Gesturile care te pot trăda

1 72666 original jpg jpeg

Limbajul nonverbal oferă multe informaţii preţioase atât despre personalitatea şi intenţiile celor din jur cât şi despre tine. La un interviu, cu ocazia unui eveniment sau chiar când discuţi cu cei apropiaţi, fii atentă la mişcările pe care le faci!

Gesturile noastre spun multe despre ceea ce simţim şi gândim,iar multe dintre ele apar fără să ne dăm seama. Îţi rozi unghiile înainte de un rezultat important? Poate fi din cauza stării de nervozitate. Îţi treci degetele prin păr frecvent? Asta înseamnă că eşti o persoană emotivă – sau că vrei să-ţi seduci partenerul de dialog.

Reacţii de apărare

*Copiii îşi pun mâinile la urechi când refuză să asculte mustrările părinţilor. Adulţii nu pot face un asemenea gest când sunt nevoiţi să asculte o predică. Gestul ar fi considerat imatur. Însă fac un gest similar,acela de a-şi freca uşor lobul urechii. Semnul exprimă nevoia de a ocoli un răspuns sau de a ieşi imediat din situaţia care produce disconfort.

*Porţi un dialog cu cineva în timp ce îţi ţii mâinile încrucişate. Nu faci altceva decât să-i transmiţi interlocutorului că ai nevoie de apărare. Pe de altă parte,dacă mâinile tale sunt sprijinite pe şolduri,celălalt poate percepe că eşti gata de atac. O postură ofensivă nu ajută,dacă situaţia impune o atitudine diplomată. Cel mai bine este să laşi mâinile relaxate pe lângă corp.

*Chiar dacă te grăbeşti,iar discuţia este în toi,evită să te uiţi la ceas sau la telefon.Dai impresia interlocutorului că trebuie să fii în altă parte şi,mai presus de asta,îi transmiţi că te plictiseşte conversaţia voastră.

Poziţii dominatoare

*Vorbeşti cu cineva şi îţi ţii mâinile în buzunare? Prin acest gest nu faci decât să-ţi exprimi superioritatea. Adoptând această poziţie tipic masculină,o femeie dă impresia celor din jur că este hotărâtă,că are încredere în forţele proprii.

*Un alt gest care indică o poziţie dominatoare este când interlocutorul stă sprijinit pe un scaun. De obicei,cineva se sprijină când simte nevoia să fie protejat în timp ce dă o veste mai puţin plăcută sau îşi exprimă o părere contradictorie. În toate cazurile,spătarul scaunului este folosit pe post de scut.

Corectează limbajul trupului la un interviu

Indiferent unde te afli şi cu ce prilej,fii atentă la postură,la privire,la voce şi la mişcarea mâinilor. Controlează cu precădere modul în care gesticulezi,fiindcă astfel se transmit cel mai rapid semnale despre tine. Nu ai vrea,la un interviu,de exemplu,să pierzi şansa unui post dorit din cauza gesturilor tale nepotrivite:

*Odată ajunsă în încăperea unde are loc discuţia,încearcă să nu stai prea departe de intervievator. Gestul de a lua distanţă poate fi determinat de faptul că eşti timidă,dar celălalt te poate percepe ca fiind o persoană arogantă. De asemenea,dacă te apleci prea mult către partenerul de discuţii,poziţia poţi fi catalogată drept agresivă.

Chiar dacă eşti de acord cu ideile celuilalt,nu le aproba clătinând des din cap. Vei părea o persoană uşor de convins şi lipsită de păreri.

*Dacă întrerupi contactul vizual brusc,din varii motive,laşi impresia că eşti agitată,nervoasă şi că reprezinţi o persoană în care nu se poate avea încredere. Menţine cât poţi de mult contactul vizual,mai ales când strângi mâna cuiva. Pe de altă parte,nu e în regulă nici să-ţi fixezi interlocutorul cu privirea,ca şi cum ai vrea să-l hipnotizezi.

*Dacă minţi,din cauza nervozităţii,îţi atingi involuntar cu degetele faţa,nasul,urechile sau ceafa. Vei avea tendinţa să clipeşti rapid,să eviţi contactul vizual sau să te uiţi într-o parte,exact când rosteşti minciuna.

Ştiai că...

…pe vremea lui Charlie Chaplin,un actor era considerat bun sau rău în funcţie de abilităţile sale nonverbale? Un pic mai târziu au început să se remarce aceia care excelau la capitolul talente oratorice. În prezent,chiar dacă au un discurs impecabil,actorii acordă atenţie,în egală măsură,limbajului gesturilor,pentru a oferi credibilitate personajelor.

... încrederea în sine nu e o trăsătură înnăscută,ci se poate cultiva? Prin exerciţii cotidiene,îţi poţi întări stima de sine şi controla poziţia corpului,tonalitatea vocii,gesticulaţia.

Idei Click! Pentru femei

·        A privi în ochii interlocutorului în timpul unei discuţii denotă sinceritate,pe când evitarea contactului vizual sugerează respingere.

·        Foloseşte-ţi mâinile ca să explici mai bine ideea exprimată prin cuvinte,dar nu te lăsa condusă de ticuri inutile şi obositoare pentru cei cu care vorbeşti.

·        Tonul şi inflexiunea vocii dau semnale despre caracterul tău sau despre dispoziţia de moment. O voce slabă,ezitantă,indică anxietatea,pe când o pronunţie perfectă,o voce cu timbru clar,cu inflexiuni călduroase,sunt dovezile unei personalităţi puternice,hotărâte,amabile.



Recente

Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg