Români în «Cetatea Filmului»

1 48201 original jpg jpeg

Actorii români au reuşit în ultimii ani să se afirme pe plan european, obţinând roluri şi premii importante. La Hollywood însă n-au ajuns deocamdată decât foarte puţini.

Dragoş Bucur

Dragoş Bucur este probabil cel mai bun din noul val de actori români. El este al treilea,după Maria Popistaşu şi Anamaria Marinca,selecţionat în cadrul programului Shooting Stars,din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.

A fost remarcat în filme româneşti care au făcut o bună impresie la festivalurile europene („Marţi,după Crăciun” sau „Poliţist,adjectiv”).

În curând,îl vom vedea în filmul „The Way Back”,în regia lui Peter Weir,care-i are în distribuţie pe Colin Farrell şi pe Ed Harris.

Monica Bârlădeanu

Frumoasa Monica Bârlădeanu a debutat la Hollywood într-un rol episodic din seria „Lost”. După această apariţie,rolurile din „Fall Down Dead” sau „Living&Dying” nu i-au adus niciun beneficiu de imagine.

Filmul „Francesca”,regizat de iubitul ei,Bobby Păunescu,pe de altă parte,a fost foarte bine primit de critica de specialitate. Ea a jucat recent în scurtmetrajul „Stop-over”,alături de Damian Drăghici,film care a participat la festivalul Sundance,Utah,SUA. Monica nu renunţă însă la Los Angeles şi cu siguranţă o vom vedea în roluri şi mai bune.

Alexandra Maria Lara

Pe numele ei adevărat Alexandra Plătăreanu,Alexandra Maria Lara s-a născut la Bucureşti,dar s-a mutat cu familia în Germania pe când avea patru ani. Până la 16 ani jucase deja în mai multe seriale de televiziune din ţara ei adoptivă.

Rolul care a făcut-o celebră este cel al lui Traudl Junge,secretara lui Hitler din filmul nominalizat la Oscar în 2004,„Der Untergang” („Ultimele zile ale lui Hitler”). Prestaţia ei l-a impresionat pe Francis Ford Coppola,care i-a oferit rolul principal în „Tinereţe fără tinereţe” („Youth Without Youth”).

A mai jucat în „The Reader”,alături de Ralph Fiennes şi Kate Winslet,şi e posibil să o fi văzut în filmele „I really hate my job” şi „Control”.

Ştiai că...

...Marcel Iureş este actorul român cu cel mai bun palmares hollywood-ian? Începând din 1994,a jucat în şase filme,alături de actori importanţi,mai ales în rolul unor personaje originare din Balcani. Cel mai cunoscut film în care a fost distribuit este „Misiune imposibilă” (1996).