Tinereţe fără bătrâneţe: Ana Aslan
În adolescenţă, se visa pilot. Peste ani, a făcut greva foamei, ca să-şi convingă mama s-o lase să dea admiterea la Facultatea de Medicină. Îi era scris să devină doctor şi să inventeze Gerovitalul, produsul antiîmbătrânire care a adus faimă internaţională ţării noastre.
Ori de câte ori vine vorba de Gerovital,îmi amintesc un episod din copilărie. Într-o bună zi,fratele meu a venit acasă cu o pată roşiatică pe obraz ‒ cineva îl arsese,accidental,cu ţigara. Mama a aplicat puţină cremă Gerovital pe locul respectiv şi,în decurs de câteva ore,rana s-a închis frumos,fără să lase cicatrici. În anii care au urmat,puţinii străini pe care i-am zărit prin Bucureştiul anilor comunişti se interesau întotdeauna de locurile unde ar fi putut cumpăra produse semnate „Ana Aslan“.
Începuturi ambiţioase
Ana Aslan,specialist în gerontologie şi inventator al Gerovitalului şi Aslavitalului,s-a născut pe 1 ianuarie 1897,în Brăila,şi a închis ochii 91 de ani mai târziu,la Bucureşti,în urma unui cancer la colon. A fost cea mai mică dintre cei patru copii ai unui cuplu de intelectuali brăileni şi a dovedit,de timpuriu,ambiţia de a realiza lucruri măreţe,originale. A urmat cursurile Colegiului Romaşcanu din Brăila. La 13 ani,şi-a pierdut tatăl şi s-a mutat cu restul familiei în Bucureşti,unde a continuat să studieze la Şcoala Centrală.
În timpul Primului Război Mondial,a îngrijit soldaţii din spitalele militare aflate în spatele frontului,la Iaşi. După reîntoarcerea în Capitală,în anul 1919,a lucrat alături de marele neurolog Gheorghe Marinescu şi a absolvit Facultatea de Medicină. Au urmat activităţi didactice şi spitaliceşti la Filantropia,Institutul Clinico-Medical al Facultăţii de Medicină din Bucureşti,Clinica Medicală din Timişoara,Spitalul CFR.
„Doamna profesor“ şi-a dedicat întreaga viaţă muncii ştiinţifice
Pionieră în lupta cu anii
Personalitate puternică,uneori controversată,dr. Ana Aslan a fost o pionieră în domeniul gerontologiei ‒ care se ocupă de studiul aspectelor sociale,psihologice şi biologice ale îmbătrânirii ‒ şi a brevetat produsul farmaceutic-minune,care avea să facă vâlvă internaţională: Gerovital H3,prescurtat GH3.
Derivat al unei substanţe folosite ca anestezic,procaina,crema Gerovital are proprietatea de a încetini considerabil procesul de îmbătrânire.
Deşi importul produsului a fost interzis în Statele Unite,de tratamentul cu GH3 au beneficiat puzderie de personalităţi de toate naţiile,de la preşedinţi,sultani risipitori şi bogătaşi ai lumii,la artişti şi vedete ale marelui ecran:Salvador Dali,Charlie Chaplin,J.F. Kennedy,Marlene Dietrich,Kirk Douglas şamd.
Tratamentul cu GH3 înseamnă administrarea a 12 fiole pe cură
Carieră în ascensiune
Din 1949,a devenit şeful Secţiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucureşti. A fost punctul de plecare al carierei de gerontolog. A experimentat procaina în afecţiunile reumatice,în cazul unui student ţintuit la pat din cauza unei crize de artroză,apoi a continuat cercetările într-un azil de bătrâni şi a evidenţiat importanţa procainei în ameliorarea tulburărilor legate de vârstă,obţinând rezultatele care i-au propulsat numele în topul personalităţilor României.
Discretă cu viaţa personală
Despre viaţa personală a cercetătoarei se ştie prea puţin. O carte biografică – „Ana Aslan – între mit şi realitate“ – a fost publicată,postum,la Editura Medicală,de doctorul şi colaboratorul apropiat Mircea Dumitru. Nu şi-a întemeiat o familie a ei,şi-a dedicat viaţa muncii ştiinţifice şi marii sale pasiuni – călătoriile. Afirma cu tărie că a păstra fiecare individ în bună stare de sănătate este un câştig atât pentru persoana respectivă,cât şi pentru familie şi societate.
Premii şi medalii
-Premiul internaţional şi medalia „Léon Bernard“, decernat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii,pentru contribuţii excepţionale în domeniul medicinei sociale şi geriatriei-„Merito della Republica Italiana“-Cavaler al Ordinului „Les palmes cademiques“ (Franţa)-A fost membru al Academiei de Ştiinţe din New York,membru în consiliul de conducere al Asociaţiei Internaţionale de Gerontologie şi preşedinte al Societăţii Române de Gerontologie