Soarele, (in)amicul meu

1 58350 original jpg jpeg

Meteorologii anunţă o vară toridă. Şi tot ei ne îndeamnă să ne protejăm de radiaţiile solare şi de caniculă mai bine decât în anii anteriori, pentru că avem câteva motive alarmante.

Da,vara 2011 are un soare mai nemilos decât în alţi ani. Exploziile solare sunt la apogeu şi,din această cauză,intensitatea radiaţiilor solare este cu mult mai mare. Ca şi cum asta n-ar fi de ajuns,poluarea globală a sporit dimensiunile „găurii stratului de ozon”,lucru care ne lasă şi mai expuşi în faţa efectelor negative ale razelor ultraviolete.

Prin urmare,avem acum nevoie de mai multă protecţie,chiar dacă trebuie să regândim o parte din bucuriile vacanţei.

Cum reduci căldura din casă

Terasele blocurilor şi pereţii se supraîncălzesc la soare. Aerul condiţionat pare cea mai simplă soluţie,dar este scumpă şi,pe deasupra,contraindicată persoanelor alergice.

Efectele nocive ale aerului condiţionat pot fi evitate dacă păstrezi o diferenţă de 8-10 grade între aerul din cameră şi cel de afară. Acest lucru reduce şi stresul asupra mucoaselor tractului respirator.

Canicula,inamicul public nr. 1

Iată câteva motive pentru care trebuie să ne ferim de căldura excesivă. Stresul canicular este primul şi este cauzat de deshidratare.

Prin transpiraţie apare demineralizarea şi astfel,crampele şi spasmele musculare la cei care lucrează în aer liber,hipotensiunea,pierderea apetitului,senzaţia de oboseală şi de somnolenţă,scăderea capacităţii de muncă.

Şi,nu în ultimul rând,infarctul de mio­card,care se poate produce când temperatura corpului depăşeşte 40 de grade. 

Stil de viaţă... anticaniculă

Desigur,viaţa curge altfel la 40 de grade. Vrei,nu vrei,trebuie să-ţi încetineşti ritmul,să eviţi sau să reduci activităţile fizice solicitante. Ai nevoie şi de multă odihnă,pentru a permite funcţionarea „sistemului de răcire” a organismului.

Dacă nu poţi evita aceste activităţi,fă-le dimineaţa. Redu expunerea îndelungată la soare,pentru că arsurile la nivelul pielii încetinesc răcorirea organismului. Nu ieşi la plajă între orele 11 şi 15,când soarele arde cel mai tare.

Protecţie specială pentru copii

Foloseşte creme de protecţie solară cu factor mare UV,între 30 şi 50. Pentru rezultate optime,alege produse care oferă protecţie şi împotriva razelor ultraviolete de tip A. Aplică crema cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare şi la fiecare 2-3 ore. 

Schimbă programul de joacă în aer liber.

Căldura extremă poate produce insolaţie,deshidratare,arsuri ale pielii,leşin.

Când ieşi cu bebeluşul de la răcoare în căldură,fă acest lucru treptat. Dacă ai un copil mai mare,nu-l răcori cu un duş rece imediat ce a intrat în casă. Duşul rece poate declanşa hipotermie la copii.

Alege distracţii de weekend în locuri cu aer condiţionat.

Secrete care te vor ajuta să te bucuri din plin de vară

Curăţă săptămânal filtrul aparatului de aer condiţionat.El se umple de praf,ceea ce îl face mai puţin eficient. În plus,pe filtrele murdare apar diverse bacterii care îţi pun în pericol sănătatea.

Protejează ferestrele împotriva soarelui.În timpul zilei,ferestrele închise păstrează temperatura răcoroasă a casei. Aplică pe geamuri materiale reflectorizante (folii de aluminiu) sau coli albe de hârtie,pentru a respinge căldura. Draperiile groase sau jaluzelele reduc căldura cu până la 45%!

Răcoreşte casa cu apă.Poţi plasa un recipient plin cu gheaţă în faţa ventilatorului. Pe măsură ce gheaţa se topeşte şi se evaporă,răcoreşte încăperea.

Redu la maximum folosirea aragazului,a calculatorului şi stinge luminile inutile,pentru că produc căldură.

O metodă inedită de răcorit casa:în zonele deşertice ale Africii,locuitorii agaţă un cearceaf ud la fereastra deschisă. Curentul face ca aerul care pătrunde în încăpere să fie şi mai mult răcit de cearceaful umed.



Recente

Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay  jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg