Secretele celor mai longevivi oameni din lume
În zilele noastre, când stresul şi grijile ne acaparează, speranţa că vom putea atinge centenarul pare un vis irealizabil. Totuşi, există populaţii întregi care par să fi aflat secretul traiului îndelungat.
Aproximativ 30 % din speranţa într-un trai îndelungat este determinată de moştenirea genetică,restul depinzând de stilul de viaţă al fiecăruia,susţin oamenii de ştiinţă. Ca să-şi dea seama care este reţeta longevităţii,cercetătorii şi-au îndreptat atenţia asupra comunităţilor ai căror membri ating,în procent mare,centenarul.
Grădinăritul, pasiunea locuitorilor insulei Okinawa
Insula japoneză deţine primul loc în lume în ceea ce priveşte speranţa de viaţă:aici trăiesc aproximativ 740 de centenari,la o populaţie 1,3 milioane de locuitori. Locuitorii zonei se laudă cu putere de muncă şi cu o sănătate de fier,chiar şi la vârste înaintate.
Secretul lor: Grădinăritul oferă locuitorilor insulei un mod plăcut de a face mişcare în aer liber,precum şi hrană sănătoasă. Oamenii nu fac exces de mâncare,nu se ridică niodată de la masă cu stomacul plin,au o perspectivă pozitivă asupra vieţii şi se laudă cu o mulţime de prieteni. Legăturile emoţionale cu cei dragi îi protejează de depresie,făcându-i să se simtă împliniţi.
Simţul umorului, specific centenarilor din Sardinia
Sardinia este o insulă italiană unde bărbaţii – în cea mai mare parte agricultori şi păstori – se remarcă prin longevitate. Oraşul Ovodda,cu 1700 de locuitori, are cinci centenari.
Secretul lor: Dieta mediteraneană,care are la bază legume şi fructe,ulei de măsline,peşte,brânză şi lapte de capră. Locuitorii Sardiniei merg mult pe jos,dar găsesc întotdeauna timp şi pentru relaxare. Au o atitudine pozitivă şi simţ al umorului cât cuprinde.
Odihna, tabietul oamenilor din Nicoya
Locuitorii peninsulei Nicoya,din Costa Rica,au de două ori mai multe şanse să atingă vârsta de 90 de ani,spre deosebire de cei care trăiesc în Statele Unite ale Americii,spre exemplu. În zonă se înregistrează şi cele mai puţine cazuri de cancer din ţară .
Un stil de viaţă care îmbină exerciţiile fizice cu timpul petrecut în sânul familiei,în natură. Localnicii nu se sfiesc să includă în rutina zilnică momente de odihnă. Dieta lor include alimente bogate în substanţe nutritive:fasole,porumb,orez.
Ceiurile din plante, preferatele localnicilor din Icaria
În insula grecească Icaria oamenii au de trei ori mai multe şanse să atingă vârsta de 90 de ani, spre deosebire de alte populaţii ale lumii. Bolile cronice sunt o raritate,la fel şi maladiile neurodegenerative. Îmbolnăvirile de cancer sunt cu 20% mai puţine, comparativ cu ceilalţi locuitori ai Greciei. De asemenea,riscul de boli de inimă este cu 50% mai mic.
Ceaiurile din plante,cu proprietăţi diuretice,dar şi mersul pe jos. Localnicii trag un pui de somn la amiază şi îşi fac mereu timp ca să socializeze. Consumă carne în cantităţi foarte mici şi prefer să se orienteze către legume, fructe, verdeţuri, dar şi ceaiuri care au proprietatea de a scădea tensiunea arterială.
Ce au în comun oamenii longevivi
Potrivit lui Dan Buettner,un om de ştiinţă care a studiat un număr mare de comunităţi longevive,oamenii care trăiesc mult au în comun câteva trăsături şi activităţi:au acces uşor la sistemul public de sănătate,le place grădinăritul,au un spirit competitiv,preferă munca în echipă,sunt apreciaţi de familie şi prieteni şi duc un stil de viaţă sănătos.
Ştiai că...
... o ţigară îţi scurtează viaţa cu 14 minute? Mai multe studii au arătat că fumatul este responsabil pentru afecţiuni pulmonare, de inimă, boli de ficat şi ale stomacului.
... persoanele căsătorite trăiesc cu până la şapte ani mai mult decât un celibatar? Oamenii sunt fiinţe sociale, au nevoie să dăruiască şi să primească iubire.