Maria Tănase, „Pasărea măiastră“ a României

1 646x404 jpg jpeg

O artistă care a cântat şi a trăit după cum a simţit, cu o pasiune mistuitoare şi cu un talent inegalabil. Aceasta a fost Maria Tănase. Originalitatea şi talentul cu care interpreta cântecul popular a făcut-o să ajungă la un succes fulminant şi să ducă muzica peste hotare, în întreaga lume.

Născută pe 25 septembrie 1913, în mahalaua bucureşteană Cărămidari. Maria Tănase provenea dintr-o familie foarte săracă. Tatăl său, Ioan Coandă Tănase era florar şi avea origini olteneşti, iar mama sa Ana Munteanu, era originară dintr-o comună din judeţul Sibiu. Mariei Tănase i-a plăcut muzica încă de copilă, fiind vedeta serbărilor şcolare, însă acest lucru nu l-a înduplecat pe tatăl său să o lase să-şi continue educaţia. astfel, când Maria a ajuns în clasa a treia, acesta a retras-o de la şcoală. Fetiţa era nevoită, pentru a-şi întreţine familia, să cânte prin cârciumile şi prin barurile din apropiere. Cine ar fi ghicit atunci că micuţa fată cu ochii verzi va ajunge cea mai mare interpretă de muzică populară?

De la model la vânzătoare

În 1928, când Maria avea 15 ani, i s-a propus să participe la concursul de frumuseţe Miss România. Aceasta a defilat într-o rochie cu imprimeuri florale, croită chiar de sora ei, Aurica. Însă proba costumului de baie nu i-a fost favorabilă, deoarece juriul a considerat că Maria are picioarele prea groase şi, astfel, cariera sa de model s-a încheiat brusc. La 17 ani, aceasta se angajează casieriţă la Herdan, un restaurant din Bucureşti unde se putea mânca pe săturate cu numai 7 lei. Aceasta nu era cariera la care tânăra Maria Tănase visa, însă, curând, norocul avea să-i surâdă. Constantin Tănase a dat sfoară în ţară că Teatrul Cărăbuş îşi caută tineri talentaţi, pasionaţi de muzica uşoară. Aşa se face că, în 1934, pe afişul care anunţa spectacolul acestora,  apărea numele „Mary Atanasiu“, pseudonimul sub care a debutat Maria Tănase. De aici, cariera sa a avut un curs ascendent, curând făcând primele înregistrări şi având primul debut radiofonic. Un lucru mai puţin cunoscut despre marea artistă este că, la începutul anilor '40, aceasta fost agentă de legătură şi influenţă a Serviciului Special de Informaţii (SSI). Pentru cariera sa muzicală, Maria Tănase a fost decorată, în anul1954, cu Ordinul Muncii cls. a III-a, în anul 1955, cu Premiul de Stat, iar în anul 1957, a primit titlul suprem de Artist emerit.

A iubit cu pasiune

Despre Maria Tănase se ştie că a fost o femeie care a muncit enorm şi a luptat să obţină tot ceea ce şi-a dorit, dar că nu-şi refuza nicio plăcere. A iubit cu patimă, la fel cum a iubit şu cântecul popular, iar suferinţa nu i-a fost străină. Prima dragoste a cunoscut-o la vârsta de 15-16 ani, când a cunoscut un tânăr medic de la Spitalul Central. Atunci se spune că Maria Tănase a rămas însărcinată, însă la îndemnul doctorului a făcut avort, iar de atunci nu a mai putut deveni niciodată mamă. După sfârşitul acestei relaţii, se spune că prin viaţa sa amoroasă au mai trecut câţiva bărbaţi precum: regizorul Sandu Eliad, diplomatul Mircea Cruţescu şi sculptorul Gheorghe Anghel. Însă marile sale iubiri au fost Constantin Brâncuşi, alături de care a trăit o poveste zbuciumată, cu pasiune, dar şi cu multă suferinţă, şi Clery Sachelarie, un moşier cu origini greceşti, care i-a fost soţ până când a ajuns pe patul de moarte.

Din dragoste pentru România

Vocea Mariei Tănase a răsunat în multe ţări şi nu de puţine ori a avut ocazia să renunţe la viaţa din România. Însă graiul românesc a fost ceea ce ea a iubit cel mai mult şi ce a avut cel mai de preţ. Viaţa ei a început şi s-a terminat tot aici. În anul 1963, aflată într-un turneu la Hunedoara, cu Taraful Gorjului, Mariei Tănase i se face rău pe scenă, iar în urma analizelor află că suferă de cancer la plămâni, boală pe care o pune pe seama plăcerii ei de a fuma. Curând, cancerul s-a extins la sân, însă tot nu se lasă înduplecată să plece din ţară pentru a se trata căci ea voia să-şi continue turneul, voia să fie pe scenă. La ultimul spectacol susţinut la Hunedoara, Maria, aproape răpusă de durere, le dă vestea cumplită spectatorilor: „Fraţilor, eu nu mai pot! Am cancer la sân şi o să mor curând! De acum nu mă veţi mai vedea!“. Pe 22 iunie 1963, la vârsta de 49 de ani, artista se stinge din viaţă, pe patul Spitalului Fundeni. A lăsat scris ca înmormântarea ei să nu fie prilej de „mascaradă şi panaramă“, iar hainele pe care le va purta să fie acelea lăsate de ea, fără pantofi însă, căci aceştia i-au provocat dureri ani la rând pe scenă. Pe ultimul său drum au condus-o aproximativ un milion de oameni, iar în România a fost decretat doliu naţional la acea dată. Ca omagiu adus marii cântăreţe, din anul 1969, la Craiova, are loc Festivalul-Concurs Naţional al interpreţilor cântecului popular românesc „Maria Tănase”. De-a lungul timpului, în mai multe oraşe din ţară, străzi sau artere importante au primit numele marii artiste.

Sursă foto: adevarul.ro ; Wikipedia



Recente

Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin  jpg