Recorduri la Oscar: cel mai tânăr şi cel mai bătrân câştigător, cel mai premiat artist din istoria galei

1 profimedia 0018831014 jpg jpeg

A 93-a ediţie a premiilor Oscar, cea mai aşteptată gală a anului, va avea loc pe 25 aprilie. De-a lungul acestei îndelungate istorii, mai mai multe recorduri au fost stabilite atât de nominalizaţi, cât şi de câştigători.

Trei filme sunt la egalitate în ceea ce priveşte numărul de trofee: „Ben-Hur” (1959), „Titanic” (1997) şi „The Lord of the Rings: Return of the King” (2003). Fiecare a câştigat câte 11 premii.Trei filme sunt la egalitate în ceea ce priveşte numărul de nominalizări, câte 14: "All About Eve" (1950), "Titanic" (1997) şi "La La Land" (2016).

Potrivit Cărţii  Recordurilor, Martin Scorsese este cel mai nominalizat regizor în viaţă din istoria premiilor Oscar, după ce a primit cea de-a noua nominalizare, pentru filmul „The Irishman”. Celelalte opt nominalizări sunt pentru "Raging Bull," "The Last Temptation of Christ," "Goodfellas," "Gangs of New York," "The Aviator", "The Departed", "Hugo" şi "The Wolf of Wall Street".

Cele mai multe nominalizări ale unei persoane în viaţă nu aparţin unui regizor sau actor, ci unui compozitor. Legendarul John Williams (89 de ani) are nu mai puţin de 52, în întreaga carieră, iar de cinci ori a şi câştigat trofeul: "Fiddler on the Roof", "Jaws", "Star Wars", "E.T. the Extra Terrestrial" "Schindler's List." De asemenea, este singura persoană nominalizată în fiecare deceniu, în ultimele şapte decenii.

Cel mai bătrân şi cel mai tânăr câştigător

Actorul Christopher Plummer a fost cea mai vârstnică persoană nominalizată vreodată la Oscar şi, totodată, cea mai în vârstă persoană care a câştigat vreodată. Avea 82 de ani când a câştigat pentru rolul din „Beginners” şi 88 de ani când a fost nominalizat pentru „All the Money in the World”.

Cea mai tânără persoană care a fost nominalizată vreodată la Oscar a fost Justin Henry, la 8 ani, pentru rolul din „Kramer vs. Kramer”, în 1979. Dar cea mai tânără câştigătoare a fost Tatum O'Neal, la vârsta de 10 ani, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, în filmul „Paper Moon”, în 1974. Însă Shirley Temple, în 1935, la 6 ani, a câştigat un Oscar la categoria Copii actori, categorie care azi nu mai există.

Cel mai lung film câştigător din istoria premiilor Oscar este „Pe aripile vântului” din 1939, care durează 3 ore şi 58 de minute. Meryl Streep este cea mai nominalizată actriţă din istoria galei, cu 21 de nominalizări şi trei Oscaruri câştigate, pentru rolurile din filmele "Sophie's Choice", "The Iron Lady" şi "Kramer vs. Kramer."

Cine deíne cele mai multe trofee, 26

Katherine Hepburn deţine recordul celor mai multe premii Oscar pentru actorie, patru: în 1933, 1967, 1968 şi 1981 pentru  "Morning Glory", "Guess Who's Coming to Dinner", "The Lion in Winter" şi "On Golden Pond". Însă actriţa nu a fost niciodată prezentă la vreo gală, pentru a le primi personal.

Prima persoană de culoare care a câştigat un Oscar a fost Hattie McDaniel în 1939. McDaniel a câştigat premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolul Mammy, din „Pe aripile vântului”.

Cu 26 de trofee, Walt Disney este cel mai prolific câştigător din istoria Oscarului. În 1953, într-o singură seară, Disney a primit patru premii şi deţine, astfel, recordul pentru cele mai multe trofee acordate în cadrul unei gale. Recordul a fost egalat în 2020 de regizorul coreean Bong Joon-ho.

FOTO Profimedia



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg