Incursiune în istoria şi prezentul standardelor de frumuseţe. Cum trebuie să arate o femeie frumoasă în 2021-2022

1 frumi shutterstock 118618789 ok jpg jpeg

Grecii antici credeau că proporţia de aur este cheia unui chip feminin perfect. Oare ar fi acceptat ei modelul de frumuseţe prezentat de celebrul pictor Rubens, care considera bărbia dublă ca fiind parte esenţială a unei feţe atrăgătoare? Dar oamenii din epoca victoriană, când buzele erau colorate în roşu, ca doi boboci mici de trandafiri, cum ar fi reacţionat la ce se poartă acum, buze cu volum în exces? În ceea ce priveşte frumuseţea, s-au trasat reguli uluitoare de-a lungul timpului.

Istoria arată că standardele de frumuseţe se schimbă constant. Mulţi sunt de acord că anumite femei, precum Greta Garbo, Grace Kelly, Ingrid Bergman au fost cu adevărat frumoase. Însă ceea ce constituie de fapt frumuseţea într-o anumită perioadă reprezintă un concept complex.

Chipurile sunt la modă şi apoi se demodează, este de părere Diana Vreeland, consultant special la „Institutul de costume al Muzeului Metropolitan de Artă‟ din New York. Legătura dintre modă şi politică pare să fie cea care determină standardele de frumuseţe. De fapt, spune Bruce F. Norton, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană, ceea ce este considerat a fi un chip frumos este adesea influenţat de ceea ce se întâmplă în societate.

Cum arată o femeie frumoasă în 2021-2022

Astăzi, se disting mai multe trenduri de frumuseţe minoritare, prin care şi stilul care se remarcă prin ten albit, păr vopsit în culori pastel şi ochi conturaţi puternic cu negru – aceste caracteristici trimit către anii 1930, în mijlocul spectacolelor de cabaret german. Însă majoritatea femeilor din întreaga lume, în prezent, îmbrăţişează ideea de frumuseţe oferită de o stare bună de sănătate.

„Ceea ce toate femeile frumoase de astăzi au în comun este un aspect evident al sănătăţii‟, spune Andrea Robinson, editor de frumuseţe la publicaţia „Vogue‟. „Chiar şi nuanţa pielii unui model aduce indicii despre stilul său de viaţă sănătoasă. Acesta este aspectul pe care femeile din ziua de astăzi încearcă să îl obţină‟, crede Andrea Robinson, editor de frumuseţe la revista Vogue.

Fotograful Francesco Scavullo confirmă aspectul sănătos al modelelor pe care le fotografiază în ultimii ani: „Contururile feţelor lor sunt perfecte, au ochi mari, inteligenţi şi mult păr. Sunt sănătoase. Pline de energie‟.

Tendinţa „sănătos-este-frumos‟ a început cu vreo două decenii în urmă, când buzele palide şi ochii intens machiaţi – aspectul rebel, care domina Parisului în anii 1960 – au făcut loc unei imagini naturale, sănătoase, obţinute şi cu ajutorul unei alimentaţii echilibrate şi al antrenamentelor fizice regulate.

Vârsta şi culoarea părului nu mai sunt criterii eliminatorii

O altă tendinţă importantă este legată de vârstă. În ultimul deceniu, modelele trecute de prima tinereţe apar cu o frecvenţă tot mai mare în revistele populare. Directorul de fotografie al revistei pentru adulţi „Playboy‟ spune că nu de puţine ori a lucrat cu femei trecute de 30 de ani şi că, recent, a colaborat cu un model de peste 50 de ani, o femeie frumoasă, încă fotogenică.

Chiar şi părul grizonat se numără printre tendinţele de frumuseţe ale prezentului. „Părul grizonat este acceptat şi a fost întotdeauna‟, spune Andrea Robinson de la „Vogue‟. „Este posibil ca părul încărunţit să aibă nevoie de o îmbunătăţire, astfel încât să completeze nuanţa naturală a pielii femeii, dar nu trebuie să fie vopsit în altă culoare‟, explică editorul de la „Vogue‟: „în general, există mai puţine stigmate legate de vârsta mijlocie în zilele noastre, care să ne afecteze viziunea despre frumuseţe‟. Cu alte cuvinte, frumuseţea nu mai este asociată doar cu vârsta cuprinsă în intervalul de timp 19-25 de ani.

Un factor important al conceputului de frumuseţe adoptat în zilele noastre este sex-appealul. Fotograful de modă Scavullo subliniază ferm: „Feţele frumoase de astăzi sunt sexy‟.

Ştiai că…

… rujul roşu, folosit de Cleopatra, era făcut din ulei vegetal sau grăsime animală, pigment roşu, obţinut din zdrobirea gândacilor, şi compuşi din brom şi iod? Aceste amestecuri extrem de toxice puteau duce la apariţia de boli grave sau, uneori, la moarte – de unde derivă, posibil, expresia „sărutul morţii‟.

…în Evul Mediu, standardele de frumuseţe indicau chipurile simple şi luminoase, aşa că femeile în vechime îşi îndepărtau sprâncenele şi chiar şi genele?

… în Grecia antică, doamnele din înalta societate preferau sprâncenele groase şi unite, ca expresie a frumuseţii şi a stilului desăvârşit? Dacă trăsăturile native nu le ajutau prea mult, iar sprâncenele nu creşteau spectaculos, femeile îşi lipeau sprâncene făcute din păr de capră.

…în timpul dinastiei împăratului Wu, chinezoaicele purtau sprâncenele colorate în albastru, o vopsea scumpă numită quingdai? Ca formă, femeile erau încurajate să opteze pentru tuşe lungi şi drepte, cu vârfuri ascuţite precum cozile moliilor. Acest stil s-a numit „Molia Nemuritoare‟ şi a rămas popular ca standard de frumuseţe până la dinastia Tang.

… în anii 1600, o carte cu sfaturi de frumuseţe, scrisă de Sir Hugh Plat, recomanda celor care au întâmpinat probleme cu căderea părului, după ce şi-au vopsit podoaba capilară cu acid sulfuric, să folosească peruci?

Dr. Raluca Ioniţă, psiholog clinican specialist şi psihoterapeut cognitiv-comportamental.: „Un om frumos atât la interior, cât şi în exterior este un om fericit‟

Când etichetăm o persoană ca fiind frumoasă, la ce ne referim?

Atunci când apreciem frumuseţea unei persoane, referinţa ar fi potrivit să fie una mai complexă, în sensul de a aprecia nu doar fizicul sau aspectul unei persoane, ci să ne raportăm la persoana respectivă ca întreg. Străduiţi-vă să gândiţi per ansamblu atunci când etichetaţi pe cineva, ca fiind frumos/urât, deoarece oamenii reprezintă mult mai mult decât aspectul fizic şi acest lucru merită respectat şi admirat.

Ce este frumuseţea şi de câte tipuri poate fi?

Voi încerca să nu limitez frumuseţea la un număr, aşa că voi enumera câteva criterii pe baza cărora să reuşiţi să etichetaţi frumuseţea cuiva, evitând a fi superficiali: calitatea, moralitatea, angajamentul, empatia, creativitatea, entuziasmul, capacitatea de ascultare, responsabilitatea, compasiunea, sinceritatea, loialitatea, adaptabilitatea, determinarea, sensibilitatea, curajul, maturitatea şi, nu în ultimul rând, inteligenţa persoanei.

Care enunţ este mai aproape de adevăr: „frumuseţea interioară este superioară frumuseţii fizice‟, „frumuseţea fizică este trecătoare‟, „frumuseţea interioară împreună cu frumuseţea fizică cresc longevitatea‟?

În toate aceste enunţuri regăsim nuanţe de adevăr, dar cel mai apropiat de adevăr este că frumuseţea interioară împreună cu cea fizică cresc longevitatea. Gândiţi-vă la o persoană cu un aspect fizic frumos, care deţine multe criterii ale frumuseţii (enunţate mai sus), ce parcurs al vieţii credeţi că va avea aceasta? Cu siguranţă va atrage asupra ei multe lucruri pozitive şi va reuşi să îşi creeze o viaţă ideală, cât mai lipsită de factori stresanţi, fapt ce favorizează creşterea longevităţii vieţii. Un om frumos atât la interior, cât şi în exterior este un om fericit.

Şi astăzi sunt frecvente replici de demult, precum: „Nu mai plânge, că uite, ce urât(ă) eşti când plângi!‟. Cum afectează psihicul unui copil căruia i s-a spus des că e drăgălaş o astfel de replică?

Atunci când un copil are o evoluţie favorabilă şi „pleacă‟ din familie cu un mind-set (n.r. mod de gândire) sănătos, şansele de a fi afectat de o replică superficială de genul „eşti urât când plângi‟ sunt foarte slabe în intensitate, acesta ştiind să-şi gestioneze gândurile şi emoţiile, ştiind în sinea lui cine este el cu adevărat şi în ce fel îl văd cei dragi lui. În schimb dacă inversăm puţin lucrurile şi vorbim despre un copil care nu a avut acest timp de evoluţie favorabilă, ci una conflictuală, în care auzea foarte des: „nu eşti bun de nimic!‟, „ce ştii tu?!‟, „eşti un nepriceput!‟, „eşti urât când plângi‟, şansele de a fi afectat în cele din urmă sunt foarte mari şi pot produce simptome de genul: anxietate, stimă de sine scăzută, neîncredere în forţele proprii, autodevalorizare şi în cel mai rău caz stări de depresie etc.

Frumuseţea fizică creşte stima de sine, încrederea în forţele proprii şi pofta de viaţă?

Încercaţi să fiţi şi voi psihologi pentru o zi şi analizaţi persoanele pe care le consideraţi a fi „frumoase fizic‟, dar şi pe cele „obişnuite‟, cu frumuseţe interioară. O să vedeţi că persoanele cu frumuseţe interioară sunt mult mai încrezătoare în forţele proprii şi au un tonus mult mai crescut. Frumuseţea vine din interior, oamenii care au dobândit această frumuseţe sunt oameni sănătoşi, echilibraţi, care ştiu să gestioneze o situaţie atunci când este cazul, ştiu să îşi gestioneze emoţiile şi trăirile, ştiu că viaţa lor nu se rezumă doar la o etichetă pusă de societate, ci la cine sunt ei cu adevărat, la ce se află înăuntrul lor şi la ce produc acele resurse pe care le deţin, acele persoane sunt frumoase şi pot ajunge unde îşi propun!

Care sunt factorii care ne fac să ne îndoim de frumuseţea nativă şi să dezvoltăm complexe greu de ignorat?

Să îi luăm pe rând! Primii factori sunt cei familiali, care au legătură cu creşterea, educaţia, evoluţia copilului său a adolescentului. Aceşti factori sunt cei mai importanţi în viaţa fiecărui om, deoarece ei contribuie la structura personalităţii individului, astfel dacă nu sunt unii favorabili, persoana în cauză va prezenta un teren vulnerabil şi deseori va ajunge să resimtă sentimente de stimă de sine scăzută, o toleranţă scăzută la frustrare, complexe de inferioritate etc.

Alţi factori importanţi sunt factorii sociali, care şi ei, la rândul lor, influenţează comportamentul persoanei. Sunt convinsă că fiecare dintre voi a experimentat la un moment dat o situaţie în care s-a simţit complexat sau mai puţin frumos faţă de cineva. Modul în care societatea promovează frumuseţile de tip „fizic frumos‟ şi atât îşi pune amprenta pe cei care nu se încadrează în tiparele frumuseţii date. În aceste situaţii, puneţi-vă întrebarea: cine a definit frumuseţea şi de ce o persoană e frumoasă şi alta este urâtă? Încercaţi să ieşiţi puţin din aceste tipare şi să gândiţi per ansamblu, aşa cum vă spuneam mai sus, vedeţi frumuseţea din toate punctele ei de vedere şi nu doar cea care este impusă de societate; astfel, veţi reuşi să depăşiţi acele comportamente care vă fac să vă îndoiţi de frumuseţea voastră reală şi veţi descoperi în voi mult mai multe calităţi care definesc această frumuseţe.

În cuplu, complimentele validează nevoia de a ne simţi frumoşi, acceptaţi, iubiţi. Ce se întâmplă când acestea sunt rare sau deloc?

Toţi oamenii ajung să experimenteze la un moment dat situaţii de conflict în cuplu şi aceste conflicte apar din cauză că partenerii nu se cunosc cu adevărat.

Există o listă a nevoilor pe care toţi avem nevoie să ni le satisfacem într-un fel sau altul:

1.       Nevoia de siguranţă;

2.       Nevoia de divertisment, de varietate, de imprevizibilitate, de distracţie;

3.       Nevoia de recunoaştere şi de apreciere;

4.       Nevoia de dragoste şi de apropiere;

5.       Nevoia de creştere, de învăţare şi de dezvoltare a abilităţilor;

6.       Nevoia de a contribui, de a da mai departe, de a da altora.

Toate aceste nevoi sunt importante într-o oarecare măsură, în funcţie de fiecare individ. Încercaţi să identificaţi care dintre ele sunt importante pentru voi, scrieţi-le în ordinea importanţei lor şi gândiţi-vă sau rugaţi partenerul(a) să facă acelaşi lucru ? Prin comparaţie, veţi remarca ce se întâmplă când aceste nevoi nu sunt în concordanţă, când nevoile primare ale partenerului/partenerei sunt diferite de ale voastre şi cum nesatisfacerea lor va duce la situaţii de conflict între voi. Învaţă să fii atent la celălalt, să îi cunoşti nevoile şi să lucrezi la satisfacerea lor, aşa vei reuşi să transformi conflictele în conexiuni, iar acest aspect va ajuta la longevitatea şi bună starea relaţiei de cuplu !

Ce putem face să ne simţim cel mai bine în pielea noastră, fără confirmarea celorlalţi?

Sub diverse forme, nevoia de confirmare este foarte importantă pentru unii dintre noi. Ea contribuie la starea de siguranţă şi de confort a persoanei. Undeva în interior există un gol, izvorât din trecut, care „cere‟ a fi umplut, şi de aici răsare această nevoie de confirmare. Important este să te cunoşti cu adevărat, să identifici acel gol, să îl înţelegi şi să te raportezi la momentul prezent, la tot ce eşti, cine eşti, aici şi acum. Trecutul nu mai poate fi schimbat, iar viitorul este incert, nu ştim ce va urma, oricât de mult ne străduim să îl construim şi să îl vizualizăm, lucrurile se întâmplă şi atât. Fii prezent(ă), fii conştient(ă) de tot ceea ce eşti şi de tot ceea ce ai realizat până la momentul prezent, fii TU, deoarece persoana care eşti azi este cea mai bună versiune a ta, ea te poate ajuta să modelezi viitorul în felul în care tu îţi doreşti şi ce îţi poţi dori mai mult de atât, pentru a te simţi confortabil cu cine eşti, pentru a te arăta cine eşti cu adevărat şi a renunţa la părerile celor din jur? Apreciază-te şi simte-te bine tu cu tine, aşa vei reuşi să fii o companie plăcută şi pentru cei din jur.

Se poate să ne simţim frumoşi chiar şi la vârste înaintate?

Frumuseţea este ca dragostea, ea nu are vârstă şi se află în fiecare dintre noi, fie că ai o vârstă fragedă sau una înaintată, lucrurile frumoase sunt acolo în interior, şi dacă reuşeşti să le exprimi, să le scoţi la suprafaţă, ai câştigat. Persoanele vârstnice au o frumuseţe aparte, ele deţin o cantitate mare de lucruri frumoase şi, cu puţină răbdare şi ajutor, pot deveni buni inspiraţionişti ai frumuseţii.

În trecut, standardele de frumuseţe se rezumau la „90-60-90‟. În prezent, despre ce standarde de frumuseţe vorbim? Le putem atinge, fără chirurgie estetică?

Întâlnesc tot mai multe persoane cu probleme de încredere în sine, care ajung la medicul estetician pentru diverse intervenţii chirurgicale. Aceste intervenţii le ajută într-adevăr, dar asta se întâmplă doar pentru o perioadă limitată de timp, deoarece golul acela din interior nu este umplut de operaţii estetice.

Societatea limitează frumuseţea la un anumit standard, iar continuitatea acestei limitări nu o dăm decât noi. Noi suntem cei care ne conformăm standardelor pe care le şi ducem mai departe generaţiilor următoare. Noi avem puterea şi posibilitatea să schimbăm perspectiva prezentă într-una mai favorabilă. Noi suntem cei care la rândul nostru etichetăm pe cei din jur şi apoi ne pare rău că am făcut-o. Noi putem să gândim raţional şi să vedem dincolo de limite. Noi avem capacităţi neînchipuite şi putem transforma lumea asta într-o lume mai bună şi mai frumoasă, pentru că noi suntem viitorul de azi şi cel de mâine. Găseşte lucruri frumoase cât de mult poţi, unii oameni nu reuşesc să găsească prea multe!

6 psiholog raluca ionita jpg jpeg

Dr. Raluca Ioniţă, psiholog clinican specialist şi psihoterapeut cognitiv-comportamental, Enayati Medical City, Bucureşti

@Shutterstock, arhivă  



Recente

Alexandra Catalina asistenta Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov jpeg
Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg