Soarele, prieten sau duşman pentru piele?
Vara se apropie cu paşi repezi şi razele soarelui ne duc cu gândul la plajele cu nisipuri fine, la un bronz uniform şi de invidiat. Soarele, însă, poate fi un real pericol pentru piele şi ochi.
E adevărat,pielea are nevoie de soare ca să sintetizeze vitamina D,dar expunerea la soare,zi-lumină,nu este cea mai bună soluţie în acest caz.
Radiaţiile solare ne îmbătrânesc
Au numeroase efecte nocive asupra organismului şi pot declanşa cancerele de piele. De vină pentru îmbătrânirea precoce sunt tot radiaţiile solare,care modifică textura pielii,a culorii,determină apariţia petelor şi a ridurilor superficiale. Soarele,atrag atenţia specialiştii dermatologi,este responsabil pentru apariţia multor cazuri de cancer de piele,cum e carcinomul bazocelular. Acesta este cel mai frecvent cancer de piele,însă cu cea mai bună rată de supravieţuire,pentru că nu metastazează. De asemenea,radiaţiile solare pot duce la dezvoltarea carcinomului spinocelular-al doilea ca frecvenţă-şi a melanomului malign.
Soarele,duşman şi pentru ochi
Din păcate,soarele mult-dorit mai ales în zilele răcoroase şi ploioase face mai mult rău decât bine întregului corp. Şi ochii sunt afectaţi. Cancerele de ochi,cum sunt melanomul coroidian şi cel al irisului,sunt cele mai des întâlnite.
Ştiai că şi riscul de cataractă creşte cu cât stăm mai mult la soare? Spre exemplu,în Nepal,unde locuitorii trăiesc la altituduine au risc mare de 90% să dezvolte cataractă precoce.
Sfatul specialistului
Dan Georgescu,medic oftalmolog specializat în chirurgie oculoplastică,din cadrul centrului ProVita
Incidenţa cancerului de piele a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani! Astfel,cancerul de piele a ajuns pe locul 1 în topul cancerelor din România,mai frecvent decât cancerele de prostată,plămân,sân şi colon luate împreună. Iar soarele este principalul vinovat pentru aceste cifre alarmante! Ne putem proteja pielea folosind creme de protecţie UV cu factor de protecţie minim 25. Aceasta trebuie aplicată cu regularitate înainte de a ne expune razelor soarelui,fie că ieşim la iarbă verde sau la o simplă plimbare în parc. O atenţie sporită trebuie acordată celor mici,care nu trebuie să iasă din casă fără protecţie solară!
Du-te la medic dacă:
1. leziunile pielii,cum sunt arsurile,care sângerează sau nu se vindecă
2. orice rană care îşi modifică mărimea sau culoarea,ori care prezintă zone de culori diferite
3. apar modificări ale vederii,cum sunt vedere tulbure sau pierderea parţială a vederii.
Bine de ştiut!
Persoanele cu tenul deschis,care se înroşesc sau se ard la soare sunt expuse riscului de cancer de piele. Cine are ochii albaştri trebuie să ştie că mai puţin pigment în iris înseamnă o protecţie scăzută a retinei,deci o posibilitate mai mare de a dezvolta afecţiuni oculare din cauza radiaţiilor solare.