Portret. Ana a României, regina neîncoronată care și-a cunoscut soțul, pe Regele Mihai I, la nunta reginei Elisabetei a II-a

Cunoscută ca soție a regelui Mihai I al României, principesa Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite de Bourbon-Parma a fost o persoană simplă, neînfricată, dedicată familiei, dar și visurilor sale, pasionată de sporturi și pictoriță talentată.

image

Deși nu a urcat niciodată pe tron alături de soțul ei, deoarece acesta a abdicat cu un an înainte ca ei doi să-și unească destinele, faimoasa principesă a rămas cunoscută în istorie ca regina Ana sau Ana a României.

Din Europa în America

Pe 18 septembrie 1923, se năștea la Paris Ana de Bourbon-Parma, unica fiică a Prințului René de Bourbon-Parma și a Principesei Margareta a Danemarcei. Crescută în Franța alături de cei trei frați ai săi, principesa își petrecea vacanțele cu bunica sa paternă, ducesa de Parma sau la Palatul Bernstorff din Copenhaga cu bunicul matern.

image

La începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, familia Anei a fugit din calea naziștilor, stabilindu-se în cele din urmă în SUA. Acolo, principesa a studiat timp de trei ani la Parsons School of Design din New York, după care a lucrat ca asistentă de vânzări. De altfel, toți membrii familiei aveau diferite joburi, pentru a se putea întreține.

Te pot interesa și Curiozităţi din viaţa Principesei Margareta

Sânge aprig francez

Mai mult decât o tânără pasionată de lectură și sport, Ana era curajoasă și patriotă. Prin urmare, a plecat pe front în 1943, ca voluntar în armata franceză, unde a lucrat ca șofer de ambulanță. La numai 22 de ani, la finalul războiului, principesa a fost decorată pentru meritele pe câmpul de luptă cu Crucea de Război a Franței și a primit gradul de locotenent al armatei franceze.

image

Și-a cunoscut soțul la nunta reginei Elisabetei a II-a

Deși cel care avea să fie ultimul rege al României o remarcase mai demult într-un documentar despre război difuzat la cinematograf, principesa Ana l-a cunoscut oficial pe Mihai la nunta dintre Elisabeta a II-a și Philip Mountbatten, în noiembrie 1947.

Regele Mihai a cerut-o de soție după numai 16 zile și se pare că ea a refuzat inițial, pentru că voia să-l cunoască mai bine, dar până la urmă a acceptat, chiar dacă acest lucru i-a adus excomunicarea din Biserica Catolică. Astfel, s-au căsătorit în exil, la un an după abdicarea lui de pe tronul României, pe 10 iunie 1948, locuind ulterior în Anglia, Elveția, SUA și România și având o căsnicie solidă timp de 68 de ani.

Citește și A murit Regina Ana, soţia Regelui Mihai I

Talentată la tâmplărie, dar și la pictură

Regina Ana și-a luat în serios rolul de soție și mamă, născând cinci fiice – Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria –, dar și-a urmat cu îndârjire preocupările personale și pasiunile. Modestă din fire, regina nu punea mare preț pe haine și, ca să nu cheltuie mult pe mobilă, a construit singură anumite piese, ba chiar vindea unele și la târgurile duminicale. În același timp, adora să picteze, dovedindu-se înzestrată cu talent.

image

Îi plăcea munca în grădină

Deși făcea niște coșuri de picnic de-a dreptul artistice (conform mărturisirilor fiicei sale, Margareta, în „Cartea regală de bucate‟), regina Ana nu se dădea în vânt după gătit: unele feluri îi ieșeau acceptabile, altele mai puțin, fiind maestră doar în prepararea unui desert numit zabaglione. Poate că munca în bucătărie nu era pe placul ei, însă regina muncea cu mult drag în grădina de legume, avea grijă de animale și mergea cu fiicele la pescuit.

image

Pasionată de cai-putere

O altă mare pasiune a reginei Ana descoperită încă din tinerețe erau mașinile. Nu doar că le conducea cu mare avânt și, din când în când, participa la câte o competiție automobilistică în jeep-urile făcute cadou de rege, dar îi plăcea să le și repare, atunci când era cazul, alături de acesta.

image

A iubit România și oamenii ei

Din 1992, de când i s-a permis accesul în țară, regina a vizitat de mai multe ori România de la un capăt la altul, deoarece voia să cunoască oamenii, locurile și obiceiurile. Din 2001 a locuit concomitent în România și Elveția, împreună cu regele Mihai, până la moartea ei, survenită la 1 august 2016. Printre fețele regale ale lumii, regina Ana rămâne un model de simplitate, hărnicie, curaj și dragoste de viață.

@profimedia, Getty ImagesRecente

4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer foto  Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă foto  Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams foto  Shutterstock jpg
Nicki Minaj jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal  jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry Instagram jpg
michael jackson jpg
Khloe Kardashian jpg
Robbie Williams, Beyonce jpg
Click! pentru femei Nr 14  7 iulie 2024 jpeg