Trofeul starurilor: statueta Oscar
Academia Americană de Film (AMPAS) decernează anual, în cadrul unei gale extravagante, Premiile Oscar. Unii actori ar da orice ca să fie recompensaţi cu statueta de aur, însă de-a lungul anilor au existat şi câteva staruri care au avut curajul să refuze trofeul.
La scurt timp după înfiinţarea Academiei Americane de Film,directorul de creaţie al studiourilor MGM,Cedric Gibbons,a proiectat o statuetă a unui cavaler ce stă în picioare,pe o rolă de film,şi care ţine în mâini o sabie. A fost angajat sculptorul George Stanley pentru a realiza designul statuetei.
Din cauza lipsei acute de metal din timpul celui de-al Doilea Război Mondial,statuetele Oscar au fost realizate din ipsos pictat,trei ani la rând. După război,Academia Americană de Film şi-a luat revanşa şi le-a oferit câştigătorilor statuete din metal placate cu aur.
Este numită şi „Premiul de Merit al Academiei”,însă statueta este mult mai cunoscută după porecla Oscar,care a fost adoptată oficial în 1939. Se spune că,atunci când a văzut trofeul prima dată,bibliotecara Margaret Herrick a remarcat că seamănă foarte mult cu unchiul ei,Oscar.
Marlon Brando a refuzat Premiul Oscar în 1973,acordat pentru rolul din pelicula „Naşul“. Motivul avea legătură cu modul în care erau trataţi indienii americani de cei din industria filmului.
Actorul Tom Hanks are poate cea mai amuzantă tradiţie de Crăciun de la Hollywood:în fiecare an,încă din 1994,când a câştigat primul Oscar,îndrăgitul actor îmbracă statuetele în costume de Moş Crăciun.
Cea de-a 89-a ediţie a Premiilor Oscar va avea loc anul acesta,la 26 februarie,în Dolby Theatre din Hollywood.
7 celebrităţi au refuzat,de-a lungul timpului,să meargă la decernarea Premiilor Oscar,printre care Katharine Hepburn,Peter O’Toole,Woody Allen şi Jean-Luc Godard. Prima persoană care a refuzat un Oscar a fost Dudley Nichols,pentru scenariul peliculei „The Informer“ (1935). Din cauza unei dispute între Academia Americană de Film şi scenarişti,Dudley a returnat statueta,după ce i-a fost trimisă prin poştă.