Maria Cuţarida Crătunescu, prima femeie medic din România

1 61157 original jpg jpeg

Multe dintre noi nici nu-şi închipuie cât de mult au luptat semenele noastre, ani în şir, pentru ca azi să avem drepturi egale cu bărbaţii şi să ne bucurăm de locul potrivit în lume.

Unele au militat pentru vot şi emancipare,altele pentru dreptul la instruire,altele au deschis drumuri excepţionale în vremuri închistate şi lipsite de perspective. Printre ele,Amelia Earhart,prima femeie pilot care a traversat Atlanticul,Inez Milholand,simbol al paradei feministe din Washington,a luptat pentru obţinerea drepturilor de vot,Maica Teresa,o sfântă încă din timpul vieţii,şi-a închinat existenţa celor săraci şi neajutoraţi. Poate mai puţin cunoscute sunt însă româncele care au făcut istorie. De aceea,ţi-o aducem în atenţie acum pe Maria Cuţarida Crătunescu,prima femeie medic din România.

Maria s-a născut la 10 februarie 1857,în Călăraşi,micul târg de pe malul Dunării. A făcut liceul la Şcoala Centrală din Bucureşti,iar în 1877 s-a înscris la Facultatea de Medicină din Zurich,dar fiindcă a întâmpinat dificultăţi de limbă,s-a mutat la Universitatea din Montpellier,unde şi-a susţinut lucrarea de licenţă. Stagiul de spital şi cel de pregătire pentru doctorat le-a făcut la Paris.

O carieră de invidiat în epocă

În 1884,Maria a devenit doctor în medicină obţinând apoi dreptul de liberă practică în ţară. Presa vremii vorbea pe drept despre Maria Cuţarida în termeni elogioşi. În toamna aceluiaşi an,şi-a deschis o clinică particulară şi a făcut cerere către Spitalul Brâncovenesc,pentru poziţia de medic secundar la secţia „Boli ale femeilor“,de unde,fără vreo explicaţie,a fost refuzată,primind în schimb un post de profesoară de igienă. În 1885,fiind medic secundar la Spitalul Filantropia din Bucureşti,dădea consultaţii gratuite şi se pregătea pentru examenul de medic primar ginecolog,pe care însă nu a reuşit să-l ia. Dar Maria era o femeie ambiţioasă,astfel că în anul următor a devenit şef al catedrei de igienă de la azilul „Elena Doamna“,pentru ca,din 1891,să devină şi şef al secţiei de ginecologie de la Filantropia.

În sprijinul femeilor nevoiaşe

În anul 1897,Maria Cuţarida a întemeiat Societatea Maternă cu scopul de a ocroti copiii săraci,iar după doi ani a înfiinţat prima creşă internă la Fabrica de Tutun din Bucureşti pentru copiii femeilor care lucrau acolo,asigurând,în acelaşi timp,consultaţii pentru cele două mii de muncitoare. În anul 1900 a prezentat la Paris,la Congresul acţiunilor feministe,lucrarea „Munca femeii în România“.

Maria Cuţarida-Crătunescu şi-a completat cariera cu participarea la mai multe congrese internaţionale – Bruxelles,în anul 1907,şi Copenhaga,în anul 1910,unde a prezentat acţiunile iniţiate de medicina românească împotriva mortalităţii infantile şi un studiu asupra creşelor din România. În timpul primului război mondial,a fost mobilizată la Institutul şi Internatul Evanghelic. După  război,având probleme de sănătate,Maria Cuţarida-Crătunescu s-a retras din activitatea medico-socială. Pe 16 noiembrie 1919 s-a stins din viaţă,la Bucureşti. 

Românce cu care ne putem mândri

·         Smaranda Gheorghiu (1857–1944) – prima femeie care a călătorit spre Polul Nord.

·         Elena Teodorini (1857–1926) – prima solistă din România care a cântat pe scena teatrului Scala din Milano

·         Elena Văcărescu (1864–1947) – prima femeie din Academia Română

·         Elena Densuşianu–Puşcariu (1875–1966) – prima femeie profesor universitar în domeniul medical din România,prima femeie profesor de clinică de oftalmologie din lume

·         Sarmiza Bilcescu(1867–1935) – prima femeie înscrisă la Facultatea de Drept din Paris. Prima femeie avocat din Europa. Prima femeie din lume care a obţinut titlul de Doctor în Drept,la Universitatea din Sorbona

·         Elena Stoenescu–Caragiani (1887–1929) – prima femeie aviator din România

·         Eliza Leonida Zamfirescu (1887–1973) – prima femeie studentă a Academiei Regale Tehnice din Berlin. Prima femeie inginer din Europa.

·         Virginia Maria Andreescu–Haret (1894-1962) – prima femeie arhitect din lume

·         Ana Aslan (1897–1988) – a descoperit vitamina H3 (Gerovital),un produs geriatric brevetat în peste 30 de ţări

·         Smaranda Brăescu (1897–1948) – prima femeie pilot din România. Prima femeie paraşutist cu brevet din România

·         Aurora Gruescu (1914–2005) – prima femeie inginer silvicultor din lume. Prima româncă intrată în Guinness Book.

·         Sofia Ionescu–Ogrezeanu (1920–2008) – prima femeie neurochirurg din lume.



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg