Maria Lătăreţu, între har şi tristeţe
Când venim pe lume, primim în dar o viaţă şi asta nu-i puţin lucru. Însă unii semeni de-ai noştri mai primesc şi câte un talent, o înzestrare deosebită, un har cu care să aducă multă frumuseţe şi bucurie celor din jur. Maria Lătăreţu a fost un asemenea artist.
Rând pe rând numită:„Regina cântecului românesc“,„Privighetoarea Gorjului“,„Crăiasa cântecului românesc“ sau Ella Fitzgerald a României,Maria Lătăreţu era extrem de iubită de români,care la timp de sărbătoare (petreceri de tot felul) îi ascultau cântecele. Şi pentru că vocea ei a cucerit inimile oamenilor din întreaga lume,mulţi încă mai ascultă cu drag melodiile celebrei cântăreţe de muzică populară.
O copilă săracă,dar talentată
Maria s-a născut la Gorj,mai precis în Bălceşti,pe 7 noiembrie 1911. Copilăria i-a fost foarte săracă,în familia ei fiind 16 copii,şi nu a avut cum să meargă la şcoală mai mult de câteva clase. După ce muncea la câmp sau se ducea cu vacile la păşune,îi plăcea să stea în grădină şi să asculte trilurile păsărilor pe care încerca să le imite. Aşa a început să-şi „cultive“ vocea. Primele cântece le-a învăţat de la mama sa. Copilă fiind,artista,pe numele său de fată Maria Borcan,a cântat la hore,nunţi şi petreceri boiereşti. La doar 13 ani,Ioniţă Borcan,fratele Mariei,i-a cumpărat o chitară şi a învăţat-o să cânte cu ea pentru a se acompania.
Cum a ajuns să cânte la Bucureşti
De prea multă sărăcie,Maria a plecat din Bălceşti la 14 ani,sperând că talentul o va ajuta să aibă o viaţă mai bună. A mers la Târgu Jiu,acolo unde cânta într-un taraf fratele ei,Ioniţă. Frumoasă şi cu o voce de aur,în 1928,Maria s-a măritat de foarte tânără cu vioristul Mihai Lătăreţu (zis Tică),din comuna Leleşti,şi au cântat apoi împreună prin satele din Gorj. După întâlnirea cu mai mulţi folclorişti,şi-a încercat norocul în diverse localuri din Bucureşti. A cântat pentru prima oară la Radio Bucureşti pe 29 august 1937. Până în 1949,Maria a colindat ţara alături de taraful soţului ei,apoi a devenit prim-solistă în Orchestra Institutului de Folclor „Barbu Lăutaru“. A plecat în turnee atât în ţară,cât şi în străinătate:Polonia,Cehoslovacia,U.R.S.S.,Egipt,Siria,Elveţia,Turcia,Ungaria,Grecia,Bulgaria,Iugoslavia,Iordania.
Sub loviturile destinului
Viaţa Mariei Lătăreţu pare a fi un destin frumos aflat sub semnul norocului. Da,într-adevăr a avut norocul de a-i fi pus Dumnezeu harul în glas şi de a-i fi dat un bărbat bun. Căci,fără îndoială,între Tică şi Maria era o iubire curată,iar legământul lor din tinereţe a rezistat nu mai puţin de 45 de ani. El obişnuia s-o însoţească în turnee ca s-o acompanieze sau,mai târziu,ca să aibă grijă de ea. Relaţia lor nu a fost însă lipsită de greutăţi. El a stat şapte ani în lagăr,fără să-i poată da vreo veste. De asemenea,familia Lătăreţu a avut şase copii,din care doar unul a trăit,aşadar Maria a pierdut cinci prunci.Primul băiat a murit la doi ani,din cauza unei răceli puternice şi a lipsei de medicamente. Apoi a venit pe lume Măriuca,care a şi-a pierdut suflarea fiind muşcată de câine,la Leleşti,acolo unde,când părinţii aveau spectacole,copiii rămâneau în grija bunicilor. Iar nenorocirile nu s-au oprit aici. Maria a mai pierdut două fetiţe gemene,la vârsta de un an,şi un băieţel,născut prematur. Doar un singur băiat a fost lăsat pe lume să-i spună mamă.
Rămas bun pe scenă
În septembrie 1972,Maria Lătăreţu a plecat să facă un turneu în ţară,fără să ştie că acesta va fi ultimul. Avea 61 de ani când a murit din cauza unei congestii cerebrale,în culisele căminului cultural din comuna botoşăneană Româneşti,după ce şi-a terminat recitalul. Funeraliile au fost organizate de Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“. Repertoriul artistei numără peste 1.000 de cântece,din care 104 sunt creaţii proprii.
Ştiai că…
...dacă ajungi pe la Bălceştii Gorjului,poţi vizita Casa Memorială „Maria Lătăreţu“,locul în care valoroasa interpretă a cântecului popular românesc a văzut pentru prima oară lumina zilei şi a învăţat să cânte asemenea privighetorilor?