Revelioane care nu se ţin pe 31 decembrie

1 72662 original jpg jpeg

Ne-am obişnuit să celebrăm noaptea dintre ani pe 31 decembrie (cu prelungire pe 1 ianuarie), dar există popoare care fac Revelionul la o cu totul altă dată. Iar sărbătoarea poate dura şi trei zile!

Chinezii celebrează trecerea de la anul vechi la cel nou între 17 ianuarie şi 19 februarie. Potrivit calendarului chinezesc,trecerea în noul an are loc în prima zi cu lună plină,după ce Soarele intră în zodia Vărsătorului.

Înainte de sărbătoare,se face curăţenie în casă,pentru a alunga orice urmă de ghinion. Pe ferestre şi uşi sunt aplicate hârtii cu versuri despre fericire,bunăstare şi viaţă lungă.

Iranienii îi spun Revelionului Nowruzşi îl petrec după calendarul persan,odată cu echinocţiul de primăvară,adică pe 20 martie. Dacă e să facem comparaţie cu Revelionul clasic,în Iran trecerea dintre ani nu se produce după 12 noaptea,ci se desfăşoară în perioada în care Soarele trece de linia ecuatorului.

Termenul „Nowruz“ este compus din 2 cuvinte persane,„now“ (nouă) şi „ruz“ (ziua),adică O nouă zi. În afară de Iran,de această sărbătoare se mai bucură şi cei din Tajikistan,Uzbekistan,Afghanistan,Armenia.

În Thailanda,intrarea într-un an nou se numeşte Songkran şi este,de fapt,un festival care durează 3 zile. Acesta se ţine în luna aprilie şi simbolizează apa,adică ideea de puritate.

Oamenii,indiferent de vârstă,obişnuiesc să se stropească unii pe alţii,în speranţa că anul următor va fi unul ploios,deci roditor.

Şi în Cambodgiaoamenii petrec 3 zile la trecerea dintre ani. Sărbătoarea se numeşte Chaul Chnam Thmey,care înseamnă „intrarea în noul an“,şi începe pe 12,13 sau 14 aprilie,după calendarul gregorian,în funcţie de an.

Înainte de Festival,oamenii fac un altar,unde aşază o statuetă a lui Budha,flori,lumânări,tămâie,un bol cu apă de flori de portocal,mâncare şi băutură.

Anul Nou evreiescse numeşte Roş Haşana şi este celebrat în fiecare an la date diferite. Asta,deoarece calendarul evreiesc este lunisolar.

Astfel,data pentru schimbarea anului este stabilită între 6 septembrie şi 5 octombrie,astfel încât fermierii să poată ajunge la Ierusalim înainte de venirea ploilor.

Ortodocşii de rit vechisărbătoresc anul nou pe 13 ianuarie. Fiindcă respectă calendarul iulian,adică cel pe stil vechi,unii ortodocşii,dar şi ruşii lipoveni,sârbii şi o parte din ucrainieni prăznuiesc Crăciunul pe 7 ianuarie şi celebrează schimbarea anului pe 13.



Recente

Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg