Greşeli care înrăutaţesc acneea
Toate femeile îşi doresc o piele strălucitoare, cât mai curată şi lipsită de coşuri, însă multe din obiceiurile pe care le considerăm normale ne pot de fapt sabota sănătatea pielii.
Curăţarea agresivă a tenului
Folosirea produselor abrazive pentru exfoliere agravează acneea,deoarece pot afecta bariera de protecţie a pielii şi intensifica iritaţia. „Scruburile dese irită pielea şi astfel acneea devine şi mai greu de tratat,de aceea ar trebui realizată doar o exfolierea delicată cel mult o dată pe săptămâna”,explică dr. Andreea Stancu.
Folosirea medicaţiei locale doar pe coşuri
Cremele antiacnee prescrise de medic ajută la vindecarea coşurilor existente,dar în acelaşi timp previn şi noi puseeuri. De aceea este important ca produsul (ce conţine peroxid de benzoil) să fie aplicat pe întreaga suprafaţă unde coşurile tind să apară. Medicaţia locală,fie că e vorba de creme,loţiuni sau soluţii,are rol antiinflamator şi antibacterian,de a inhiba secreţia de sebum şi de a înlătura straturile superficiale ale pielii.
Stoarcerea coşurilor
Stoarcerea coşurilor poate agrava infecţia,de aceea este important să se folosească medicaţia prescrisă de medic,după care să se evite atingerea zonei,pentru că astfel se pot răspândi bacteriile.
„Spargerea şi stoarcerea coşurilor determină leziuni ale tenului şi răspândirea infecţiei atât în profunzime,cât şi pe orizontală,prelungesc perioada de vindencare şi cresc riscul de formare a cicatricelor şi a petelor de culoarea roşie. Leziunile afectate trebuie atinse numai cu tampoane de curăţare de unică folosinţă”,adaugă dr. Andreea Stancu.
Nu va clătiţi bine faţă după ce va speli
Dacă nu insistăm asupra acestui proces,produsul de curăţare rămâne pe faţă şi poate fi un potenţial iritant. În jur de 30 de secunde ar trebui să fie suficient.
Nu se aplică protecţia solară
Chiar dacă afară este înnorat,nu înseamnă că nu avem nevoie de produse cu SPF. Razele UV pot determina schimbări la nivelul culorii şi texturii pielii,contribuie la apariţia timpurie a ridurilor şi liniilor fine şi cresc posibilitatea dezvoltării cancerului de piele.
„Expunerea la soare determină deshidratarea tenului şi chiar dacă usucă coşurile temporar,pe termen lung pielea se va crăpa mai tare,întrucât tenul încearcă să corecteze în mod natural această deshidratare,producând mai mult sebum. De aceea este esenţial să aplicăm crema cu SPF minim 15 în fiecare zi,indiferent de anotimp”,completează dr. Andreea Stancu,medic dermatolog la Clinică Hexi Med.