Trucuri pentru alegerea vopselei potrivite pentru păr
Urmează să te vopseşti şi vrei ca de data aceasta să fii mulţumită de rezultat? Vei avea succes dacă înveţi care sunt culorile reci şi care sunt calde. Hairstylistul Cucu Constantin ne-a dezvăluit câteva reguli esenţiale şi cum funcţionează majoritatea vopselurilor de păr, profesionale sau cele din comerţ.
Înainte de a alege vopseaua, este bine să te decizi ce doreşti să scoţi în evidenţă, ochii, culoarea pielii? Dacă ai un ten cald şi ochii căprui, deci nuanţe calde, poţi opta pentru tonuri reci de vopsea de păr: ciocolatiu rece, blond-cenuşiu, blond-gri sau platinat. Dacă ochii sunt albaştri sau verzi şi ai tenul mai deschis, la fel, poţi opta pentru nuanţe mai calde, şi vei atrage privirile atât asupra ochilor, cât şi a tenului. Nuanţele de păr calde fiind ciocolatiu-auriu, mahon, ciocolatiu-scorţişoară, roşcat, arămiu sau oricare combinaţie dintre ele, respectiv blond-auriu, nisipiu, caramel sau miere.
Semnificaţia cifrelor de pe cutiile de vopsea
Atunci când nu eşti hotărâtă ce nuanţă să alegi sau nu ştii care ţi se potriveşte mai mult, mizează pe vopselurile care au pe ambalaj o singură cifră (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) sau astfel numerorate: 3.0, 4.0, 5.0 etc. Prima cifră se referă la culoarea de bază sau înălţimea de ton şi, de regulă, această numerotare este respectată de toate firmele de vopseluri de păr. Astfel, avem 1 – negru, 2 – şaten închis spre negru, 3 – şaten închis, 4 – şaten mediu, 5 – şaten deschis, 6 – blond închis, 7 – blond mediu, 8 – blond deschis, 9 – blond foarte deschis şi 10 – o nuanţă şi mai deschisă de blond.
După punct apare o altă cifră, care indică reflexiile culorii. Mai exact: 0 – neutru, 1 – cenuşiu, 2 – violet, 3 – auriu, 4 – arămiu, 5 – mahon, 6 – roşu, 7 – maro, 8 – verde. Poţi verifica aceste informaţii la sfârşitul catalogului sau al paletei de culori, unde de obicei sunt reprezentate pe un cerc al culorilor.
Cum foloseşti vopseaua cu oxidant
Dacă optezi pentru o vopsea obişnuită, foloseşte oxidantul din cutie, care este, adesea, 6%. Mai pot fi oxidanţi de 1,8%, 3%, 9% şi 12%.
Deci cum utilizezi vopseaua ca să obţii rezultatul dorit? Dacă ai părul şaten mediu, adică 5, şi vrei un blond foarte deschis, mai întâi îţi colorezi părul într-un blond închis ori mediu, cu o vopsea nr. 8, combinată cu oxidant 12%. Ulterior, o să deschizi părul din nou, până ajungi la nuanţa mult-visată.
Atenţie! Primii 1-2 cm de la rădăcină se deschid cel mai repede (din cauza temperaturii scalpului şi a pigmentului încă în formare), aşadar vei începe aplicarea de la vârfuri şi vei aştepta 10-15 minute, apoi vei colora şi rădăcinile, aşteptând încă 15-20 de minute.
Extra truc
Dacă vrei să acoperi firele albe, iar restul părului este vopsit, colorează doar rădăcinile. Foloseşte vopsea naturală, care are doar o cifră pe ambalaj. Ca frecvenţă, o dată la trei luni este indicată acoperirea rădăcinilor. Truc: aplică din abundenţă vopsea de păr şi mai puţin oxidant (nu tot tubul din cutie).
Cum faci trecerea de la blond la şaten
Atunci când vrei să ai părul blond mai închis, optează pentru numărul 6. Ia în calcul că pe un păr blond deschis vopseaua prinde, dar se şterge după câteva spălări. Mizează pe o vopsea cu un ton mai închis decât nuanţa dorită şi optează pentru o vopsea fără reflexii.
Cucu Constantin, hairsylist
DomSalon, 0733.600.451
Părul vopsit într-o culoare închisă este mai greu de colorat cu un şaten mai deschis ori chiar blond. Pentru asta ai nevoie de decolorare, iar acest procedeu este mai dificil şi se recomandă efectuarea lui în cadrul unui salon specializat. Gândeşte-te bine înainte să devii brunetă! Vă doresc multă atenţie şi îndemânare, dar şi bun-gust atunci când vă doriţi o nouă nuanţă la păr, cu reflexe sau nu.
@shutterstock