Tot ce trebuie să ştii despre micozele unghiilor
În sezonul cald, te poţi alege mai uşor ca oricând cu o micoză a unghiilor, pentru că afecţiunea este favorizată de umezeală şi de căldură.
Unghii îngălbenite şi îngroşate,fără luciu,fragile: sunt principalele simptome ale onicomicozei (infecţia unghiilor de la picioare şi de la mâini). Din fericire,poate fi prevenită şi tratată eficient.
1. De ce apare?
Micoza este cauzată de o ciupercă şi poate infecta una sau mai multe unghii. În special,ciuperca atacă unghia mare de la picior,dar poate apărea şi la celelalte unghii,chiar şi la cele de la mâini. Cazurile acestea sunt însă mult mai rare.
2. Care sunt factorii favorizanţi?
Apariţia onicomicozei este influenţată de căldură şi de umezeală,de aceea infecţia poate fi luată mai uşor din mediile umede,precum piscinele,ştrandurile sau de la saune şi de la duşuri. Totodată,şi încălţămintea închisă oferă condiţii prielnice onicomicozei,deoarece creează un mediu umed şi păstrează piciorul cald. Nu în ultimul rând, fumatul se numără printre factorii care pot contribui la declanşarea ei.
3. Există persoane predispuse?
Potrivit medicilor,onicomicoza este contractată mai uşor de anumite persoane. De exemplu,persoanele trecute de vârsta de 60 de ani,cele cu un sistem imunitar slăbit,diabeticii,cât şi persoanele care au probleme cu circulaţia periferică au o predispoziţie pentru această boală.
4. Boala se transmite de la om la om?
Micoza este uşor transmisibilă de la o persoană la alta. Dacă foloseşti în comun cu persoane bolnave prosoape sau obiecte din trusa de pedichiură şi de manichiură,te poţi îmbolnăvi. Dacă mergi desculţă la duşurile comune sau pe marginea piscinelor,riscul este la fel de mare.
5. Cum se tratează?
Tratamentul constă în administrarea de medicamente antimicotice. Totodată,există şi unguente antifungice,pe care,de obicei,medicii le prescriu mai mult pentru a împiedica recidiva bolii.
Există şi cazuri când medicul recomandă operaţia pentru a elimina unghia infectată (când infecţia este gravă şi locul este foarte dureros pentru pacient). Tratamentul trebuie să fie făcut numai după ce ai consultat medicul de familie sau medicul dermatolog.
6. Se vindecă definitiv?
Onicomicoza recidivează. De aceea,după finalizarea tratamentului,este importantă prevenţia. Se face prin folosirea unor unguente antifungice şi printr-o igienă impecabilă.
7. Pot folosi spray-uri ?
Vara,chiar este indicat să foloseşti un spray antifungic. Pulverizează-l atât pe picioare,cât şi în interiorul pantofilor. Tot pentru a evita transpiraţia picioarelor,este indicat să foloseşti şi pudră,pe care să o aplici înainte să te încalţi.
8. Cum previn onicomicoza?
Ca să previi apariţia bolii,trebuie să respecţi cu stricteţe regulile de igienă personală. Ai grijă să ţii unghiile de la picioare tăiate scurt. Tototdată,foloseşte numai încălţăminte decupată şi şosete din bumbac.
9. Este interzisă baia la ştrand ?
Multe persoane se întreabă dacă pot sau nu să meargă la ştrand sau la piscină dacă au această afecţiune. Ei bine, răspunsul este pozitiv. Mersul la ştrand nu este interzis, atâta vreme cât respecţi anumite reguli. Trebuie doar să ai grijă ca bazinul pe care l-ai ales să aibă apa curată şi dezinfectată. Trebuie,de asemenea,ca după ce ieşi din apă să porţi şlapi şi să te ştergi doar cu prosoapele tale.