Produse de îngrijire pe care un hairstylist nu ţi le-ar recomanda. Evită să le cumperi pe acestea!
Cu atât de multe opţiuni de produse pentru îngrijirea părului, alegerea celor mai potrivite poate deveni copleşitoare. Unele persoane adună un întreg arsenal, dar sunt puţine lucruri de care au cu adevărat nevoie pentru un păr frumos şi sănătos.
Uneori, poate fi dificil să dai te decizi cu privire la necesitatea unui produs de îngrijire a părului, deoarece totul se reduce la tipul de păr al fiecăruia. Un păr aspru şi creţ va avea nevoie de mai multe produse pentru coafare, în timp ce pe părul moale, cu fire fine şi drepte nu trebuie aplicate multe produse, pentru a nu-l încărca excesiv.
Ce e bun pentru tine nu e indicat altora
Trebuie să ţii cont de textura, densitatea şi porozitatea părului atunci când alegi produse pentru îngrijirea acestuia. Uleiul de nucă de cocos, de argan sau de măsline sunt populare, dar nu sunt potrivite pentru cei cu păr fin. Uleiul mineral poate îngreuna un păr cu fire groase, la fel ca orice produs care lasă reziduuri. De asemenea, substanţe ca siliconul sau sulfaţii ori ingredientele care permit formarea spumei nu se potrivesc părului creţ.
Şampon şi balsam, cumpărate separat
Veşti bune pentru cei cu fire practică, gata să aleagă tot ce este 3 sau 2 în 1. Hairstiliştii recomandă produsele care conţin şampon şi balsam. Ocupă mai puţin spaţiu şi este eficient. Multe şampoane fac părul mai uscat, de aceea se caută recuperarea catifelării podoabei capilare prin aplicarea unui balsam. Se recomandă un produs care nu doar curăţă firele de păr, ci le şi face mătăsoase şi hidratate.
Măşti de păr
O mască pentru păr este ceva ce ai putea folosi mai rar. Atenţie ce produs alegi, pentru că poate conţine parfumuri sintetice! Dacă nu obişnuieşti să-ţi speli părul zilnic, nu vei îndepărta uleiurile naturale care-l hidratează şi va fi mai puţin uscat, deci nu vei avea nevoie să aplici o mască de păr. Când simţi nevoia de mai multă hidratare, foloseşte ulei de nucă de cocos sau de măsline cu care îţi masezi scalpul şi vârfurile părului. Lasă-l să acţioneze circa o oră înainte de a spăla părul şi ai grijă să aplici şampon de două ori pentru a elimina orice rest de ulei.
Produse cu parabeni sau propilen glicol
Multe produse pentru păr conţin parabeni, conservanţi care imită estrogenii, folosiţi pe scară largă în industria cosmetică. Propil-, izopropil-, butil- şi izobutil-parabeni trebuie evitaţi. Aceştia pot perturba sistemul endocrin, ceea ce duce la tulburări de dezvoltare şi chiar infertilitate.
Un alt ingredient de evitat este propilen glicolul. Ocoleşte şampoanele, balsamurile, vopseaua de păr sau alte produse de coafare care-l au menţionat pe etichetă. Substanţa este un alcool organic, utilizat în mod obişnuit ca agent de catifelare şi hidratare a părului, dar care este clasificat ca iritant pentru piele. Poate conduce la apariţia unei dermatite alergice de contact.
Produse parfumate
Parfumul este un ingredient folosit adesea în produsele pentru păr, dar trebuie evitat. Dacă este trecut pe eticheta unui produs de îngrijire, ascunde, de fapt, mai multe ingrediente diferite, deci este imposibil să menţioneze ceva la care ai putea fi alergic sau sensibil. S-au găsit în medie 14 substanţe chimice care nu sunt enumerate pe etichetă în 17 produse parfumate de marcă. Mai mult, parfumurile pot conţine perturbatori hormonali şi se numără printre primii 5 alergeni din lume. Orientează-te către produse pentru păr lipsite de parfum, cu atât mai mult dacă sunteţi predispus la alergii.
FOTO: Shutterstock