. Justine Wilson, iubita din facultate, i-a devenit soţie în 2000, după multe insistenţe şi, în cei 8 ani de mariaj, i-a născut 6 copii – primul, din păcate, decedat la scurt timp de la naştere, iar ceilalţi 5 născuţi în urma fertilizării in vitro. Eşecul căsătoriei, pus de Justine pe seama obsesiei soţului ei pentru muncă, l-a aruncat pe Elon în braţele actriţei Talulah Riley, alături de care a ajuns chiar de două ori la altar, prima dată în 2010 şi a doua oară în 2013, după un an în care au fost divorţaţi. Şi Amber Heard, fosta nevastă a lui Johnny Depp, visa să devină următoarea doamnă Musk, în 2016, după al treilea lui divorţ, dar nici cântăreaţa Grimes nu a avut şansa asta, deşi timp de trei ani ea şi Elon au demonstrat că dragostea lor nu e vreo ecuaţie complicată, precum numele copilului lor, X Æ A-Xii, născut în 2020. Acum, Elon s-a „semi-despărţit“ de ea, dar continuă să trăiască împreună într-un apartament de 100 mp, după ce şi-a vândut toate proprietăţile şi a decis să aibă un trai mai simplu.

Ştiai că...

... Tesla are o valoare de piaţă de peste 1.100 miliarde dolari?

... cel mai bogat om al planetei, cu o avere estimată la 232,3 miliarde de dolari (ianuarie 2022), a fost desemnat „Personalitatea Anului 2021“ de revistele „Time“ şi „Financial Times“?

... Elon are triplă cetăţenie: sud-africană (dobândită la naştere), canadiană (după mama sa, născută în Canada) şi americană (dobândită în urma rezidenţei în SUA)?

... primul model de automobil electric scos la vânzare a fost Tesla Roadster în 2008, la preţul de 109.000 dolari, fiind şi primul cu acumulator litiu-ion şi care putea să parcurgă o distanţă mai mare de 320 km?

... vrea să creeze o constelaţie de 12.000 de sateliţi pentru un acces mai facil la internet?

... Musk a declarat că scopul SpaceX, Tesla, şi SolarCity se învârte în jurul viziunii lui de „a schimba lumea şi de a ajuta umanitatea“?

... Musk le-a spus unor investitori, la un moment dat, că „mentalitatea mea e una de samurai. Aş face seppuku mai degrabă decât să eşuez“?

... vrea să revoluţioneze şi învăţământul, fondând şcoala exclusivistă Ad Astra („Spre stele‟, în latină), lângă sediul SpaceX din California, despre care se crede că ar putea fi creuzetul unor viitori ingineri spaţiali? În 2015, şcoala lui avea doar 14 copii, iar în 2018, ajunsese la 40 de elevi.

... ce înseamnă ecuaţia din numele celui de-al şaptelea copil? X este variabila necunoscută, AE este termenul AI (dragoste şi/sau inteligenţă artificială) scris în limba elvish, iar A-12 este precursorul avionului Lockheed SR-71 Blackbird, unul care încă deţine recordul de viteză stabilit în 1976.

@profimedia



Recente

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Cher  foto   Shutterstock jpg
Patsy Cline  Instagram jpg
2 zodii aduc noroc nesperat pe 11 noiembrie  Sursa foto shutterstock 2383712767 jpg