Schwarzenegger, superstar în Rusia. Putin urmăreşte doar 22 de persoane pe Twitter şi fostul actor e una dintre ele
Fostul actor şi guvernator al Californiei are o relaţie specială cu Rusia. Vedeta a crescut în Austria, care se afla parţial sub ocupaţia sovietică după cel de-al Doilea Război Mondial, după care a vizitat patria lui Vladimir Putin cu numeroase ocazii, devenind unul dintre starurile preferate în URSS.
După invadarea rusească din Ucraina, la finele lunii februarie 2022, Schwarzenegger a publicat, pe reţelele sociale, un filmuleţ în care se adresează direct cetăţenilor ruşi, spunându-le că liderul lor i-a minţit cu privire la motivele războiului şi că soldaţii ruşi sunt sacrificaţi pentru ambiţiile lui Putin. “Este un război ilegal. Vieţile voastre, viitorul vostru sunt sacrificate pentru un război inutil, condamnat de o lume întreagă”, a declarat fostul actor hollywoodian în cele 9 minute ale mesajului său politic.
Arnold şi-a dorit ca mesajul său să ajungă la cei din Rusia, ţară unde s-a bucurat, ani în şir, de o popularitate imensă. „Eu îi iubesc pe ruşi. Acesta este şi motivul pentru care am simţit nevoia să vă spun adevărul. Vă rog urmăriţi video-ul meu şi daţi-l mai departe!‟, a ţinut el să precizeze pe Twitter.
Dar care e, mai exact, legătura lui Schwarzenegger cu Rusia?
Russia Beyond ne informează că Schwarzenegger a vizitat Moscova în 1988, pentru a filma „Red Heat‟, pelicula în care a interpretat rolul unui miliţian sovietic. Călătoria sa a mers conform planului şi niciun incident n-a avut loc, însă vedeta a fost rezervată în privinţa acelei vizite. Arnold crescuse în Austria, iar ţara lui natală fusese ocupată parţial de trupele sovietice după al Doilea Război Mondial, război în care chiar tatăl lui luptase alături de trupele germane chiar împotriva ruşilor.
„Tata a luptat împotriva Rusiei. A fost rănit la Stalingrad”, a declarat Schwarzenegger prin intermediul Russia Beyond. „Când aveam 5 ani, noi ne mutam la Viena şi trebuia să trecem vama rusească, pentru că parte din Austria era ocupată de ruşi. Mi-a fost foarte teamă! Tot timpul trăiam cu frica că ne pot arunca din maşină şi trimite în Rusia…‟, a declarat acesta.
Totuşi, pe durata filmărilor pentru „Red Heat", actorul a reuşit să vadă cu alţi ochi Rusia. „Era mijlocul iernii. Ningea şi era foarte frumos! Oamenii de pe platoul de filmare erau extrem de muncitori. Atunci mi-am schimbat mult percepţia despre Rusia‟, a ţinut să adauge vedeta.
La mijlocul anilor ’90, când URSS era deja istorie, Arnold a vizitat din nou ţara. „Când fusesem acolo prima dată, am fost uimit să văd câţi copii veniseră la hotelul în care eram cazat ca să mă vadă sau în Piaţa Roşie, unde filmam‟, a dezvăluit cel măgulit de atenţia primită, în ciuda faptului că filmele sale nici măcar nu erau difuzate în Rusia. „Unul dintre oficialii sovietici mi-a spus că cele mai dorite casete de pe piaţa neagră rusească erau cele cu filmele mele”, lucru care l-a determinat pe austriac să facă în aşa fel încât să profite de popularitatea sa imensă în Rusia.
La începutul anilor ’90, a deschis un restaurant Planet Hollywood în Moscova, iar primarul oraşului de-atunci, Yuri Luzhkov, a fost ghidul lui în capitală. “La 2 noaptea, am traversat tot oraşul. Mi-a arătat diverse biserici şi atracţii turistice. A fost memorabil acel moment!”, a recunoscut starul hollywoodian.
Iar fanii lui nu erau doar oameni de rând. Politicienii ruşi erau, de asemenea, încântaţi de vizitele fostului culturist devenit actor şi transformat apoi în om politic american. Preşedintele rus, Vladimir Putin, de pildă, urmăreşte doar 22 de persoane pe Twitter, printre care se numără şi Schwarzenegger.
În 2010, Arnold a revenit pe teren rusesc tocmai după ce primarul Moscovei fusese demis de preşedintele de-atunci al ţării, Dmitri Medvedev, care lăsase postul neocupat o vreme. Liderul rus i-a propus, mai în glumă, mai în serios, lui Schwarzenegger să fie el primarul Moscovei după ce-şi termină mandatul de guvernator al Californiei. “Dacă ai fi cetăţean rus, ai putea lucra pentru noi”, i-a spus acesta.
“Când tatăl meu a ajuns în Leningrad, a fost bombardat cu minciunile guvernului. Iar, după ce părăsise oraşul, era la pământ din punct de vedere fizic şi psihic. Şi-a trăit restul vieţii suferind – din cauza spatelui problematic, a rănii din război şi a vinovăţiei simţite”, a povestit Arnold în mesajul său către populaţia rusă, din 17 martie 2022. “Mă adresez acum soldaţilor ruşi, cărora le spun că trebuie să ştie că le spun adrevărul. V-aţi convins cu ochii voştri de realitatea de lângă voi. Nu vreau să ajungeţi să fiţi distruşi ca tatăl meu!”, a conchis acesta.
Foto - Shutterstock